RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 cacing kerawit kuar angin

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: cacing kerawit kuar angin   Mon Apr 19, 2010 4:30 pm

sedara2 sekelian..
tayar bakang patik telah dicucuk kerawit...tapi bila ride lama2 terutama hari yg panas dan tayar dah jadi panas...maka motor jadi gerudi inul. ya ya patik tau awek suka tengok aprilia gerudi2 inul, tetapi sewaktu koner sgt2lah marabahaya. taulah dikala itu bahawa kena isi angin puspus lagi.
persoalannya:
1) ada apa cara selalu digunakan, cacing double kah?
2) ada sealer yg digunakan secara permanent yg tidak memungkinkan tayar letup jika terlalu oberheated
3) tampal dari dalam? apakah dia itu?

terima kasih sekalung budi sedare2 sekelian
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Mon Apr 19, 2010 5:24 pm

durranibazli wrote:
sedara2 sekelian..
tayar bakang patik telah dicucuk kerawit...tapi bila ride lama2 terutama hari yg panas dan tayar dah jadi panas...maka motor jadi gerudi inul. ya ya patik tau awek suka tengok aprilia gerudi2 inul, tetapi sewaktu koner sgt2lah marabahaya. taulah dikala itu bahawa kena isi angin puspus lagi.
persoalannya:
1) ada apa cara selalu digunakan, cacing double kah?
2) ada sealer yg digunakan secara permanent yg tidak memungkinkan tayar letup jika terlalu oberheated
3) tampal dari dalam? apakah dia itu?

terima kasih sekalung budi sedare2 sekelian

klu setakat cacing kerawit sekor je tkp lg...saiz cacing pun klu sebulan jagung tk jd masalah...
tapi klu lubang tu besar, elok ko tampal dlm....RM25 + upah RM15 =RM35 ntk satu lubang....

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Mon Apr 19, 2010 5:31 pm

moto gigil aku pernah kelembikan tayar belakang... dia bocor halus, aku saspek dari banyak jejarum halus mcm bullet stapler yg mencucuk2 tayar sbb asyik ride kat bahu jalan (elakkan trafik). lepas aku cabut jejarum tu semua aku pakai sealant utk tayar yg dlm botol spray tu (beli kat ace hardware). masa nak picit spray masuk ikut lubang angin pam tu pressure tayar jgn tinggi sgt sbb kalau tayar keras sgt sealant tu susah nak masuk. lepas spray masuk tambahkan angin ke dlm tayar. insha allah kebocoran kecik bole ditampal melalui cara nih. selamat mencuba...

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Tue Apr 20, 2010 8:33 pm

tq Chip wan dan Chip DG. ow tampal dari dalam mungkin bnyk kerja, cabut tayar dsbgnya. Mgkin short term pakai nasihat DG dulu. Brand ape sealant tu, utk long distance ke kedah waktu panas hari okey kah? CFC dia letup x...kihkihkih mamat penakut biasala cam cam soalan. Tima kasseyyy!
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Tue Apr 20, 2010 8:35 pm

rasa2 cacing tu umur dah boleh baca alif ba ta dah. 1thn lebih. Lobos agaknya ride 2 kali ilang dlm 40psi
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Tue Apr 20, 2010 8:36 pm

eh salah salah. 40 kPa la
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Wed Apr 21, 2010 9:51 am

durranibazli wrote:
rasa2 cacing tu umur dah boleh baca alif ba ta dah. 1thn lebih. Lobos agaknya ride 2 kali ilang dlm 40psi

wahhh.....ini cacing dh boleh buat goreng tepung ni...goreng pon sodappp!!!!
tampal dlm la maknenye tu...

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Wed Apr 21, 2010 3:13 pm

durranibazli wrote:
tq Chip wan dan Chip DG. ow tampal dari dalam mungkin bnyk kerja, cabut tayar dsbgnya. Mgkin short term pakai nasihat DG dulu. Brand ape sealant tu, utk long distance ke kedah waktu panas hari okey kah? CFC dia letup x...kihkihkih mamat penakut biasala cam cam soalan. Tima kasseyyy!

ada banyak jenis... scratch kalau nak yg bagus sikit amik yg mahal la (bandingkan rege).

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Wed Apr 21, 2010 9:09 pm

chip wan:

aku sekarang pakai cacing...kene kat center tayar belakang...
selang beberapa hari kene paku pulak 1 inci dari tapak kejadian terdahulu...
kalau tampal dalam nanti kire 2 lobang gak ker?
aku xpernah tampal dalam lagik nih hehe
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Thu Apr 22, 2010 3:25 pm

zynox wrote:
chip wan:

aku sekarang pakai cacing...kene kat center tayar belakang...
selang beberapa hari kene paku pulak 1 inci dari tapak kejadian terdahulu...
kalau tampal dalam nanti kire 2 lobang gak ker?
aku xpernah tampal dalam lagik nih hehe


klu lubang dekat2 boleh la tampal sekali.. Cool

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Thu Apr 22, 2010 6:00 pm

tq
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: cacing kerawit kuar angin   Today at 11:57 pm

Back to top Go down
 
cacing kerawit kuar angin
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: