RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 problem! moto mati kat jln

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
limledye
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 62
Join date : 2010-07-18
Age : 39
Location : Kajang

PostSubject: problem! moto mati kat jln   Thu Jul 29, 2010 4:38 pm

hari ni i naik moto nak pergi workshop tukar tyre,sbb tyre depan bengkak!
i tak berani bawa laju so just 60-80km/h rpm 5-6k dari kajang sampai federal high nak pergi seapark.

tiba2 moto tak ada kuasa nak pergi(i rasa powervalve tak nak buka),i pun bawa lagi slow sbb tahu sudah ada masalah harap ia boleh sampai bengkel,malangnya ia mati dan tak boleh start kat traffic light seksyen 17 tepi shell station.

i tolak pergi shell station call foreman kat seapark dia datang tolong. dalam masa lebih kurang 10min moto boleh start dan ada kuasa balik selepas cool off temp kat meter tunjuk 50/60+. slow ride pergi seapark tapi hampir sampai ia buat hal lagi tak ada power dan mati engine.

i tak faham masalah berlaku? air coolent ada,2t pun ada ,minyak pun ada!
ada kemungkinan tak moto ini tak boleh bawa slow(rpm bawah 6k for long ride)?

i perasan minyak 2t tak berapa kurang sejak i bawa moto balik kat wshop.waktu i check ia full tank lepas ride 120km+/- ia pun kurang sikit saja masa buka tank check tadi. apakah 2t tak masuk engine?

i pening lah!moto kat wshop tengah check!
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Thu Jul 29, 2010 5:28 pm

dia ada jerk2 x b4 mati?
Back to top Go down
limledye
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 62
Join date : 2010-07-18
Age : 39
Location : Kajang

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Thu Jul 29, 2010 5:53 pm

dia tak jerk hanya tak ada power lepas tu mati macam idle tak cukup tinggi.memang ia punya powervalve tak nak buka masih i ride kat jln ferderal walau i tekan dia. i rasa ia mati macam overheat atau ada benda jam!
Back to top Go down
View user profile
limledye
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 62
Join date : 2010-07-18
Age : 39
Location : Kajang

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Fri Jul 30, 2010 12:08 am

i bodoh 10x yrs!
i tak tahu walau tangki minyak nampak ada minyak tapi utk AP minyak sampai separuh tank dah kena pusing fuel cock ke reserve!

malu lah sepanjang hari i kat jln! dan bodoh dari pagi 10am hingga 9pm mlm baru dapat tip ini!
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Fri Jul 30, 2010 1:01 am

hahaha its ok bro..experience is the best teacher..
Back to top Go down
bukulatihan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 4
Join date : 2010-04-23

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Fri Jul 30, 2010 5:23 am

hahaha

kelakar lu punya cerita
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Fri Jul 30, 2010 9:21 am

aiyyaaaa.. ini macam punya olang pun ada ka???
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Fri Jul 30, 2010 11:42 am

hahahahhaa............kes minyak....



P/S:
rs250 reserve petrol mmg dkt2 separuh tank...
mmg klau check petrol dlm tank nmpk mcm penuh tp dh reserve..

errr...errr..
ramai yg dh pernah terkena kes2 camni (termasuk aku time mula2 pakai tufai-O dulu)
nasib baik ada abg tufaicabuk dtg membantu & menjawab segala kemusykilan dibenak...

_________________
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Mon Aug 02, 2010 4:15 pm

ahhahaahahahaha




nasib baik pomen tu tak oberhol lagi enjin kau

_________________
Back to top Go down
View user profile
tufaicabuk
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 88
Join date : 2008-03-26
Location : antara langit dan bumi

PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Tue Aug 03, 2010 5:55 pm

Club President wrote:
hahahahhaa............kes minyak....



P/S:
rs250 reserve petrol mmg dkt2 separuh tank...
mmg klau check petrol dlm tank nmpk mcm penuh tp dh reserve..

errr...errr..
ramai yg dh pernah terkena kes2 camni (termasuk aku time mula2 pakai tufai-O dulu)
nasib baik ada abg tufaicabuk dtg membantu & menjawab segala kemusykilan dibenak...

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: problem! moto mati kat jln   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
problem! moto mati kat jln
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Moto-bins shipping to NA
» Trunk Lid Release Problem
» K100 starting problem
» Rear Hatch Problem
» Problem hitting Irons now

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS250-
Jump to: