RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 pv

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next
AuthorMessage
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Thu May 08, 2008 4:26 pm

aredy wrote:
matnan wrote:
bila last hang cuci pv?klu pv berkeladak pun moto xbes gak

baru 3 bulan rasenya.. piston pun dah start bunyi semcm.. esok sambil2 gi KL nak cari piston skali tp xtau size plak pasal x reti nak bukak...

baru 3 bulannnnnnnnnnnnnnnn??
aku tiap2 bulan cuci

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: pv   Thu May 08, 2008 4:50 pm

kena tiap2 bulan ke??? cessss... patut la ponnn...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Thu May 08, 2008 5:19 pm

aredy wrote:
kena tiap2 bulan ke??? cessss... patut la ponnn...

aku mmg tiap2 bulan.. baru sedap

_________________
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 1:34 am

aredy wrote:
muto aku dah majuk nih... td try REV time free gear, rpm x cecah pun redline.. bunyi mase tu x lancar lgsg.. lepas kena tinggal ngan tijekM terus jd cengini.. sape tau ape problem?? PV mcm ada bukak..

oberhol ....
moto kita pakai pv besi..tu la kena rajin cuci..karbon senang lekat
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 9:27 am

apitjamat wrote:
aredy wrote:
muto aku dah majuk nih... td try REV time free gear, rpm x cecah pun redline.. bunyi mase tu x lancar lgsg.. lepas kena tinggal ngan tijekM terus jd cengini.. sape tau ape problem?? PV mcm ada bukak..

oberhol ....
moto kita pakai pv besi..tu la kena rajin cuci..karbon senang lekat

betul tu, aku aritu baru 3minggu dah susah nak tarik kuar pv tu
kalau ada masa+rajin 2 minggu skali cuci la pv tu
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 10:24 am

matnan wrote:
apitjamat wrote:
aredy wrote:
muto aku dah majuk nih... td try REV time free gear, rpm x cecah pun redline.. bunyi mase tu x lancar lgsg.. lepas kena tinggal ngan tijekM terus jd cengini.. sape tau ape problem?? PV mcm ada bukak..

oberhol ....
moto kita pakai pv besi..tu la kena rajin cuci..karbon senang lekat

betul tu, aku aritu baru 3minggu dah susah nak tarik kuar pv tu
kalau ada masa+rajin 2 minggu skali cuci la pv tu

hujung minggu, sblm nak ronda tu, cuci la dulu.
bukan susah pon. seluk tangan ikut lubang fering tu jer

_________________
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 11:11 am

seluk tangan kat lubang?????? :affraid:
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 11:19 am

matnan wrote:
seluk tangan kat lubang?????? :affraid:

seluk tgn sama dengn korek ka matnan..???
nabil mmg suka korek lubang poen idung
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 11:54 am

apitjamat wrote:
matnan wrote:
seluk tangan kat lubang?????? :affraid:

seluk tgn sama dengn korek ka matnan..???
nabil mmg suka korek lubang poen idung

biasa orang buat dengan jari, apsal nabil sampai buat dengan tangan?
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 1:27 pm

matnan wrote:
apitjamat wrote:
matnan wrote:
seluk tangan kat lubang?????? :affraid:

seluk tgn sama dengn korek ka matnan..???
nabil mmg suka korek lubang poen idung

biasa orang buat dengan jari, apsal nabil sampai buat dengan tangan?

dia hardcore..lubang besar...rebore byk kali dah..54 mm,wakakkaka
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 2:58 pm

kikiki..........
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 3:53 pm

aku sebulan xcuci jadik laknat punyer PV...carbon byk giler
aku bukak rendam dalam petrol...
lubang pv 2 pon dah byk carbon....

aku sembur wd40...then curah petrol sikit...

kalau x mmg sebu jer time PV bukak...ntah2 xbukak pon moto semput...

tapi sekarang pickup mmg best giler...

TAPI lagik 12k rpm gear 6 = 160kmh JER.......
orang len dah terbang dah.....
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 4:01 pm

rilek la aku pun 160 gak
lubang pv nak cuci macam mana?
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 4:20 pm

matnan wrote:
rilek la aku pun 160 gak
lubang pv nak cuci macam mana?

ang balut kain kat screw driver..ksi fit sama itu lubang...celup kain dlm petrol sket..pastu sental la...
xpon ang korek ngn jari...kasi basah wakakakkaa
Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Fri May 09, 2008 4:32 pm

apitjamat wrote:
matnan wrote:
rilek la aku pun 160 gak
lubang pv nak cuci macam mana?

ang balut kain kat screw driver..ksi fit sama itu lubang...celup kain dlm petrol sket..pastu sental la...
xpon ang korek ngn jari...kasi basah wakakakkaa

pakai thinner bole ek? tak penah cuci2 lagik
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Mon May 12, 2008 11:14 am


ini dah mcm perbincangan mencuci poen. bukan cuci PV

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: pv   Mon May 12, 2008 12:10 pm

maner satu atas / bawah nih??? lupe la plak mase tarik kuar ...

Back to top Go down
View user profile
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: Re: pv   Mon May 12, 2008 1:01 pm

yang tajam kat atas
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Mon May 12, 2008 1:15 pm

tajam atas, lambang rotax dok bawah

_________________
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 3:04 am

aku nye rmoto dah jem semalam.. kebabomm!!! la ni nak bukak blok lak.. head aku dah bukak tadi ade calar sebesar lidi sate. lagi satu aku nak tanya.. apesal aku nyer tepi piston ngan head ade serpih2 mcm kene welding. 2t tarak ke? petrol kureng ke? ataupun api kuat? aku guna plak yg 4.50sen tu je bp8es. nak trace dulu penyebab dia baru leh oder brg sama pidot
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 9:49 am

bro krol, mase nak jem tu nko bawak brape ratus km/j?? ape tanda2 sblm jem tu??
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 10:23 am

krolzizi wrote:
aku nye rmoto dah jem semalam.. kebabomm!!! la ni nak bukak blok lak.. head aku dah bukak tadi ade calar sebesar lidi sate. lagi satu aku nak tanya.. apesal aku nyer tepi piston ngan head ade serpih2 mcm kene welding. 2t tarak ke? petrol kureng ke? ataupun api kuat? aku guna plak yg 4.50sen tu je bp8es. nak trace dulu penyebab dia baru leh oder brg sama pidot

bp8es tu plug panjang la bro.
org pakai br8es / b8es / br9es . rm4.50 gak.

_________________
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 3:22 pm

aredy wrote:
bro krol, mase nak jem tu nko bawak brape ratus km/j?? ape tanda2 sblm jem tu??

tak tau le brapa ratus km/j meter takde tapi takde la merempit bawak biasa2 je. yg aku perasan masa nak jem tu moto mcm putus2 api. sengguk2 pastu ok balik, tadi aku dah bukak head ape yg aku nampak bearing connecting rod antara rod & piston tu dah hilang atau bersepai. bearing rod ke crankshaft ok takde goyang.

jadi puncanya aku salah pakai plug ke? atau pun moto sherif ni mmg dah hancur kebun.
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 3:24 pm

blok rs ni takleh rebowl kan? kene beli blok 2nd @ baru je ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 6:06 pm

krolzizi wrote:
blok rs ni takleh rebowl kan? kene beli blok 2nd @ baru je ke?

rebo x leh
baut slip boleh.
yg bagus dlm 3-4 rat.
baik hg beli blok lain je kat pdot

_________________
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 6:08 pm

krolzizi wrote:
aredy wrote:
bro krol, mase nak jem tu nko bawak brape ratus km/j?? ape tanda2 sblm jem tu??

tak tau le brapa ratus km/j meter takde tapi takde la merempit bawak biasa2 je. yg aku perasan masa nak jem tu moto mcm putus2 api. sengguk2 pastu ok balik, tadi aku dah bukak head ape yg aku nampak bearing connecting rod antara rod & piston tu dah hilang atau bersepai. bearing rod ke crankshaft ok takde goyang.

jadi puncanya aku salah pakai plug ke? atau pun moto sherif ni mmg dah hancur kebun.

macamni la..
pasni, ko pakai plug br8es/br9es, ko jaga temperature, ko kasi minyak and 2t lebih sikit.

_________________
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 8:58 pm

aku nyer meter digital ngan rpm dah sampai tadi. tapi nak test kat moto tak bleh lak.. moto tgh bogel tu. ape guna button kat meter digital tu? button yg tgh sama bawah sekali tu mcm tak boleh tekan je.
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
danial
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2008-02-22
Age : 31
Location : Penang

PostSubject: Re: pv   Tue May 13, 2008 11:09 pm

krolzizi wrote:
aku nyer meter digital ngan rpm dah sampai tadi. tapi nak test kat moto tak bleh lak.. moto tgh bogel tu. ape guna button kat meter digital tu? button yg tgh sama bawah sekali tu mcm tak boleh tekan je.
meter digital tu brapa rggit beli?
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Wed May 14, 2008 1:44 am

danial wrote:
krolzizi wrote:
aku nyer meter digital ngan rpm dah sampai tadi. tapi nak test kat moto tak bleh lak.. moto tgh bogel tu. ape guna button kat meter digital tu? button yg tgh sama bawah sekali tu mcm tak boleh tekan je.
meter digital tu brapa rggit beli?

RM350 roger pidot for best price.
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: pv   Wed May 14, 2008 1:48 am

aprilia punya water pump boleh rosak ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Sponsored content




PostSubject: Re: pv   Today at 10:25 am

Back to top Go down
 
pv
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 7Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: