RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 moto tak leh start..tik3 bunyi die

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Thu Nov 18, 2010 9:34 pm


aku de problem ar..semalam aku baru charge bateri muto aku....pas dah charge lebih kurang 6 jam, aku pasang semula....then start...mula2 tak idop..tapi pas tu idop.Sempat ar aku panaskan muto aku.Tp ari ni muto aku tak leh idop da....pesal eh.

simtom muto aku nie:

1.lampu neutral nyala.
2.lampu depan low/down dua2 nyala
2.signal...segan2 nak nyala.
3.Bile aku tekan starter tu...die kadang2 kuar bunyik tik tik tik.....

so rase korang pe problem, bateri ke? de aku tanye TT9 , ye kate maybe starter...Aku de baca kat tenet lau tak salah ak,fius 20A tu ke jadi penyebab..so mintak advice dari tok guru sume...tq
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Thu Nov 18, 2010 10:35 pm

bateri dh kong la tuuu.....
mana ada org charge bateri smp 6jam.......
overcharge bole buat bateri yg nk rosak semakin rosak....

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Thu Nov 18, 2010 10:41 pm

tapi camne lampu aku leh nyale dan horn bunyik .....
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Thu Nov 18, 2010 11:00 pm

digital tunjuk brape Volt bila tk on lampu?
dan tunjuk brape volt bila on lampu HIGHBEAM........aku ulang HIGHBEAM........?

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Fri Nov 19, 2010 7:31 am

Club President wrote:
digital tunjuk brape Volt bila tk on lampu?
dan tunjuk brape volt bila on lampu HIGHBEAM........aku ulang HIGHBEAM........?

haha.. digital dia lingkup la mr.pres..
x pulak dia bagitau cas bateri sampai 6 jam.. patut le pun.. org paling lama pun 2 jam je..

aku suruh dia try tolak n start tp x buat lagi. kalau dah buat senang la nak detect. kalu rpm jadi gila cam kes aku dulu, sah2 bateri out..
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Fri Nov 19, 2010 11:07 am

TT9 wrote:
Club President wrote:
digital tunjuk brape Volt bila tk on lampu?
dan tunjuk brape volt bila on lampu HIGHBEAM........aku ulang HIGHBEAM........?

haha.. digital dia lingkup la mr.pres..
x pulak dia bagitau cas bateri sampai 6 jam.. patut le pun.. org paling lama pun 2 jam je..

aku suruh dia try tolak n start tp x buat lagi. kalau dah buat senang la nak detect. kalu rpm jadi gila cam kes aku dulu, sah2 bateri out..


TT9, aku belum sempat tolak gi le......tak de sape kat umah aku yang nak tolong tolakkan....sume beraye...hehe....kang aku tolak pas tu lompat atas moto sambil masuk gear satu..dengan aku2 sekali out kang..

a'aa beb, aku cas 6 jam..tu pon pas ak tanye owner lame muto aku..sekali die pun 2 kali 5 la....ekekeke..so hipotesis pertame nak guna pakai nie bateri dah out lah ye
Back to top Go down
View user profile
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Fri Nov 19, 2010 11:07 am

bukak je starter tu cuci blk, tgk dia punye carbon starter mungkin dah lingkup
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Fri Nov 19, 2010 2:35 pm

kulup Ayup wrote:
bukak je starter tu cuci blk, tgk dia punye carbon starter mungkin dah lingkup

leh ko tunjukkan aku camne cara nak bukak starter tu dan cuci tak?
aku ni pon baru je berjinak2 nak bukak2 moto servis seniri ni...tak pon bagi link servis guideline ke....tq2 Shocked
Back to top Go down
View user profile
rhymifumi
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 97
Join date : 2010-06-13
Age : 43
Location : sabah

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Sun Nov 21, 2010 10:40 am

tukar bteri baru jer
Back to top Go down
View user profile
fahmy
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 5
Join date : 2010-12-18
Age : 36
Location : muar johor

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Sun Dec 26, 2010 1:17 am

carbon starter abis / starter rosak.. carbon starter nak jimat nye hal leh mod pake contact point moto cub, amik dianya carbon tu,cabut,asah kasi ngam2 masuk, weld skit pake timah yang biasa budak elektronik punya. insyallah bleh..aku dah buat. lagi 1 lau nak cari starter ori, mmg mahal/susah...bli modenass kriss nya starter (besar volt besor), kasi mod... dah 2 tahun aku pake...tak de pe prob...pe2 betri kena kuat la..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Sun Dec 26, 2010 10:23 pm

fahmy wrote:
carbon starter abis / starter rosak.. carbon starter nak jimat nye hal leh mod pake contact point moto cub, amik dianya carbon tu,cabut,asah kasi ngam2 masuk, weld skit pake timah yang biasa budak elektronik punya. insyallah bleh..aku dah buat. lagi 1 lau nak cari starter ori, mmg mahal/susah...bli modenass kriss nya starter (besar volt besor), kasi mod... dah 2 tahun aku pake...tak de pe prob...pe2 betri kena kuat la..
korang semua kena belajar & menuntut ilmu ngan brader nii........
disebabkan dia kekurangan parts kt area dia...
survival mode telah digunakan kt moto aprilia dia...

tapi starter modenas kriss tu BUKANLAH plug & play yea...
kena mods tapak dia gak......(yg ni brader ni lupa nk tulis)

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: moto tak leh start..tik3 bunyi die   Today at 11:52 am

Back to top Go down
 
moto tak leh start..tik3 bunyi die
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» My bike won't start either...
» Bike will not start (fuel injector, fuel pump, HALL)
» Back to "bike will not start"
» Moto-bins shipping to NA
» 96 vs 98 PCM car wont start!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: