RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 tip2 sebelum angkat rs250

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
vios_silver
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 4
Join date : 2010-05-23
Age : 38
Location : pasir mas

PostSubject: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 23, 2010 4:27 am

salam semua...

saya sebenarnye masa dalam tingkatan lima lagi iaitu tahun 1996 minat sangat ngan keluaran aprilia..jadi pada tahun ne baru ade rezeki nak angkat..jadi sy berharap sangat otai2 dlm apriliaclub ne boleh beri segala tip dan panduan sebelum angkat rs250..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 23, 2010 9:46 am

dari mate aku yang xde pengalaman....

aku pandang tayar dulu...

tayar batu ke
tayar merekah ker...
tayar cap ape...

aku kalau tayar dah merekah or tayar batu mmg xberani nak beli pon...

*pendapat peribadi aku yg xbernilai

BTW updated siggy anda...
Back to top Go down
View user profile
mallosi86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 213
Join date : 2010-03-28
Age : 30
Location : cheras bt 3 1/2

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 23, 2010 3:14 pm

test bawak dulu la motor tu....klu puas hati dgn condition,blh la beli....klu motor 2nd la....pastu tgk la apa yg ori lg kt motor tue.....
Back to top Go down
View user profile
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 23, 2010 3:28 pm

vios_silver wrote:
salam semua...

saya sebenarnye masa dalam tingkatan lima lagi iaitu tahun 1996 minat sangat ngan keluaran aprilia..jadi pada tahun ne baru ade rezeki nak angkat..jadi sy berharap sangat otai2 dlm apriliaclub ne boleh beri segala tip dan panduan sebelum angkat rs250..

bro dah pikir dua kali ke? moto ni lain mcm sikit, sekali dia demam mengidap la bro, baik pakai EX5 ade bakul boleh beli goreng pisang
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 23, 2010 11:57 pm

pendapat peribadi aku:

Beli moto ni ikut kemampuan....BUKAN ikut kemahuan
mampu beli tk semestinya mampu nk menyara
TAPI klau mampu nk menyara dimasa akan datang..dialu-alukan membelinya

klau aku tgk pada tayar..
kita bole tau owner moto tu jenis yg mcm mana.....
(klau beli dari direct owner)

_________________
Back to top Go down
View user profile
din
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 68
Join date : 2010-01-17
Age : 30
Location : Serdang

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Mon May 24, 2010 12:11 am

betol2 ckp chip.. sokong hehe.
Back to top Go down
View user profile
highree
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 57
Join date : 2010-02-04
Age : 105
Location : Kay-eLL

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue May 25, 2010 7:39 pm

chip, ko tgk tayar motor aku camne? ape pendapatan anda? hehehe
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Wed May 26, 2010 5:31 am

Moto 2nd memang ada baik buruknya.....lebih lagi, ia jentera yg dah menjangkau lebih 10 tahun.......so, kalau nk beli, try ride dulu.....betul nasihat otai2x di atas sana...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Wed May 26, 2010 10:50 am

beli mengikut kawan2 rekemen la.. tu yg paling selamat sket kot..

_________________
Back to top Go down
View user profile
wrs4646
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 79
Join date : 2009-04-22
Age : 36
Location : KL / Betong / Hatyai

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Thu May 27, 2010 12:15 pm

tumpang lalu... nak tanya kalau RS125 lama dibandingkan dgn RS125 baru 2009 tu mana lebih mantop kalau diukur dr sudut kepantasannyer...
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Thu May 27, 2010 4:57 pm

salam,

rasanya kalau ikut meter RS baru lg SELOW dr yg lama.
tp, kalau digital meter pulak, lebih accurate dr meter analog.
cth : meter rs br 140km/j, meter rs lama MAYBE dah dekat 160km/j.

so, kesimpulan yg kita dapat pada hari ni, rs baru lebih laju KOT dr rs lama.
tp, kalau rs lama fully rebuilt, maybe beza x banyak sgt dengan rs baru.

Back to top Go down
View user profile
wrs4646
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 79
Join date : 2009-04-22
Age : 36
Location : KL / Betong / Hatyai

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sat May 29, 2010 11:24 am

good info.. tq
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 30, 2010 12:21 am

kalau dah baru confirm baru lagi sedap (selalunyer) hehehe
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Sun May 30, 2010 2:56 pm

macam pengantin baru dengan pengantin lama gak..ber lagi sedappp
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Mon May 31, 2010 1:39 am

wrs4646 wrote:
tumpang lalu... nak tanya kalau RS125 lama dibandingkan dgn RS125 baru 2009 tu mana lebih mantop kalau diukur dr sudut kepantasannyer...

byk beza.. bukan dr speed je..
tp dari semua aspect yg baru better la kan..

kesedapan ride
suspention
tahap kepeningan
ketahanan
weight


_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 9:19 am

akuNabil wrote:
wrs4646 wrote:
tumpang lalu... nak tanya kalau RS125 lama dibandingkan dgn RS125 baru 2009 tu mana lebih mantop kalau diukur dr sudut kepantasannyer...

byk beza.. bukan dr speed je..
tp dari semua aspect yg baru better la kan..

kesedapan ride
suspention
tahap kepeningan
ketahanan
weight


thp kepeningan yg tang mn 2 nabil?? scratch
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 11:18 am

wira_kejam 2 wrote:
akuNabil wrote:
wrs4646 wrote:
tumpang lalu... nak tanya kalau RS125 lama dibandingkan dgn RS125 baru 2009 tu mana lebih mantop kalau diukur dr sudut kepantasannyer...

byk beza.. bukan dr speed je..
tp dari semua aspect yg baru better la kan..

kesedapan ride
suspention
tahap kepeningan
ketahanan
weight


thp kepeningan yg tang mn 2 nabil?? scratch


bila nak keluar takot rosak...
bila dah keluar.. memang rosak..
bila rosak tgh jalan. kawan2 pening..
tolak guna kaki sampai kat woksop...pomen pening..
dah siap repair, owner pening..

xmau rosak2, rajin tanya otai2 macamana depa jaga moto supaya sapa2 pon xpening

_________________
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 11:26 am

akuNabil wrote:
wira_kejam 2 wrote:
akuNabil wrote:
wrs4646 wrote:
tumpang lalu... nak tanya kalau RS125 lama dibandingkan dgn RS125 baru 2009 tu mana lebih mantop kalau diukur dr sudut kepantasannyer...

byk beza.. bukan dr speed je..
tp dari semua aspect yg baru better la kan..

kesedapan ride
suspention
tahap kepeningan
ketahanan
weight


thp kepeningan yg tang mn 2 nabil?? scratch


bila nak keluar takot rosak...
bila dah keluar.. memang rosak..
bila rosak tgh jalan. kawan2 pening..
tolak guna kaki sampai kat woksop...pomen pening..
dah siap repair, owner pening..

xmau rosak2, rajin tanya otai2 macamana depa jaga moto supaya sapa2 pon xpening
^^^
pantun yg bagus.........

_________________
Back to top Go down
View user profile
vios_silver
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 4
Join date : 2010-05-23
Age : 38
Location : pasir mas

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 12:40 pm

selalunye la kalau kite pakai yg 2hnd ne..apa masalahnye moto ne..skali masuk w.shop bangat sangat ke kosnyeee..
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 12:42 pm

vios_silver wrote:
selalunye la kalau kite pakai yg 2hnd ne..apa masalahnye moto ne..skali masuk w.shop bangat sangat ke kosnyeee..
kos mcm brg kt italy kot
Back to top Go down
View user profile
wrs4646
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 79
Join date : 2009-04-22
Age : 36
Location : KL / Betong / Hatyai

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Jun 01, 2010 6:20 pm

yg hairan tu kenapa tiap kali citer psl moto italy, 1st bende yg tebayang dlm pala otak ni mesti pasal cost tinggi bila motor buat hal.. adakah moto AP ni mmg selalu buat hal walaupun dijaga dgn baik.. kalau moto dah 10thn tu kira stended la kalau meragam sikit2.. tp kalau model 2009 pun takkan 2,3 kali rembat pun piston dah pocah kot... hehe
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Wed Jun 02, 2010 2:42 am

wrs4646 wrote:
yg hairan tu kenapa tiap kali citer psl moto italy, 1st bende yg tebayang dlm pala otak ni mesti pasal cost tinggi bila motor buat hal.. adakah moto AP ni mmg selalu buat hal walaupun dijaga dgn baik.. kalau moto dah 10thn tu kira stended la kalau meragam sikit2.. tp kalau model 2009 pun takkan 2,3 kali rembat pun piston dah pocah kot... hehe
boleh pecah kot kalo x geti bwk..x pon pasai muto kononyer ader warranty lg kot..2 yg rembat x hinggat.. ader aku dgr muto br dh jem..mistik2.. scratch
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Wed Jun 02, 2010 2:50 am

vios_silver wrote:
selalunye la kalau kite pakai yg 2hnd ne..apa masalahnye moto ne..skali masuk w.shop bangat sangat ke kosnyeee..
kos bergantung kpd kerosakkan..jd sebelum bli pilih n test muto dulu..dh puas ati br bli..takat masalah kecik yg bkn2 2 adat la muto secondhand.. Laughing aper pon muto 250 ni power
Back to top Go down
View user profile
apil_liar
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 168
Join date : 2010-09-26
Age : 33
Location : Linggi,Ampang

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Wed Sep 29, 2010 10:09 am

mcm aku la..langsung kena rebuild..
Back to top Go down
View user profile
rs125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 55
Join date : 2010-08-27

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Fri Oct 29, 2010 1:08 am

zynox wrote:
dari mate aku yang xde pengalaman....

aku pandang tayar dulu...

tayar batu ke
tayar merekah ker...
tayar cap ape...

aku kalau tayar dah merekah or tayar batu mmg xberani nak beli pon...

*pendapat peribadi aku yg xbernilai

BTW updated siggy anda...

Kenapa lihat tayar ?

Boleh tau apa

Tks
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Fri Oct 29, 2010 12:05 pm

rs125 wrote:
zynox wrote:
dari mate aku yang xde pengalaman....

aku pandang tayar dulu...

tayar batu ke
tayar merekah ker...
tayar cap ape...

aku kalau tayar dah merekah or tayar batu mmg xberani nak beli pon...

*pendapat peribadi aku yg xbernilai

BTW updated siggy anda...

Kenapa lihat tayar ?

Boleh tau apa

Tks
sbb ada pepatah melayu gak seperti:
TENGOK KAKI LAAAAAA......

_________________
Back to top Go down
View user profile
apil_liar
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 168
Join date : 2010-09-26
Age : 33
Location : Linggi,Ampang

PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Tue Nov 02, 2010 3:12 pm

org putih cakap see the leg maaa...

org italy cakap ape ek chp? Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: tip2 sebelum angkat rs250   Today at 2:27 am

Back to top Go down
 
tip2 sebelum angkat rs250
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 98 Aprilia Rs250 for sale

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS250-
Jump to: