RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 kawa zx 150 vs ap rs 125

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kacang
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 1
Join date : 2010-06-28

PostSubject: kawa zx 150 vs ap rs 125   Mon Jun 28, 2010 3:43 pm

salam sume.. budak baru..

mintak tolong otai2 review 2 mesin di atas..
aku pakai zx 150 ni, terbukti aku rase best (sebab sebelum ni pakai rxz je - best dari segi minyak, 2t yang boleh dikatekan jimat dari rxz stendet telo aku..)

so, aku ade buat research skit antara zx150 ngan ap 125 berserte mito 125 (bace dr spec kilang je) perbezaan antara 3 mesin ni xjauh beza terutama sekali bore & stroke dan juge gearbox ratio seakan2 same..

boleh x kirenye otai2 tolong bagi pandangan terhadap 2 mesin ni dari sudut :
-prestasi
-penyelenggaraan

ade gak tgk kawan2 yg pkai kips ni masuk track day, dan ade jugak jentere2 ap dan mito beraksi sekali.. betol ke kuat zx150 boleh potong selambe je ap ngan mito (keluar selekoh mahupun jalan lurus).. sebab ramai orang cakap zx ni laju (besesaran 150 kot berbanding 125).. dan penah gak terserempak kat hiway, memberangsangkan prestasi zx150 ni (kalu ninja 250r yg baru tu selambe hadap je), xtau la kan..

betol kah ape yang aku tengok kat sepang tu dan peristiwa aku merembat ngan ap di hiway ari tu, kenyataan atau pun sebalik nye..

niat aku hanye la menambah ilmu dan mencari kenalan dan bukan lah nak buat hal kat forum orang..


Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Tue Jun 29, 2010 1:18 am

secara kasar power to weight ratio...

ketiga2 mechine produce around 30hp...

tapi ap125 dalam 140kg dry (mito lagik berat nak mampuih)
ontheotherside zx150 stended kilang dry dalam 123.9kg (xsilap lar)

then factor cc pulak...

kalau nak tau rahsia rs125 jipisatu kejar zx150 kene tny chip...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 10:34 am

adoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..............
sapa la punya keja bukak TAJUK SENSASI lagi GALAKSI nii............ Evil or Very Mad

klau nk bukak tajuk sensasi.....
bukak la tajuk ARIEL & LUNAMAYA.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 2:46 pm

tajuk ni boleh meleret sampai ke tahun depan ni...itu pun tk habis crita....
senang cite mcm ni je la, dua2 moto ni klu nk di upgred mmg la laju...
$$$ kluar laju, moto pun jd laju la jugak...
tapi AP ni klu nk bikin betul2 dan barang2nye pun betul...super lajuuuu...
tk gitu tuan President

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 5:02 pm

oberhol saja pun poket dah super nipis.
kalau masuk polini,v-force dll, sah2 super demam pulak..

apasal la org selalu compare camni. compare la org yg kurus kering n super heavy weight, sapa lg hensem? kan best?
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 5:18 pm

itu sbb moto aprilia ni tk bleh compare mcm tu...
klu nk ikutkan modal ntk buat laju moto aprilia terlalu besar...
selalu yg compare moto aprilia ni dorang masuk barang cap ayam...ntah barang ape ntah..lps tu moto tk laju ...mmg la kene dgn moto lain.....
pikir2kan lahhhhhhhhh......

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 5:39 pm

betul chip wan. sbb tu mls nak upgrade2. modal banyak tu. tambah2 duit pulak x de sgt.
dpt pusing2 taman,beli burger naik rs ni, jd la.
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 8:21 pm

aku rase kena kuar lg dlm 10k br muto aku blh jd btl2 dpt power sebenar dia.. Laughing brani x brani jek..tunggu la giler aku dtg br bikin.. jgn kt krr aku babai silap2 zx6 pon aku kejar.. 800x..
Back to top Go down
View user profile
anuaryean
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2010-05-06
Age : 35
Location : penang, kepala batas

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jun 30, 2010 10:21 pm

betul tu.....yang nak banding dengan ap ni wat apa? klau tak cbr 600 tak kena la dgn ap 250 aku........
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 1:25 am

selipar wrote:
itu sbb moto aprilia ni tk bleh compare mcm tu...
klu nk ikutkan modal ntk buat laju moto aprilia terlalu besar...
selalu yg compare moto aprilia ni dorang masuk barang cap ayam...ntah barang ape ntah..lps tu moto tk laju ...mmg la kene dgn moto lain.....
pikir2kan lahhhhhhhhh......
apakah maksud mu itu wahai chip wan RSWGP1 satudualimabelas...???

mitos:
kips nk kasi super laju = modal 3-4ribu aje
aprilia nk kasi super laju = super kayap la

P/S:
tapi klau shortcut potong jalan org yg pening kepala perah otak pikir camne nk bikin moto jadi laju...berbekalkan modal ciput halus halusan...mmg bole save byk $$$ pastu..

_________________
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 1:37 am

Nak murah tp laju? Go for Zx150r. Fullstop

_________________
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 11:10 am

Club President wrote:
selipar wrote:
itu sbb moto aprilia ni tk bleh compare mcm tu...
klu nk ikutkan modal ntk buat laju moto aprilia terlalu besar...
selalu yg compare moto aprilia ni dorang masuk barang cap ayam...ntah barang ape ntah..lps tu moto tk laju ...mmg la kene dgn moto lain.....
pikir2kan lahhhhhhhhh......
apakah maksud mu itu wahai chip wan RSWGP1 satudualimabelas...???

tak....aku cakap org yg kt luar tu....
moto nk laju, tapi dia masuk barang bukan AP...hasilnye tk laju la...
bila terkene dgn moto lain, mula dorang ckp AP ni gempak je tapi tk laju....

_________________
Back to top Go down
View user profile
izack28
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 115
Join date : 2008-03-01
Location : slayangville

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 12:08 pm

senang citer,klu mau ultra laju, poket pun mau ultra jugak
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 7:06 pm

kalo x laju pon xpe ramai bunga nk nek..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 01, 2010 9:35 pm

wira_kejam 2 wrote:
kalo x laju pon xpe ramai bunga nk nek..

rugi le sape yg pakai single seat tu
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Fri Jul 02, 2010 11:53 am

krolzizi wrote:
wira_kejam 2 wrote:
kalo x laju pon xpe ramai bunga nk nek..

rugi le sape yg pakai single seat tu
lagi rugi sapa yg beli moto mahal2 tp tk laju...(mcm kura-kura)

_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Fri Jul 02, 2010 6:09 pm

Club President wrote:
krolzizi wrote:
wira_kejam 2 wrote:
kalo x laju pon xpe ramai bunga nk nek..

rugi le sape yg pakai single seat tu
lagi rugi sapa yg beli moto mahal2 tp tk laju...(mcm kura-kura)
xpe chip ko kn ader..doktor ap muto sy skt x laju ar doktor,kena sejak bli dulu..aper masalah ek.. (aku rase tajuk dak ni bkk cam dh rosak jek )
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Sat Jul 03, 2010 10:38 am

wira_kejam 2 wrote:
Club President wrote:
krolzizi wrote:
wira_kejam 2 wrote:
kalo x laju pon xpe ramai bunga nk nek..

rugi le sape yg pakai single seat tu
lagi rugi sapa yg beli moto mahal2 tp tk laju...(mcm kura-kura)
xpe chip ko kn ader..doktor ap muto sy skt x laju ar doktor,kena sejak bli dulu..aper masalah ek.. (aku rase tajuk dak ni bkk cam dh rosak jek )

kaki sperm banyak hehe
seb baik bkn mcm siput.. kura2 tu laju lagi
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Falsampah pemotoran   Sat Jul 03, 2010 11:20 am

kadang2 antara laju dan lain2... ada motor kurang laju tapi cun pun dah cukup (puas hati). paling best masa berhenti kat lampu trafik bila org jeling2 motor kita. igtlah speed limit maksima kat jalan pun 110km/h aje... kalau nak masuk racing baru perlu laju... tak gitu ke?

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Sat Jul 03, 2010 2:02 pm

gitu2..
Back to top Go down
View user profile
red3
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 559
Join date : 2009-03-13
Age : 33
Location : kajang

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Sun Jul 04, 2010 8:07 pm

kalo rase moto x pwr, x puas ati, angkat je moto baru.
ape mau pk2 lg.
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Wed Jul 07, 2010 7:15 pm

red3 wrote:
kalo rase moto x pwr, x puas ati, angkat je moto baru.
ape mau pk2 lg.
jom angkt zx10..
Back to top Go down
View user profile
red3
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 559
Join date : 2009-03-13
Age : 33
Location : kajang

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 08, 2010 12:19 am

wira_kejam 2 wrote:
red3 wrote:
kalo rase moto x pwr, x puas ati, angkat je moto baru.
ape mau pk2 lg.
jom angkt zx10..

kalo abg lu nak blanje, wa ok jeee....
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Thu Jul 15, 2010 2:34 pm

kalau nak laju jalan stret vespa jobot RS vitek twin turbo pun dah laju sangat, tapi bila layan lap 'S' kat jalan duta nak masuk duke tu, boleh terbabas langsung jadi arca seni kat bahu jalan. Pilihan di tangan anda....dan juga poket anda...dan juga ingatlah orang tersayang, termasuk skandal kita yg tersayang
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: kawa zx 150 vs ap rs 125   Today at 10:01 am

Back to top Go down
 
kawa zx 150 vs ap rs 125
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Kawasaki mule 2510 Corbett hunting buggy project
» Valve Shim Diameter

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: Others Bike, Riding Gears & Others-
Jump to: