RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 warantty..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: warantty..   Wed Dec 16, 2009 10:01 am

aku poning ni..nk tnya sesaper ler yg tau pasal warantty ap yg masih ader ni mcmn citer..kalau muto problem ker aper ker nk bikin kat mn?psl muto under warantty..kang kalau bikin kt mn2 kang x psl plak warantty ilang..so aper pendapat korang??kongsi2 la info pasal rase2nyer ramai yg nk tau ni..btl ke mm dh lingkup?? scratch mimpikah aku Sleep
Back to top Go down
View user profile
MaStErMiND
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 156
Join date : 2009-12-06
Location : Nilai N9

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 10:26 am

ada dengar tp scratch
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 12:24 pm

wira_kejam 2 wrote:
aku poning ni..nk tnya sesaper ler yg tau pasal warantty ap yg masih ader ni mcmn citer..kalau muto problem ker aper ker nk bikin kat mn?psl muto under warantty..kang kalau bikin kt mn2 kang x psl plak warantty ilang..so aper pendapat korang??kongsi2 la info pasal rase2nyer ramai yg nk tau ni..btl ke mm dh lingkup?? scratch mimpikah aku Sleep

macam ini lah.........
masa ko beli moto baru ko tu........
mmg ada termeterai/tertulis/terberjanji..& mcm2 ter ter ter lagi laaaaa.....
WARRANTY 2 THN @ warranty smp rosak

masalahnya ialah........
masa company/syarikat/anak syarikat/kedai tu masih berurus-niaga...
warranty yg 2 thn tu masih bole lagi diclaim kt situ..........
TAPI sekiranya company/syarikat/anak syarikat/kedai tu sudah TIDAK LAGI berurus-niaga @ bertukar hakmilik.........
maka segala perjanjian yg telah termeterai/tertulis/terberjanji..& mcm2 ter ter ter lagi itu..
akan TERBATAL secara automatic........
melainkan ada sebab2 yg tertentu yg ko akan stil entitle dpt claim WARRANTY..

contoh:

ko beli moto kt kedai A.......(dgn janji2 manismu)
pastu kedai A bungkus.......
dlm masa yg sama kedai A adalah dibawah anak syarikat org lain.....
tp selepas itu....
kedai A stop meniaga & buka kedai baru dgn nama kedai B....
jadi segala perjanjian ngan nama kedai A adalah terbatal.....
kedai B pastinya TIDAK akan menanggung apa2 kos secara percuma....
mesti kedai B akan mintak charge 100%...
(mayb akan ada budi bicara) atleast 50% drpd apa yg kedai B meniaga...
kedai B mayb tidak akan bertanggung jawab diatas segala perjanjian semasa
diatas nama kedai A..

akan bersambaung...............


_________________


Last edited by Club President on Wed Dec 16, 2009 1:29 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 1:03 pm

cuba risik2 warranti motor tu warranti kedai ke warranti aprilia... kalau dari aprilia rasanya tak de prob kalau bertukar wakil franchise (selagi aprilia masih wujud). scratch hal2 warranti nih biasanya wakil franchise akan claim dari franchisor. contohnya dalam kes mito, momos akan claim warranti dari cagiva itali.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 1:32 pm

bijaaaaakkk... bijak...
Back to top Go down
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 1:33 pm

DesertGoon wrote:
cuba risik2 warranti motor tu warranti kedai ke warranti aprilia... kalau dari aprilia rasanya tak de prob kalau bertukar wakil franchise (selagi aprilia masih wujud). scratch hal2 warranti nih biasanya wakil franchise akan claim dari franchisor. contohnya dalam kes mito, momos akan claim warranti dari cagiva itali.
tk gak............
sbb dulu kitaorg beli moto dr Gentali.........
Gentali anak syarikat Mah Seng.....
Gentali bungkus & tk bwk masuk aperla lg........
kita org tk dpt warantty apa2 pun........
semua byr cash & credit card kt sentul aje.........

_________________
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 2:13 pm

adesss... naya.... ilek wira... fikirkan bolleeehhhhh!!! cabbootttt!!!

Back to top Go down
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 2:16 pm

gila punya kompeni.

_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 2:33 pm

akuNabil wrote:
gila punya kompeni.

yg chip cakap 2 aku x paham langsung...tp yg nabil taip ni aku paham btl2...
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 2:38 pm

k ader berita skek aku nk kongsi kt geng2 yg bli muto br y masih ader waranty...aku br cll td dia org cakap naza nk ambik n waranty pon naza ambik tp sahih x sahih jd x jd wa x sure la plak wa pasal wa x tgk lg surat janji2 manismu ap kpd naza dpn mate..dh tgk br puas ati rasenyer kot...kalau ader aper2 blh claim kat naza jek strt bulan 1..dkt TTDI..mn 2 aku x tau kena tgk gps kot.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 2:41 pm

masalah gak ni.. tp, klu claim kat keong agak2 lps x?
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 3:14 pm

akuNabil wrote:
gila punya kompeni.

mmg gilos

yang xbest chip ade record2 menarik pasal warranty...betoi ka chip Laughing
tunggu aprilia terjual kat naza baru beli lar...susah sgt beli naza gtr 170cc...
ride pon dapat sponsor...
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 5:18 pm

jual je senang.. beli model mcm wa, kompom warranty kedai sebulan... Tp mcm Red untung, seumur hidup warranty moto dia Chai bg...(sepanjang hayat Red kena sarvis chai...)
kalau nak gak warranty, lu g Perodua angkat alza.. wakaka

p/s - aie je warranty setaun (masa mula2 jumpa dulu dia bgthu)
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 5:32 pm

dgn2 aku sekali kena kencing ngan kedai moto.... semua janji manismu... akhir sekali wat sendiri kat bengkel terpilih, huhuuuhhuuuuu.... adessss.....
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 5:33 pm

aiefumi wrote:
dgn2 aku sekali kena kencing ngan kedai moto.... semua janji manismu... akhir sekali wat sendiri kat bengkel terpilih, huhuuuhhuuuuu.... adessss.....

biasalah tu... sebelum kita beli, mcm2 penjual janji.. last2, pelamin angan ku musnah.. auuuwww..
Back to top Go down
Guest
Guest



PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 5:34 pm

zynox wrote:
akuNabil wrote:
gila punya kompeni.

mmg gilos

yang xbest chip ade record2 menarik pasal warranty...betoi ka chip Laughing
tunggu aprilia terjual kat naza baru beli lar...susah sgt beli naza gtr 170cc...
ride pon dapat sponsor...

naza HANYA beli moto2 kat showroom sahaja dan BUKAN beli MM (latest info)
Back to top Go down
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 5:35 pm

jasmee74 wrote:
jual je senang.. beli model mcm wa, kompom warranty kedai sebulan... Tp mcm Red untung, seumur hidup warranty moto dia Chai bg...(sepanjang hayat Red kena sarvis chai...)
kalau nak gak warranty, lu g Perodua angkat alza.. wakaka

p/s - aie je warranty setaun (masa mula2 jumpa dulu dia bgthu)
betul gak tu........
aku pun ada dengar aie ckp camtu masa mula2 kenal dulu.......
moto dia kedai moto bg warantty smp rosak sbb dia beli CA$H & CONVERTER.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Wed Dec 16, 2009 6:25 pm

Club President wrote:
jasmee74 wrote:
jual je senang.. beli model mcm wa, kompom warranty kedai sebulan... Tp mcm Red untung, seumur hidup warranty moto dia Chai bg...(sepanjang hayat Red kena sarvis chai...)
kalau nak gak warranty, lu g Perodua angkat alza.. wakaka

p/s - aie je warranty setaun (masa mula2 jumpa dulu dia bgthu)
betul gak tu........
aku pun ada dengar aie ckp camtu masa mula2 kenal dulu.......
moto dia kedai moto bg warantty smp rosak sbb dia beli CA$H & CONVERTER.....
x knl maka x cinta kt tgk jek nanti bln satu ap pnya nasib..kena lyn mcm ank tiri ke aper..sama2 kt nantikan..huhuhu..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: warantty..   Thu Dec 17, 2009 9:21 am

wira_kejam 2 wrote:
Club President wrote:
jasmee74 wrote:
jual je senang.. beli model mcm wa, kompom warranty kedai sebulan... Tp mcm Red untung, seumur hidup warranty moto dia Chai bg...(sepanjang hayat Red kena sarvis chai...)
kalau nak gak warranty, lu g Perodua angkat alza.. wakaka

p/s - aie je warranty setaun (masa mula2 jumpa dulu dia bgthu)
betul gak tu........
aku pun ada dengar aie ckp camtu masa mula2 kenal dulu.......
moto dia kedai moto bg warantty smp rosak sbb dia beli CA$H & CONVERTER.....
x knl maka x cinta kt tgk jek nanti bln satu ap pnya nasib..kena lyn mcm ank tiri ke aper..sama2 kt nantikan..huhuhu..

dh hampir 10thn dh layan camtu.........
buat buat laaa....Berhenti Berharap - Sheila on 7


_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Thu Feb 04, 2010 2:32 pm

huhu..ader sesaper ker yg dh g kdi naza kt ttdi 2.. scratch nak tau gak citer terbaru psl waranty ni..tulun!
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: warantty..   Thu Feb 04, 2010 3:32 pm

wira_kejam 2 wrote:
huhu..ader sesaper ker yg dh g kdi naza kt ttdi 2.. scratch nak tau gak citer terbaru psl waranty ni..tulun!
ko nk claim warantty apa?
nk claim ejos baru ke?

_________________
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Thu Feb 04, 2010 5:33 pm

Club President wrote:
wira_kejam 2 wrote:
huhu..ader sesaper ker yg dh g kdi naza kt ttdi 2.. scratch nak tau gak citer terbaru psl waranty ni..tulun!
ko nk claim warantty apa?
nk claim ejos baru ke?
shh..jgn ar kantoikan...
Back to top Go down
View user profile
red3
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 559
Join date : 2009-03-13
Age : 33
Location : kajang

PostSubject: Re: warantty..   Thu Feb 04, 2010 9:49 pm

wira_kejam 2 wrote:
Club President wrote:
wira_kejam 2 wrote:
huhu..ader sesaper ker yg dh g kdi naza kt ttdi 2.. scratch nak tau gak citer terbaru psl waranty ni..tulun!
ko nk claim warantty apa?
nk claim ejos baru ke?
shh..jgn ar kantoikan...

kalo moto aku ade warranty lg x???
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: warantty..   Fri Feb 05, 2010 9:48 am

red3 wrote:
wira_kejam 2 wrote:
Club President wrote:
wira_kejam 2 wrote:
huhu..ader sesaper ker yg dh g kdi naza kt ttdi 2.. scratch nak tau gak citer terbaru psl waranty ni..tulun!
ko nk claim warantty apa?
nk claim ejos baru ke?
shh..jgn ar kantoikan...

kalo moto aku ade warranty lg x???

ko dah pakai lebih 2 tahun ke belum...?

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: warantty..   Sat Feb 06, 2010 9:33 am

blum cukup 2 tahun la..br 10 bln.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: warantty..   Today at 12:08 pm

Back to top Go down
 
warantty..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: Others Bike, Riding Gears & Others-
Jump to: