RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Bengkel Rs250

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Bengkel Rs250   Fri Feb 22, 2008 11:23 pm

Bincang masalah2 Rs250 di sini
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
castello
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 6
Join date : 2008-03-03

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Mar 03, 2008 9:06 am

otai2 sekalian,camne nak ejas front fork rs250?

aku pusing2 nat ejas tu tak jadik hapah pun

Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Mar 03, 2008 9:17 am

tambah kasi keras
tolak kasi lembut

kalau x rasa apa2, fork lingkop la tuuuuuuuuu
Back to top Go down
View user profile
castello
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 6
Join date : 2008-03-03

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Mar 03, 2008 9:22 am

tau tp dah tak rasa apa2....aku rasa musti ada lock mechanism dia...musti ada nak yg lock kena longgarkan dulu ke ape ke....takkan main pusing je dah leh ejas..sonang botul camtu...anak menakan aku skolah tadika pun buleh pusing
Back to top Go down
View user profile
3stroker
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 61
Join date : 2008-02-23

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Mar 03, 2008 10:01 am

satu klik ada beza.. lepas klik hang pi lep.. klik lagi.. lep lagi.. kalau klik pastu enjut enjut tak dak rasa la...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Mar 03, 2008 12:16 pm

castello wrote:
tau tp dah tak rasa apa2....aku rasa musti ada lock mechanism dia...musti ada nak yg lock kena longgarkan dulu ke ape ke....takkan main pusing je dah leh ejas..sonang botul camtu...anak menakan aku skolah tadika pun buleh pusing

mmg mcm tu pon..
xde lock2
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Tue Mar 04, 2008 7:04 pm

ada satu racer mss ckp kat aku.. pusing ke kiri sampai habis, pastu pusing ke kanan 11 kali.
Back to top Go down
castello
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 6
Join date : 2008-03-03

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Fri Apr 18, 2008 8:08 pm

geng...ada sapo2 pernah guna racing piston tak?single ring nyer piston.....aku baru jek dpt vertex racing piston single ring..order darik uk....belom pasang lagik....any review?

p.s:-cth2 lain piston racing utk rs mcm wiseco (usa) dan vertex(italy)..
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 11:49 am

salam kepada otai2,

aku br pakai moto nih..masalah skang ntah apa2 perfomance dia..valve bukak kat 5k pastu sangkut berat jek naklepas bila dah lepas sangkut lg kat 7k..sama gak berat nak lepas..tp bila lepas jek sampai 8-9k rasa ok plak..pastu bila tukar jek gear 6 rpm drop sampai 7k..bila 7k..dia berat balik..so moto aku bobok la sampai ke sudah..sbb vavle brt sgt nak bukak..so aku terpaksa half clutch utk lepaskan rpm dan tmbahkan speed sbb nbak harap valve tu bukak secara normal mmg xblh..kalo naik bukit dah bawak mcm c70..x rasa lgsung cam 250..so otai2 blh x cite camne nak solve..kurang2 aku tau sblm bawak g bengkel..masalah2 wat masa nih xde..tq everybody
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 3:53 pm

kumai wrote:
salam kepada otai2,

aku br pakai moto nih..masalah skang ntah apa2 perfomance dia..valve bukak kat 5k pastu sangkut berat jek naklepas bila dah lepas sangkut lg kat 7k..sama gak berat nak lepas..tp bila lepas jek sampai 8-9k rasa ok plak..pastu bila tukar jek gear 6 rpm drop sampai 7k..bila 7k..dia berat balik..so moto aku bobok la sampai ke sudah..sbb vavle brt sgt nak bukak..so aku terpaksa half clutch utk lepaskan rpm dan tmbahkan speed sbb nbak harap valve tu bukak secara normal mmg xblh..kalo naik bukit dah bawak mcm c70..x rasa lgsung cam 250..so otai2 blh x cite camne nak solve..kurang2 aku tau sblm bawak g bengkel..masalah2 wat masa nih xde..tq everybody

ni sebab kala xsilap PV bukak xbetol...
kalau gear 1-2-3-4 ko tarik sampai lebih 8k rpm ke 2-2 pv dah open...
jadik berat 2 akibat pv area 8k 2 xtutup...
nak tutupkan ko gune butang on/off enjin...
tgh ride 2 ko off then on enjin balik rasenyer ok dah..

so disarankan g bengkel repair(aku pon belom repair lagik)
sebelom repair jangan tarik lebih 8k rpm lar..sebab mende2 akan berulang lagik..

mende nih ade kemungkinan pin pv nak tangkap piston = jem
so ade kedai boleh modi pv 2 kat seapark petaling jaya...
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 4:43 pm

so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 4:56 pm

aku pon belom solve prob aku nih...
tunggu moto kua wad bersalin dulu baru selesai masalah...
kene rujuk lagik otai..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 5:01 pm

kumai wrote:
so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..

mcm x jalan je servo ko tu..
ko pergi kat keong pandan la..
kejap je dia repair servo

_________________
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 5:04 pm

aku plan sabtu nih nak g sana..cuma nak tau jek apa prob.. dia..nak kata servo x jalan..napa atas 7k ok plak..yg prob dia berat nak bukak...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 5:12 pm

kumai wrote:
aku plan sabtu nih nak g sana..cuma nak tau jek apa prob.. dia..nak kata servo x jalan..napa atas 7k ok plak..yg prob dia berat nak bukak...

aku rasa PV ko sentiasa terbukak
bila below 7k, dia sempu n lembab n sebu. tol x?

_________________
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 5:16 pm

haaa..lbh kurang camtuh la..kalo aku lg pulas lg le sebu..so kn tunggu la dia laju sikit2..xpn rem2 kasi rpm tinggi..pastu terus rembat..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Mon Aug 18, 2008 5:23 pm

kumai wrote:
haaa..lbh kurang camtuh la..kalo aku lg pulas lg le sebu..so kn tunggu la dia laju sikit2..xpn rem2 kasi rpm tinggi..pastu terus rembat..

sah
x syak lagi.
p cek PV..

harap2 piston ketat lagi..sbb kalau longggar pon ada efek gak

_________________
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Tue Aug 26, 2008 5:27 pm

akuNabil wrote:
kumai wrote:
so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..

mcm x jalan je servo ko tu..
ko pergi kat keong pandan la..
kejap je dia repair servo

prob aku dh solve..mmg kejap jek dia buat..xyah tinggal moto..bukak balik servo..cek cable..cek pv..setting sikt..suma dah solve..br la rasa cam 250..kalo x rxs pn blh potong...tq nabil...aku guna nama ko..dpt servis baeek punya...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Tue Aug 26, 2008 9:13 pm

kumai wrote:
akuNabil wrote:
kumai wrote:
so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..

mcm x jalan je servo ko tu..
ko pergi kat keong pandan la..
kejap je dia repair servo

prob aku dh solve..mmg kejap jek dia buat..xyah tinggal moto..bukak balik servo..cek cable..cek pv..setting sikt..suma dah solve..br la rasa cam 250..kalo x rxs pn blh potong...tq nabil...aku guna nama ko..dpt servis baeek punya...

aku dah kata
mmg cekap apek tu..
apa yg dia buat?
dia ingt lagi aku?

_________________
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Wed Aug 27, 2008 3:07 pm

setting balik jek..valve tu bukak besar sgt..tuh yg blow..so kn la ejas balik..tp dia rem sekali jek..pastu suruh aku test sendiri..dia xmo rem lebih2..bunyik piston aku lg kuat dr bunyik ejos...hahha..dia x ingat ko..tp pas aku cite sejarh ko dr kecik br la dia ingt...pakai 125 la, 250 la, zx6 la ev la..br dia ckp oooooooooo..br wa ingt...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Thu Aug 28, 2008 2:08 am

kumai wrote:
setting balik jek..valve tu bukak besar sgt..tuh yg blow..so kn la ejas balik..tp dia rem sekali jek..pastu suruh aku test sendiri..dia xmo rem lebih2..bunyik piston aku lg kuat dr bunyik ejos...hahha..dia x ingat ko..tp pas aku cite sejarh ko dr kecik br la dia ingt...pakai 125 la, 250 la, zx6 la ev la..br dia ckp oooooooooo..br wa ingt...

cakap je dari penang. mesti dia tau.
aku rasa aku sorg je budak penang yg tau kedai dia tu. kakakaakakaka

_________________
Back to top Go down
View user profile
kumai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 15
Join date : 2008-08-18

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Thu Aug 28, 2008 12:43 pm

akuNabil wrote:
kumai wrote:
setting balik jek..valve tu bukak besar sgt..tuh yg blow..so kn la ejas balik..tp dia rem sekali jek..pastu suruh aku test sendiri..dia xmo rem lebih2..bunyik piston aku lg kuat dr bunyik ejos...hahha..dia x ingat ko..tp pas aku cite sejarh ko dr kecik br la dia ingt...pakai 125 la, 250 la, zx6 la ev la..br dia ckp oooooooooo..br wa ingt...

cakap je dari penang. mesti dia tau.
aku rasa aku sorg je budak penang yg tau kedai dia tu. kakakaakakaka

ntah dia blur2 jek..lama sikit br ingt..tp moto aku kurang kick la..rpm 8k rasa valve bukak..tp x rasa cam dulu..biasa kalo 8k terbelakang bdn aku..yg ni biasa2 jek..mybe piston dh x brp ok atau clutch plate dah kong..dia cek pastu advice pakai br9es..sbb minyak lebih dan senang start pagi..mmg ok la..dulu nak start mmg kn tarik cok..skang 4hari pn sekali tendang jek..
Back to top Go down
View user profile
aszdiesz
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 48
Join date : 2008-09-03
Age : 34
Location : kota damansara

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Wed Sep 03, 2008 4:37 am

aku penah gak alami keadaan yg jd kt moto ang ni..last2 bila p check kt kedai trus jatuh terduduk..piston dh patah..gambaq ada lg kt aku..mmg sedey..tp nasib baik 1 block ja kacau..tu pn sblm tu bleh blah 190km/h lg walaupn satu block ja yg berfungsi..haha..baru puas hati sbb rosak merembat..bkn rosak parking ja..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Wed Sep 03, 2008 6:23 am

pergh..
biaq btoi?
patah mcmana tu beb?

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Sat Sep 06, 2008 1:01 am

kumai wrote:
akuNabil wrote:
kumai wrote:
so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..

mcm x jalan je servo ko tu..
ko pergi kat keong pandan la..
kejap je dia repair servo

prob aku dh solve..mmg kejap jek dia buat..xyah tinggal moto..bukak balik servo..cek cable..cek pv..setting sikt..suma dah solve..br la rasa cam 250..kalo x rxs pn blh potong...tq nabil...aku guna nama ko..dpt servis baeek punya...

berape kene nih??
aku baru pas cuci polish block semua...
bunyi dah semakin senyap dan mantap...
juz kantoi kat mid range RPm...
sebu sesebunyer...sampai naik bukit pon kene drop gear...
selalu dgn gear6 bantai hiway rilek jer tapi sekarang asal ade bukit jer kene drop gear...
RPM area 567 mmg sebu bangat...pakai gear6 mmg RPM xnaik2 dah...
nak menten 120-140kmh pon xboleh dah nih...

sape2 buleh tulun ajor sikit nak setting macam maner nih...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Sat Sep 06, 2008 4:10 am

zynox wrote:
kumai wrote:
akuNabil wrote:
kumai wrote:
so apa masalah sbenarnya..pv dh kong ke..sbb pv mmg dulu patah br jek tukar..tp x solve pn prob nih..atau ada masalah2 perfomance yg lain..sbb aku x berapa paham apa sebenarnya yg berlaku..dan pin pv tuh yg mana satu..modi pv biasa dlm brp rm..

mcm x jalan je servo ko tu..
ko pergi kat keong pandan la..
kejap je dia repair servo

prob aku dh solve..mmg kejap jek dia buat..xyah tinggal moto..bukak balik servo..cek cable..cek pv..setting sikt..suma dah solve..br la rasa cam 250..kalo x rxs pn blh potong...tq nabil...aku guna nama ko..dpt servis baeek punya...

berape kene nih??
aku baru pas cuci polish block semua...
bunyi dah semakin senyap dan mantap...
juz kantoi kat mid range RPm...
sebu sesebunyer...sampai naik bukit pon kene drop gear...
selalu dgn gear6 bantai hiway rilek jer tapi sekarang asal ade bukit jer kene drop gear...
RPM area 567 mmg sebu bangat...pakai gear6 mmg RPM xnaik2 dah...
nak menten 120-140kmh pon xboleh dah nih...

sape2 buleh tulun ajor sikit nak setting macam maner nih...

pV ko xbetul tu

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Sat Sep 06, 2008 10:31 am

macam maner nak adjust nih???
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Sun Sep 07, 2008 10:09 am

jawapan faveret... gi hantar kat keong... :lol!:
Back to top Go down
View user profile
aszdiesz
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 48
Join date : 2008-09-03
Age : 34
Location : kota damansara

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Tue Sep 09, 2008 5:38 am

Shagrath wrote:
pergh..
biaq btoi?
patah mcmana tu beb?

patah kt bahagian kaki dia..serpihan yg patah tu dh meninggalkan satu scratch kt block..
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Wed Sep 10, 2008 7:10 am

aszdiesz wrote:
Shagrath wrote:
pergh..
biaq btoi?
patah mcmana tu beb?

patah kt bahagian kaki dia..serpihan yg patah tu dh meninggalkan satu scratch kt block..

hang korek kot piston....tebuk ka?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bengkel Rs250   Today at 2:33 am

Back to top Go down
 
Bengkel Rs250
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» 98 Aprilia Rs250 for sale

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS250-
Jump to: