RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
kongkong
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-08-09
Age : 32
Location : Cheras Pudu Ulu (KL)

PostSubject: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 10, 2010 8:03 pm

motor aku dah dua bulan tak hudupkan enjin sebab masa tu sibuk skit. skrg motor kat rumah. hari ini tauke bengkel motor suruh i tukar plug baru dan i dah ganti baru punya plug. tapi masih tak dpt hidupkan enjin. kenape ya...... kalau nak tolak kedai sangat jauh la.

da siapa boleh memberi nasihat skit. kasih sangat:>
Back to top Go down
View user profile
red3
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 559
Join date : 2009-03-13
Age : 33
Location : kajang

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 10, 2010 10:31 pm

petrol tak masok agaknye.
Back to top Go down
View user profile
kongkong
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-08-09
Age : 32
Location : Cheras Pudu Ulu (KL)

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 10, 2010 10:50 pm

bang red, kalau begitu nak macam mana bekin. buka kaburator ke?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 10, 2010 10:51 pm

lepas try start beberapa kali, cek plug basah atau kering...? Rolling Eyes

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 10, 2010 11:42 pm

batri kong dah kot....try boh gear dua tolak tgk
Back to top Go down
View user profile
kongkong
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-08-09
Age : 32
Location : Cheras Pudu Ulu (KL)

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Thu Feb 11, 2010 12:14 am

kasih..... jawab soalan.
tapi plug baru tukar hari ni. motor pun dah cuba masuk gear 2 tolak banyak kali.
sama je. masih tak hidup.
Back to top Go down
View user profile
red3
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 559
Join date : 2009-03-13
Age : 33
Location : kajang

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Thu Feb 11, 2010 12:37 am

kongkong wrote:
bang red, kalau begitu nak macam mana bekin. buka kaburator ke?

buka atas carb tu, than kasi masok petrol 3-4 drops.
than kasi tutup balik n try start moto.
petua nenek aku.
Back to top Go down
View user profile
rapi_82
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-08-05
Age : 34
Location : klang selangor d.e

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 17, 2010 4:14 pm

bro...tu carb sumbat. klu tekan suis stater tu blh hidup,that mean bateri ok. cuba buka plug then conect kt engin klu ade api maknenye problem kt petrol tak masuk kt blok. so better buka carb tu then hantar kt kedai motor. i tnink mane2 kedai moto boleh service carb cuma timing je xbetul, cukup ler sekadar boleh jalan then hantar kedai tuk tuneing engin.
ii. harap dapat membantu.
Back to top Go down
View user profile
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 17, 2010 5:45 pm

kalau on kunci lampu neutral nyala tak? kalau tak nyala cuba tengok fius
Back to top Go down
View user profile
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Wed Feb 17, 2010 7:52 pm

rapi_82 wrote:
bro...tu carb sumbat. klu tekan suis stater tu blh hidup,that mean bateri ok. cuba buka plug then conect kt engin klu ade api maknenye problem kt petrol tak masuk kt blok. so better buka carb tu then hantar kt kedai motor. i tnink mane2 kedai moto boleh service carb cuma timing je xbetul, cukup ler sekadar boleh jalan then hantar kedai tuk tuneing engin.
ii. harap dapat membantu.

kalu bleh jgn la , nnt lingkup carb.. aku dh penah kena, bermaksud penah lingkup carb aku dek pomen2 sebarang nih...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Thu Feb 18, 2010 12:47 am

haerriss wrote:
rapi_82 wrote:
bro...tu carb sumbat. klu tekan suis stater tu blh hidup,that mean bateri ok. cuba buka plug then conect kt engin klu ade api maknenye problem kt petrol tak masuk kt blok. so better buka carb tu then hantar kt kedai motor. i tnink mane2 kedai moto boleh service carb cuma timing je xbetul, cukup ler sekadar boleh jalan then hantar kedai tuk tuneing engin.
ii. harap dapat membantu.

kalu bleh jgn la , nnt lingkup carb.. aku dh penah kena, bermaksud penah lingkup carb aku dek pomen2 sebarang nih...
carb ko dh gosok kilat mcm cermin..........
tu pasal lingkup.......
sbb pomen tu asyik khayal sikat rambut aje kt carb cermin tu...........

sakit perut lak..........

_________________
Back to top Go down
View user profile
rapi_82
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-08-05
Age : 34
Location : klang selangor d.e

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Thu Feb 18, 2010 10:01 am

haerriss wrote:
rapi_82 wrote:
bro...tu carb sumbat. klu tekan suis stater tu blh hidup,that mean bateri ok. cuba buka plug then conect kt engin klu ade api maknenye problem kt petrol tak masuk kt blok. so better buka carb tu then hantar kt kedai motor. i tnink mane2 kedai moto boleh service carb cuma timing je xbetul, cukup ler sekadar boleh jalan then hantar kedai tuk tuneing engin.
ii. harap dapat membantu.

kalu bleh jgn la , nnt lingkup carb.. aku dh penah kena, bermaksud penah lingkup carb aku dek pomen2 sebarang nih...

* yang tu aku rase mmg dia jnis yang xada pengelaman dan xblh generate idea. setahu aku carb tu paling basic nak service coz kompenan sama seperti moto yang lain seperti RXZ dan seangkatan dengan nye. cuma tuining engin je yang susah ckit coz hanya yang pakar je yg boleh tuining. tapi klu da xberani buat mcm ni, maknenya kena le panggil lori bg angkat moto tu ke kedai. klu da naik lori then hantaq ke kedai yg mmg buat ap jgn plak jd mcm nie Shocked kemudian mcm nie No No dan bertindak mcm nie dan minta untuk jual ,jgn sampai jd mcm nie klu tak pun buat je mcm nie ape2 pon hapy2 ler tuan tanah ye.pelan2...mmg ler kadang2 kite akan jadi mcm nie bile pakai moto berketurunan spesis ini...
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Fri Feb 19, 2010 1:57 am

aritu aku kena....api tak kuat...wayar kabel plug dah tak grip jek..pastu plak...ada sekali paip minyak terlipat pasal selalu sangat turun naik tank.. pastu...carb masuk air pasal cuci kat carwash
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup   Today at 2:32 am

Back to top Go down
 
Nak tanya pakar-pakar kenapa motor enjin tak dpt hidup
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» knocking noise in the motor
» 4ac motor for sale
» 8valve exhaust on a 16V motor?
» '98 CORVETTE MOTOR F BODY ACCESORIES
» k100 motor

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: