RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 2t

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next
AuthorMessage
izack28
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 115
Join date : 2008-03-01
Location : slayangville

PostSubject: Re: 2t   Thu Mar 05, 2009 10:25 pm

akuNabil wrote:
selipar wrote:
akuNabil wrote:
natezanie wrote:
aku pun pkai sprinta 5000 tp bl buka pv, karbon penuh jg..


mmg sprinta 5000 byk carbon..

mane ade...
klu tk nk carbon byk bwk moto tu rembat la skit...
pv pun bukak cuci setahun sekali mmg la carbon byk....
korang bgtau 2T mane yg klu tk bukak cuci PV setahun tkd carbon...
aku pun nk beli....100 hengget...150 hengget..aku sanggup..
tk yah bukak bertahun-tahun...sbb tkd carbon

try motul 800. rm108.
tgk ada carbon ke tak
carbon still ade jgk walaupun pakai 2t mahal,name pun sistem pembakaran...... Very Happy Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Fri Mar 06, 2009 11:24 pm

izack28 wrote:
akuNabil wrote:
selipar wrote:
akuNabil wrote:
natezanie wrote:
aku pun pkai sprinta 5000 tp bl buka pv, karbon penuh jg..


mmg sprinta 5000 byk carbon..

mane ade...
klu tk nk carbon byk bwk moto tu rembat la skit...
pv pun bukak cuci setahun sekali mmg la carbon byk....
korang bgtau 2T mane yg klu tk bukak cuci PV setahun tkd carbon...
aku pun nk beli....100 hengget...150 hengget..aku sanggup..
tk yah bukak bertahun-tahun...sbb tkd carbon

try motul 800. rm108.
tgk ada carbon ke tak
carbon still ade jgk walaupun pakai 2t mahal,name pun sistem pembakaran...... Very Happy Very Happy


byk jenis carbon ada..

carbon tebal
carbon nipis
carbon hilang xlekat kat piston
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 10:58 am

guys,

aku pakai vsx aje..
1liter rm22

dah 2000km++ dah pon berjalan..
from KL-penang @ high speed
from penang-thai @ high speed
so far, ok jer...

so, aku pon semakin x faham... y kita nak kena pakai fully?
explanation pls
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:18 am

akuNabil wrote:
guys,

aku pakai vsx aje..
1liter rm22

dah 2000km++ dah pon berjalan..
from KL-penang @ high speed
from penang-thai @ high speed
so far, ok jer...

so, aku pon semakin x faham... y kita nak kena pakai fully?
explanation pls

tak pe bil, motor baru. bila bukak pv nanti bagi report/gambar ler... share result. Wink

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
natezanie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2008-12-13

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:32 am

selepas dah pv dah berkilat, aku tray motul 710 masa ride to hatyai.. xtahu la sekarang pv dah rupa mcmana.. tggu nnt2 la baru buka..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:42 am

natezanie wrote:
selepas dah pv dah berkilat, aku tray motul 710 masa ride to hatyai.. xtahu la sekarang pv dah rupa mcmana.. tggu nnt2 la baru buka..

hitam tetap hitam..
cuma nak tgk ada kerak carbon ke tak.. tebal ke tak...
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
natezanie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2008-12-13

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:47 am

nk tukar spoket br buka r bil..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:54 am

natezanie wrote:
nk tukar spoket br buka r bil..

p cek dulu spoket brapa skrg
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
natezanie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2008-12-13

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 11:57 am

klo blkg 39 maks blh pkai dpn brp?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Tue Mar 10, 2009 12:11 pm

natezanie wrote:
klo blkg 39 maks blh pkai dpn brp?

39, max 16 la


p/s: off topic
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 13, 2009 3:29 pm

dulu masa pakai muto purba, ade kwn2 yg pakai 2t enjin bot..rege lebih kurang 30++ kalau tak silap.tapi xde jual 1liter..skali beli pat liter...beli pon kongsi2 la..tak brani plak nk try kat ap nih...ade yg penah cube ke?
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 13, 2009 7:22 pm

aku guna advance vsx jugak.. 2t ni je yg senang jumpa & murah..

oring kat head tu boleh pakai oring biasa2? aku igt nak bukak head buang carbon
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Tue Apr 14, 2009 9:18 am

krolzizi wrote:
aku guna advance vsx jugak.. 2t ni je yg senang jumpa & murah..

oring kat head tu boleh pakai oring biasa2? aku igt nak bukak head buang carbon

vsx mmg ok gak la... cuma asap, humangaiiiiiiiiiiii.. banyak gilos. malu kat org. lagi satu prob dia, moto akan semput

aku dah test motorex gp. asap sgt2 kurang dan xda semput dah
tp mahal la plak. rm70
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: 2t   Tue Apr 14, 2009 10:01 am

aku pakai 2t sprinta 5000 asap macam ok aje, tak banyak. tinggal 2 botol kat dalam setor, lepas ni tak tau nak teruskan atau tukar jenama lain... ada penaja ke?

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: 2t   Sat Apr 18, 2009 8:53 pm

akuNabil wrote:
krolzizi wrote:
aku guna advance vsx jugak.. 2t ni je yg senang jumpa & murah..

oring kat head tu boleh pakai oring biasa2? aku igt nak bukak head buang carbon

vsx mmg ok gak la... cuma asap, humangaiiiiiiiiiiii.. banyak gilos. malu kat org. lagi satu prob dia, moto akan semput

aku dah test motorex gp. asap sgt2 kurang dan xda semput dah
tp mahal la plak. rm70

aku pun mmg asap berkepul2 tapi bila tempreture dah tinggi kurang dah asapnya.. pasal semput tu ntah le.. aku pakai sprinta 5000 ngan vsx ni sama je performance



karbon dari vsx
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: 2t   Sat Apr 18, 2009 9:14 pm

krolzizi wrote:
akuNabil wrote:
krolzizi wrote:
aku guna advance vsx jugak.. 2t ni je yg senang jumpa & murah..

oring kat head tu boleh pakai oring biasa2? aku igt nak bukak head buang carbon

vsx mmg ok gak la... cuma asap, humangaiiiiiiiiiiii.. banyak gilos. malu kat org. lagi satu prob dia, moto akan semput

aku dah test motorex gp. asap sgt2 kurang dan xda semput dah
tp mahal la plak. rm70

aku pun mmg asap berkepul2 tapi bila tempreture dah tinggi kurang dah asapnya.. pasal semput tu ntah le.. aku pakai sprinta 5000 ngan vsx ni sama je performance



karbon dari vsx

umangaiii... hang pakai plak baieeek punya...
plug cantik tu bro... tak basah tak kontang... cun beb
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: 2t   Sun Apr 19, 2009 12:34 am

aku pakai 2T elf fully synthetic..harge lebih kurang motul 510..so far memang takde karbon..kalau ade pon nipis dan senang tanggal..lap pakai kain cotton je hilang
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: 2t   Sun Apr 19, 2009 8:08 am

ramprilia wrote:
krolzizi wrote:
akuNabil wrote:
krolzizi wrote:
aku guna advance vsx jugak.. 2t ni je yg senang jumpa & murah..

oring kat head tu boleh pakai oring biasa2? aku igt nak bukak head buang carbon

vsx mmg ok gak la... cuma asap, humangaiiiiiiiiiiii.. banyak gilos. malu kat org. lagi satu prob dia, moto akan semput

aku dah test motorex gp. asap sgt2 kurang dan xda semput dah
tp mahal la plak. rm70

aku pun mmg asap berkepul2 tapi bila tempreture dah tinggi kurang dah asapnya.. pasal semput tu ntah le.. aku pakai sprinta 5000 ngan vsx ni sama je performance



karbon dari vsx

umangaiii... hang pakai plak baieeek punya...
plug cantik tu bro... tak basah tak kontang... cun beb

plug jenis/model apa tuh... Rolling Eyes dari warna pembakaran kat plug, nampak setting ok.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: 2t   Sun Apr 19, 2009 7:12 pm

plug iridium thailand kot.. dah lama aku pakai tak kong2 lagi.. kalo guna plug NGK platinum tu kejap je dah kong.
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 3:26 am

Mixture rich sgt atau plug sejuk sangat lah tu rasanya. Kalau slalu layan full throttle, mungkin selamat guna plug iridium. Kalau ride average je, tak perlu lah kot. Apu pun skadar pakai B8ES je. Dah berbulan dah tak kong kong. Kalau pakai Iridium, sebulan pun tak smp...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 12:38 pm

vale46 wrote:
Mixture rich sgt atau plug sejuk sangat lah tu rasanya. Kalau slalu layan full throttle, mungkin selamat guna plug iridium. Kalau ride average je, tak perlu lah kot. Apu pun skadar pakai B8ES je. Dah berbulan dah tak kong kong. Kalau pakai Iridium, sebulan pun tak smp...

iridium apa hg pakai tu?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 2:29 pm

NGK tak silap aku. B10 mmg tak leh pakai. Sejuk sgt. Aku try B9hari tu, ok la sket. B9EGV something la da punya code kalau tak silap aku. Mahal pulak tu. Last last, ambik B8ES je... RM12 untuk made in Japan.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 2:59 pm

vale46 wrote:
NGK tak silap aku. B10 mmg tak leh pakai. Sejuk sgt. Aku try B9hari tu, ok la sket. B9EGV something la da punya code kalau tak silap aku. Mahal pulak tu. Last last, ambik B8ES je... RM12 untuk made in Japan.

b8es tu plug rxz. ronda dekat2 ok lah.
kalau dlm manual ni, code 8 untuk yg restricted (model 15hp yang xde pv)

br9es best.. tzm punya.
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:03 pm

akuNabil wrote:
vale46 wrote:
NGK tak silap aku. B10 mmg tak leh pakai. Sejuk sgt. Aku try B9hari tu, ok la sket. B9EGV something la da punya code kalau tak silap aku. Mahal pulak tu. Last last, ambik B8ES je... RM12 untuk made in Japan.

b8es tu plug rxz. ronda dekat2 ok lah.
kalau dlm manual ni, code 8 untuk yg restricted (model 15hp yang xde pv)

br9es best.. tzm punya.

Itulah pasal. Aku punya moto untuk daily ride je. Jarang sgt aku rev smp 10krpm. Mungkin dah tiba masa untuk aku servis balik moto tu. Top gasket brapa bro? Skali dgn O ring semua kan?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:08 pm

vale46 wrote:
akuNabil wrote:
vale46 wrote:
NGK tak silap aku. B10 mmg tak leh pakai. Sejuk sgt. Aku try B9hari tu, ok la sket. B9EGV something la da punya code kalau tak silap aku. Mahal pulak tu. Last last, ambik B8ES je... RM12 untuk made in Japan.

b8es tu plug rxz. ronda dekat2 ok lah.
kalau dlm manual ni, code 8 untuk yg restricted (model 15hp yang xde pv)

br9es best.. tzm punya.

Itulah pasal. Aku punya moto untuk daily ride je. Jarang sgt aku rev smp 10krpm. Mungkin dah tiba masa untuk aku servis balik moto tu. Top gasket brapa bro? Skali dgn O ring semua kan?

top gasket xsampai rm50 kot kat KL
mana ada o-ring. rs250 je ada oring
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:23 pm

Apa nama seal merah untuk spark plug dan seal kat cover head tu eh? Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:37 pm

vale46 wrote:
Apa nama seal merah untuk spark plug dan seal kat cover head tu eh? Very Happy

owh o-ring getah tu...
o-ring lah kot.
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:39 pm

akuNabil wrote:
vale46 wrote:
Apa nama seal merah untuk spark plug dan seal kat cover head tu eh? Very Happy

owh o-ring getah tu...
o-ring lah kot.

Top gasket yang ko cakap tu ada tak dua item ni?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: 2t   Mon Apr 20, 2009 4:44 pm

vale46 wrote:
akuNabil wrote:
vale46 wrote:
Apa nama seal merah untuk spark plug dan seal kat cover head tu eh? Very Happy

owh o-ring getah tu...
o-ring lah kot.

Top gasket yang ko cakap tu ada tak dua item ni?

ada..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: 2t   Fri May 15, 2009 1:13 pm

pennzoil marine ok tak pakai kat ap nih?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: 2t   Today at 2:36 am

Back to top Go down
 
2t
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 6Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: