RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 pening pv

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: pening pv   Mon Apr 20, 2009 12:50 pm

alo otai
tlg aku
la Nie pv aku tak berfungsi langsung ada
sesapa leh bagi suggestion tak...
tolong lea smlm aku konvoi dok makan asap jer
kalau pv tak berfungsi moto leh bawak lg tak
ada effect dgn pinton tak
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 12:55 pm

pv kalau x jalan ada beberapa sebab..

1. pv jem kat blok
2. solenoid rosak
3. pv controller rosak
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 12:59 pm

alo nabil kalau aku nak gerak ke bengkel ada menjejaskan blok tak
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 1:02 pm

lienor125 wrote:
alo nabil kalau aku nak gerak ke bengkel ada menjejaskan blok tak

xde lah..
bawa rilek2 udah
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 1:04 pm

key ler
kalau solenoid aku jem
agak-agak kos baiki dalam berapa ha
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 1:22 pm

lienor125 wrote:
key ler
kalau solenoid aku jem
agak-agak kos baiki dalam berapa ha

solenoid rosak, beli baru... harga xsure

pv jem, try bukak pelan2. kalau patah, sila ganti baru .. harga rm380
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 1:26 pm

pv aku pon macam ade problemo..semalam gi sepang dari muor mmenten 120kmj.. Pv kadang2 bukak pastu tutup..pastu bukak pastu tutup...pastu bukak pastu tutup....speed menten 120kmj
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 1:27 pm

samsiah wrote:
pv aku pon macam ade problemo..semalam gi sepang dari muor mmenten 120kmj.. Pv kadang2 bukak pastu tutup..pastu bukak pastu tutup...pastu bukak pastu tutup....speed menten 120kmj

kalau leh bukak tutup..
maksudnya batang pv ok,...
kena cek solenoid/pv controller je la
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 4:49 pm

kalau PV dah tak berfungsi takde masalah pon kalau bawak..sebab PV tu mmg tutup dalam range 3k-8k rpm..kalau bawak maintain bawah 8k rpm mmg takde problem..

nak check pv jem ke tak try tolak batang solenoid tu ke dalam gune tangan..kalau boleh tolak masuk, PV tu tak jem..

pastu check nut adjuster kat badan solenoid tu..kalau nat tu longgar siap leh goyang˛, mungkin jugak jadi sebab PV tu sangkut..

check solenoid connector..mane tau kot longgar or tercabut..

kalau semua tu takde masalah..mungkin PV controller yang dok kat sebelah CDI tu dah rosak..tak pon check voltage mase rpm 7-8k..voltage tak cukup pon bleh jadi sebab gak PV tu tak mau bukak..rectifier pon check la sekali..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 6:04 pm

hehehe.. aku nyer pv dah setahun rosaknya.. bukak tak tutup2 moto sebu sikit le bila rpm rendah
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 6:07 pm

oo..aku rase kebel tu longgar la..sebab mase bukak fairing hari tu tgk kabel kat adjuster tu boleh goyang - goyang gerudi..nak adjust takut salah..kabel tu kene ketat eh? aku baca manual nak adjust pv tu x phm la plak..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 6:08 pm

krolzizi wrote:
hehehe.. aku nyer pv dah setahun rosaknya.. bukak tak tutup2 moto sebu sikit le bila rpm rendah

ayoyo
kesedapan dan kefeelingnan rs125 hg tak rasa selama setahun dah. ish ish ish. cian
fc x cun ,plug pon cepat kong..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 6:14 pm

hehehe.. Fuel Cosumption je la yg kuat.. plug takde problem.. problemnya kalo nak bawak moto aku ni.. tak bole kasi rpm jatuh bawah 8ribu.

kalo jatuh mmg susah nak kasi lepas balik..
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 8:21 pm

samsiah wrote:
oo..aku rase kebel tu longgar la..sebab mase bukak fairing hari tu tgk kabel kat adjuster tu boleh goyang - goyang gerudi..nak adjust takut salah..kabel tu kene ketat eh? aku baca manual nak adjust pv tu x phm la plak..
kalau adjuster tu longgar PV mmg tak main sangat..bukak sket˛ je..sebab mase solenoid tarik rod tu, dengan adjuster tu pon tertarik jugak..tu yang PV tak bukak abis tu..
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: pening pv   Mon Apr 20, 2009 11:50 pm

try & error bro.. ada 2 nat kat adjuster tu.. satu kat sblh solenoid.. satu lg kat luar.. so cube2 la adjust.. bleh set utk pv bukak awal atau lambat.. make sure gak yg kabel tu tak putus.. kalo tak, sia2 je la duk adjust mende tuh..
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: pening pv   Tue Apr 21, 2009 10:21 am

Brapa harga selenoid & power valve controller ni?
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Tue Apr 21, 2009 10:52 am

ada sesapa leh bagi tau kat mana letaknyer pv tu
aku tak tau nie
agak-agak leh baiki sendiri tak benda nie
emm sapa ada gambar leh bagi aku tak
nak jugak aku tengok position solinoid tuu
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: pening pv   Tue Apr 21, 2009 11:33 am

Quote :
da sesapa leh bagi tau kat mana letaknyer pv tu
aku tak tau nie
agak-agak leh baiki sendiri tak benda nie
emm sapa ada gambar leh bagi aku tak
nak jugak aku tengok position solinoid tuu

RTFM

PV tu betul2 kat atas lobang ejos..solenoid android kat tepi bateri area2 situla..dah donload service kuda manual etc?
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Tue Apr 21, 2009 12:22 pm

lum lagi bro
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: pening pv   Tue Apr 21, 2009 5:10 pm

vale46 wrote:
Brapa harga selenoid & power valve controller ni?
kalau nak tukar satu set complete riban jugak harge menatang ni..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pening pv   Wed Apr 22, 2009 11:02 pm

vale46 wrote:
Brapa harga selenoid & power valve controller ni?

pv controller 2ndhen rm180
selenoid 2ndhen kalo tak salah aku rm200 @ rm150
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 11:06 am

ALO BRO MACAMANA NAK DAPAT BARANG 2HAND TUUU
KO ADA STOK KER
Back to top Go down
View user profile
pidot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 28
Join date : 2008-03-29

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 11:17 am

lienor125 wrote:
ALO BRO MACAMANA NAK DAPAT BARANG 2HAND TUUU
KO ADA STOK KER

saya ada
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 11:18 am

krolzizi wrote:
vale46 wrote:
Brapa harga selenoid & power valve controller ni?

pv controller 2ndhen rm180
selenoid 2ndhen kalo tak salah aku rm200 @ rm150

amboihhh....murahnye harga brg2 ko tu...
timbang kati ke?

_________________
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 12:24 pm

selipar wrote:
krolzizi wrote:
vale46 wrote:
Brapa harga selenoid & power valve controller ni?

pv controller 2ndhen rm180
selenoid 2ndhen kalo tak salah aku rm200 @ rm150

amboihhh....murahnye harga brg2 ko tu...
timbang kati ke?

controller + solenoid baru = RM1800 beb
kalu 2nd harga tu perhhhh apa lagi sambar laaa
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 1:00 pm

alo pidot kalau satu set solenoid dgan controler brp rm
Back to top Go down
View user profile
pidot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 28
Join date : 2008-03-29

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 1:15 pm

lienor125 wrote:
alo pidot kalau satu set solenoid dgan controler brp rm

u got pm..
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 3:29 pm

pidot wrote:
lienor125 wrote:
alo pidot kalau satu set solenoid dgan controler brp rm

u got pm..


pidot....mane harga aku ni?

_________________
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pening pv   Thu Apr 23, 2009 5:35 pm

selipar wrote:
krolzizi wrote:
vale46 wrote:
Brapa harga selenoid & power valve controller ni?

pv controller 2ndhen rm180
selenoid 2ndhen kalo tak salah aku rm200 @ rm150

amboihhh....murahnye harga brg2 ko tu...
timbang kati ke?

hehe ntah.. aku beli mmg harga cam tu le
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: Re: pening pv   Fri Apr 24, 2009 8:02 pm

aku punya piston ring kene tukar.wawawa poning kpala,sekarang ni kat pasaran braper harganya,dgr citer piston ring x da jual asing kene beli satu set,aduiiiii kopak duit la mcm ni.........
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: pening pv   Today at 10:23 am

Back to top Go down
 
pening pv
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: