RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 clutch plate out...tulunnn

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: clutch plate out...tulunnn   Fri Jun 18, 2010 6:31 pm

salam semua riders,

aku nak mintak tulun kwn2 sume....clutch plate moto aku nampak macam dah out.pick up kurang...boleh korang suggest nak repair moto kat mane dengan kos berpadanan....??
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sat Jun 19, 2010 2:14 am

aku masukkan spring ex5 racing....clutch keras skit la tapi pickup ok balik.
@ save budget
tak tau la ok tak untuk long term...ade komen dr yg lain?
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sat Jun 19, 2010 9:58 am

ayolai wrote:
aku masukkan spring ex5 racing....clutch keras skit la tapi pickup ok balik.
@ save budget
tak tau la ok tak untuk long term...ade komen dr yg lain?


haaa....elok la tu.....nnt ko pny UFO ko tu hancur...

_________________
Back to top Go down
View user profile
fadray
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 12
Join date : 2010-06-06
Location : seri kembangan/bandar sunway

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sat Jun 19, 2010 5:03 pm

kalo ko gi seri kembangan cuba cari endau motor, mungkin leh dapat harga baik skit.. area pasar borong selangor..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sun Jun 20, 2010 12:59 am

selipar wrote:
ayolai wrote:
aku masukkan spring ex5 racing....clutch keras skit la tapi pickup ok balik.
@ save budget
tak tau la ok tak untuk long term...ade komen dr yg lain?


haaa....elok la tu.....nnt ko pny UFO ko tu hancur...
nnt UFO ko tu bwk ko terbang ngan duit2 ko skali......

_________________
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sun Jun 20, 2010 1:05 am

edril86 wrote:
salam semua riders,

aku nak mintak tulun kwn2 sume....clutch plate moto aku nampak macam dah out.pick up kurang...boleh korang suggest nak repair moto kat mane dengan kos berpadanan....??
beli aje yg baru dlm RM180++ skrg nii....
brand NEWFREN..
tp klau ko byk wang......beli la yg ROTAX punya (mcm chip wan punya)

bila tukar clutch plate..yg PASTI kena tukar
-Gear Oil
-Clutch Gasket (klau dh koyak)
-Clutch Plate
-Labour Charge (ikut harga wshop....)

_________________
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sun Jun 20, 2010 3:37 am

tak abis cite cip.....keesokan harinya piston aku pun bobos...dah 3 minggu tersadai umah member.
kerosakan lain maleh nak tengok lg...tak bukak lg pon moto tu...

cip....ape yg jahanam kalau wat camtu? yg aku perasan penarik cable kt mangkuk tu aloi...senang patah kalau clucth keras...agaknya la...
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Mon Jun 21, 2010 6:44 pm

fadray wrote:
kalo ko gi seri kembangan cuba cari endau motor, mungkin leh dapat harga baik skit.. area pasar borong selangor..

agak2 brape lah rege die ye....ritu aku tanye kat welly 300 die nak
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Mon Jun 21, 2010 6:50 pm

Club President wrote:
edril86 wrote:
salam semua riders,

aku nak mintak tulun kwn2 sume....clutch plate moto aku nampak macam dah out.pick up kurang...boleh korang suggest nak repair moto kat mane dengan kos berpadanan....??
beli aje yg baru dlm RM180++ skrg nii....
brand NEWFREN..
tp klau ko byk wang......beli la yg ROTAX punya (mcm chip wan punya)

bila tukar clutch plate..yg PASTI kena tukar
-Gear Oil
-Clutch Gasket (klau dh koyak)
-Clutch Plate
-Labour Charge (ikut harga wshop....)


cip, first aku mintak maap ler...gambo aku upload tak jadik2...tapi kt laman perkenal diri atu ,aku dah upload dah...oke sambung pasal clutch plate nie...,agak2 kasar rege die cecah 300 gak ke.....180 macam cip cakap tu tak termasuk barang2 lain tuh.....siyes ar cip,moto aku tak de pick up,nak mula gerak tu....aku rase dah macam nek beskal je plak...kang aku pakai beskal kang baru tau...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 1:16 am

edril86 wrote:
Club President wrote:
edril86 wrote:
salam semua riders,

aku nak mintak tulun kwn2 sume....clutch plate moto aku nampak macam dah out.pick up kurang...boleh korang suggest nak repair moto kat mane dengan kos berpadanan....??
beli aje yg baru dlm RM180++ skrg nii....
brand NEWFREN..
tp klau ko byk wang......beli la yg ROTAX punya (mcm chip wan punya)

bila tukar clutch plate..yg PASTI kena tukar
-Gear Oil
-Clutch Gasket (klau dh koyak)
-Clutch Plate
-Labour Charge (ikut harga wshop....)


cip, first aku mintak maap ler...gambo aku upload tak jadik2...tapi kt laman perkenal diri atu ,aku dah upload dah...oke sambung pasal clutch plate nie...,agak2 kasar rege die cecah 300 gak ke.....180 macam cip cakap tu tak termasuk barang2 lain tuh.....siyes ar cip,moto aku tak de pick up,nak mula gerak tu....aku rase dah macam nek beskal je plak...kang aku pakai beskal kang baru tau...

clutch plate tu mmg harga dia dlm rm180++..
yg lain2 tu mcm aku tulis kt atas ler....
minyak & labour charge depends pada wshop yg ko pi hantar ler....
anggaran kasar pun dlm
-gear oil - rm30++
-clutch gasket rm25++
-labour charge rm45++ (tgk la mana wshop yg bole bg ko murah mcm kedai 2 ringgit)
-clutch plate rm180++

total tu ko kira la sendiri...

P/S:
bwk beskal pun ok gak....senaman otot serviks...

_________________
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 11:08 am

ayolai wrote:
tak abis cite cip.....keesokan harinya piston aku pun bobos...dah 3 minggu tersadai umah member.
kerosakan lain maleh nak tengok lg...tak bukak lg pon moto tu...

cip....ape yg jahanam kalau wat camtu? yg aku perasan penarik cable kt mangkuk tu aloi...senang patah kalau clucth keras...agaknya la...


perghhhh....tngkap piston plak.....
ini masalah besar ni....
nk jimat bukak je la enjin tu...
tgk ape yg rosak.......
satu kali bukak tengok smua kerosakan...

_________________
Back to top Go down
View user profile
fadray
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 12
Join date : 2010-06-06
Location : seri kembangan/bandar sunway

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 11:36 am

kalo ko gi seri kembangan cuba cari endau motor, mungkin leh dapat harga baik skit.. area pasar borong selangor..


agak2 brape lah rege die ye....ritu aku tanye kat welly 300 die na

rasanya baik stanby brg siap2 then suh kedai pasang jerk.. mungkin leh jimat skit... sbb brg beli sendiri... then kedai cuma amik upah pasang jer..
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 12:36 pm

fadray wrote:
kalo ko gi seri kembangan cuba cari endau motor, mungkin leh dapat harga baik skit.. area pasar borong selangor..


agak2 brape lah rege die ye....ritu aku tanye kat welly 300 die na

rasanya baik stanby brg siap2 then suh kedai pasang jerk.. mungkin leh jimat skit... sbb brg beli sendiri... then kedai cuma amik upah pasang jer..


betol gak an.....so ape kate....suggest kan kat aku...brang yang nak dibeli tu dengan detailnye sekali..cip ade gi tau ak...macam kat post beliau kat atas tu...ape kate syorkan aku brand setiap barang tu sekali ar..senang sikit aku gi kat mane2 terus gi beli
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 1:48 pm

sama cam chip ckp. aku dulu p nks beli friction plate tu, RM 180.brand newfren.
lps tu hantar kedai je mintak pasang.

tp kalau dah jammed tu, kena modal besar jugak la. piston sama ring ko call wan. dia ada jual ProX punya piston.

aku moto br lps oberhol je sbb jam. tp mkn modal besar la rebuild balik. ckp total cost nanti ko pengsan pulak..
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Tue Jun 22, 2010 11:44 pm

tt9, ckp aaaa........
sebelum aku pengsan psl ko x cakap.... pale
Back to top Go down
View user profile
fadray
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 12
Join date : 2010-06-06
Location : seri kembangan/bandar sunway

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Wed Jun 23, 2010 9:46 am

Lebih mudah pergi jerk NKS tu... tanya detail pada dia dan mintak dia bg cadangan... dari sana bleh la blajar skit2 bab part motor ni.. sambil membeli sambil belajar.....
lama2 kita akan paham takder la nak kene klentong dgn org2 yg tak bertauliah...

chip pun dah bg idea utuk part arga yg lebih murah...
Back to top Go down
View user profile
highree
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 57
Join date : 2010-02-04
Age : 105
Location : Kay-eLL

PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Sun Jul 18, 2010 6:57 am

clutch plate nama newfren? 'kawanbaru'? mesra alam sungguh nama itu.. heheheh
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: clutch plate out...tulunnn   Today at 10:03 pm

Back to top Go down
 
clutch plate out...tulunnn
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» K100RS Clutch Plate Removal Noobie Questions
» Clutch plate separation
» Extra metal clutch plate mod
» Head Bolt Pattern Measurements & Clutch Plate Thickness
» Shredded Clutch Plate splines

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: