RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 motor semput ke tuan die semput?

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 12:23 pm

salam kengkawan, aku baru je join forum nie...baru2 nie aku ade angkat aprilia 125 rs sebijik...nak tanye ar bagi mereka yang dah berpengalaman bawak motor nie bertahun.....gear 1 dan 2 aku macam semput sikit ar..perkara bese ke tu?then bile aku dah masuk gear 6.bawak tak de lah laju...dalm 100 je kot.tapi motor macam semput sikit.....bile aku tarik dalam 130 maintain ...baru die stabil
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 2:47 pm

edril86 wrote:
salam kengkawan, aku baru je join forum nie...baru2 nie aku ade angkat aprilia 125 rs sebijik...nak tanye ar bagi mereka yang dah berpengalaman bawak motor nie bertahun.....gear 1 dan 2 aku macam semput sikit ar..perkara bese ke tu?then bile aku dah masuk gear 6.bawak tak de lah laju...dalm 100 je kot.tapi motor macam semput sikit.....bile aku tarik dalam 130 maintain ...baru die stabil

sakit keturunan ni..asma...tk bleh buat ape ni..

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:05 pm

asma ke bro, memang tak dak ubat ke....hehe....nak tarik gear satu pun segan2 je :jelir
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:17 pm

edril86 wrote:
asma ke bro, memang tak dak ubat ke....hehe....nak tarik gear satu pun segan2 je :jelir


cuba bukak PV tu..tgk apa mcm...

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:19 pm

selipar wrote:
edril86 wrote:
asma ke bro, memang tak dak ubat ke....hehe....nak tarik gear satu pun segan2 je :jelir


cuba bukak PV tu..tgk apa mcm...


bro aku tak tau ar PV tu ape?aku pun baru je berjinak2 dengan superbike nie.....hehe
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:28 pm

jgn panggil superbike bro. malu klu geng2 superbike original dengar. moto kita ni kategori kapchai je klu ikut cc, klu ikut cutting di panggil sportbike.

rasanya mcm pv je. kasi bukan n cuci la pakai otosol kasi kilat.
bukak fering belah kanan 2 kiri. lps tu, ko cr 2 bijik alenkey punya nut betul2 atas kepla ekjoz kat blok tu. klu x jumpa, ko cr benda yg ada cable hitam kat area ekjos tu. benda tu la pv. lps bukak nut tu, tarik pelan2. klu ketat, kasi spray wd40. kasi cabut benda tu n polish kasi kilat.

lps dah pasang balik, gerenti ko nak main kat rpm 8-11 je nanti..

klu x tau jugak , meh aku tunjuk. tp, ko kena dtg puchong la.


Last edited by TT9 on Wed Apr 28, 2010 3:46 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:41 pm

haha aku ne tau TT9, aku pk macam superbike je....haha budak baru merangkak ar katekan ..seb bek ko sound haha.....Ok kang balik kang aku cube bukak ....
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 3:53 pm

rujuk gambo ni.

Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:00 pm

tt9,puchong kat mane tu
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:01 pm

aku dok area putra perdana.
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:09 pm

ko gi contact no ko ar...ti senang aku nak cari tempat ko TT9
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:11 pm

TT9 wrote:
rujuk gambo ni.


uishhh...2T apa ko pakai ni..?
kesat/kering la ...
membahayakan ni... Shocked

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:14 pm

bkn moto aku la chip. aku amik dr tenet gambo tu..
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:17 pm

TT9 wrote:
bkn moto aku la chip. aku amik dr tenet gambo tu..


hahhahaa...kk..
mau join ka trip PD? kasi meriah skit

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:19 pm

nanti difikirkan. takut kena tambat dgn bini aku je.
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed Apr 28, 2010 4:22 pm

017 - 4720464

call je klu nak dtg. better malam @ hr minggu. tp, mlm jumaat jgn gatal2 nak dtg pulak. mlm 2 jumaat, bg la chance aku menggatal dgn wife aku pulak.
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Thu Apr 29, 2010 1:50 pm

sapa2 blh compomkan. setting moto aku ni ok x? scratch
gambir plug moto..

Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Fri Apr 30, 2010 1:20 am

2T = +
Petrol = -

_________________
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Fri Apr 30, 2010 1:23 am

edril86 wrote:
salam kengkawan, aku baru je join forum nie...baru2 nie aku ade angkat aprilia 125 rs sebijik...nak tanye ar bagi mereka yang dah berpengalaman bawak motor nie bertahun.....gear 1 dan 2 aku macam semput sikit ar..perkara bese ke tu?then bile aku dah masuk gear 6.bawak tak de lah laju...dalm 100 je kot.tapi motor macam semput sikit.....bile aku tarik dalam 130 maintain ...baru die stabil
moto aprilia version rectricted (half clutch) mmg camni........
klau bwk starting slow...gear 1-6 pun mmg tkleh nk cecah kt 100.....sebu & membobok aje......
kena bwk starting laju skit & tarik half clutch skit supaya rev RPM ke 6-7500 baru p.valve bukak & moto bole start laju mcm roket.........

KESIMPULAN:
NORMAL la tu utk users baru mcm ko ni.......
sbb:
tk biasa lagi ngan cara handling muto version half clucth @ restricted


sekian!

_________________
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Fri Apr 30, 2010 3:28 am

1) Se eloknya berapa kilo yg wajar utk gilap PV ni?
2) Kalau dah bukak PV tu, maka kenela ganti gasket baru jugak ke?
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Fri Apr 30, 2010 9:56 am

chip. apa maknanya + - tu, petrol kurang, 2t lebih ke?
adakah setting lari sbb aku buang selapis ejoz hr tu. bg bunyik keting, ting, ting scratch
keong ada x menjet utk setting dellorto ni?

idir. pv klu selalu cuci lg terbaik. gasket tu x perlu la tukar tiap kai serbis pv, bila dah koyak @ lusuh bebenor br la tukar.
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Sun May 02, 2010 2:57 am

TT9 wrote:
chip. apa maknanya + - tu, petrol kurang, 2t lebih ke?
kurang & lebih ler..............

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: cun...   Mon May 03, 2010 10:29 am

moto aprilia version rectricted (half clutch) mmg camni........
klau bwk starting slow...gear 1-6 pun mmg tkleh nk cecah kt 100.....sebu & membobok aje......
kena bwk starting laju skit & tarik half clutch skit supaya rev RPM ke 6-7500 baru p.valve bukak & moto bole start laju mcm roket.........



club president,

kire motor aku nie tak de masalah lah ye.....memang dah sifat motor kite gitu lah ye....hal clutch...semput sikit mase slow...tapi cun bile dah laju.valve dah bukak...gitu ye?
cenggitu tak de lah aku risau.....
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Mon May 03, 2010 10:30 am

TT9 wrote:
nanti difikirkan. takut kena tambat dgn bini aku je.

chip,

jadi ke nak gi PD ?
bile ...nak gak join...
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Mon May 03, 2010 10:33 am

TT9 wrote:
017 - 4720464

call je klu nak dtg. better malam @ hr minggu. tp, mlm jumaat jgn gatal2 nak dtg pulak. mlm 2 jumaat, bg la chance aku menggatal dgn wife aku pulak.

hahaha,ok bro nanti aku ade mase kite sembang sambil adjust moto aku sikit.
tq
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Tue May 04, 2010 9:58 am

edril86 wrote:
TT9 wrote:
nanti difikirkan. takut kena tambat dgn bini aku je.

chip,

jadi ke nak gi PD ?
bile ...nak gak join...

klu pegi jmp kt Tol Bangi pkl 10 am (klu dari kl)..
tol Port Dickson pkl 12 (klu dari selatan)...

_________________
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed May 05, 2010 12:59 am

edril86 wrote:

hahaha,ok bro nanti aku ade mase kite sembang sambil adjust moto aku sikit.
tq

PERINGATAN YG LEMAH LEMBUT GEMALAI
SILA letak pics & moto ANDA
& sila baca syarat2 yg dh diletakkan didlm forum

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed May 05, 2010 12:38 pm

Club President wrote:
edril86 wrote:

hahaha,ok bro nanti aku ade mase kite sembang sambil adjust moto aku sikit.
tq

PERINGATAN YG LEMAH LEMBUT GEMALAI
SILA letak pics & moto ANDA
& sila baca syarat2 yg dh diletakkan didlm forum

sori bos,

nanti aku letak....aku online kat opis je..kejap2..tu yang susah nak upload tu.
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed May 05, 2010 2:44 pm

edril86 wrote:
Club President wrote:
edril86 wrote:

hahaha,ok bro nanti aku ade mase kite sembang sambil adjust moto aku sikit.
tq

PERINGATAN YG LEMAH LEMBUT GEMALAI
SILA letak pics & moto ANDA
& sila baca syarat2 yg dh diletakkan didlm forum

sori bos,

nanti aku letak....aku online kat opis je..kejap2..tu yang susah nak upload tu.

pegi tk PD?

_________________
Back to top Go down
View user profile
edril86
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2010-04-26
Age : 30
Location : kelana jaya

PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Wed May 05, 2010 3:36 pm

PERINGATAN YG LEMAH LEMBUT GEMALAI
[
pegi tk PD?[/quote]

bile tu chip?lau kena pada mase dan waktu, kompem join...nak bagi meriah sikit..skang yang kompem brape ramai dah?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: motor semput ke tuan die semput?   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
motor semput ke tuan die semput?
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» 4ac motor for sale
» 8valve exhaust on a 16V motor?
» '98 CORVETTE MOTOR F BODY ACCESORIES
» k100 motor
» Late model Wiper motor 73 Beetle into a 66 Beetle

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: