RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 beza rantai o-ring ngan x-ring

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
jowan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2009-10-28
Location : kulim penang

PostSubject: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 16, 2009 12:52 pm

salam 4 all forumer.saya nak mintak pendapatan sedikit berkenaan rantai o-ring ngan x-ring,mana yg agak sangat bagus. makasih.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 16, 2009 4:04 pm

http://duniamoto.com/permotoran/perbezaan-rantai-x-ring-dan-o-ring/



xpernah pakai pon aku...juz baca mende nih jer...hihih

Motosikal » Bengkel » Perbezaan Rantai X-ring dan O-ring
Perbezaan Rantai X-ring dan O-ring

Posted by Wira DuniaMoto on Nov.06, 2008, under Bengkel, Rantai

Dapatkan FireFox untuk paparan lebih menarik untuk blog ini. Sekiranya anda berminat untuk membaca artikel-artikel di blog ini teruskan subscribe bersama kami. RSS feed. Terima kasih kerana mengunjungi blog kami!

Salam kembali kepada semua pembaca duniamoto.com sekelian. Alhamdulillah akhirnya saya dapat menulis kembali di blog ni selepas membeli laptop baru beberapa hari yang lepas. Harap tiada lagi kejadian yang tak diingini lepas ni.

Sebelum saya meneruskan perbincangan, mohon maaf sekiranya tak dapat bersama-sama bro semua berbincang masalah berkaitan motosikal terutama di topik Yamaha 135Lc. Banyak ilmu-ilmu permotoran yang dapat dikongsikan bersama di topik ni.

Ok terus ke tajuk yang ingin saya bincangkan. Mungkin ada yang dah tahu namun tak kurang juga yang belum tahu apakah rantai x-ring dan o-ring.

Kebiasaannya motosikal berkuasa rendah di negara kita dilengkapi dengan rantai jenis o-ring bagi alatan standard. Namun pemilik motosikal boleh menukarkannya kepada rantai yang lebih baik seperti rantai jenis x-ring.

Penggunaan rantai x-ring banyak didapati diarena perlumbaan termasuklah cubprix di negara kita. Selain tu motor-motor berkuasa besar sudah tentu cenderung menggunakan rantai jenis x-ring kerana ketahanannya lebih tinggi daripada rantai 0-ring.

Saya tak pasti harga yang tepat dipasaran tapi ianya boleh mencecah ratusan ringgit. Apalah gunanya kalau motor bro dah power tapi masih menggunakan rantai o-ring..he..he..he..saje bakar sikit.

Antara kelebihan rantai x-ring dapat mengurangkan geseran dengan tindakan bersimpul di antara plat tepi bunga rantai berbanding jenis o-ring yang agak ‘terpenyek’ ketika kelajuan tinggi. Tindakan tersimpul rantai jenis x-ring yang begitu kenyal ini dapat menambah keupayaan penampanan atau “cushion”. (Rujuk rajah di bawah)

Rekabentuknya juga dapat menghalang kotoran dari menyelinap di celah antara rantai serta berupaya mengekalkan pelincir di dalamnya dengan lebih berkesan berbanding rantai jenis o-ring.

Baiklah saya ingin menjawab beberapa soalan yang sering diajukan berkaitan rantai x-ring yang saya terima melalui blog dan juga emel.

* Soalan 1: Apakah perbezaan di antara rantai x-ring dan 0-ring?
* Jawapan: Rantai jenis x-ring mengurangkan 50% kesan geseran dan menghasilkan 50-100% ketahanan jangkahayat rantai. Ia mempunyai pelapik getah di antara bunga rantai yang berbentuk X serta tidak ter’penyek’ ketika suhu tinggi.

* Soalan 2: Adakah rantai x-ring lebih tahan dari rantai o-ring?
* Jawapan: Ya sudah tentu. Ketahanannya lebih kurang 1.8 kali ganda daripada rantai o-ring.

* Soalan 3: Apakah rantai jenis x-ring perlu diminyakkan sepertimana rantai jenis o-ring?
* Jawapan: Ya sudah semestinya.

* Soalan 4: Apakah minyak pelincir yang sesuai untuk rantai jenis x-ring?
* Jawapan: Mana-mana minyak pelincir yang ada dipasaran boleh digunakan sama seperti rantai jenis o-ring.

* Soalan 5: Berapa kerap rantai x-ring perlu diminyakkan?
* Jawapan: Sama seperti rantai o-ring iaitu pada setiap 500km perjalanan.

* Soalan 6: Bagaimanakan cara membersihkan rantai jenis x-ring?
* Jawapan: Gunakan minyak tanah untuk membersihkan rantai dan jangan menggunakan bahan kimia lain seperti WD-40, petrol, alkohol atau benzine. Segera minyakkan semula rantai setelah dibersihkan.


aku pakai rantai biase RM50 jer...xde duit... No
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 16, 2009 5:17 pm

yes..betul cakap pakcik zynox. a pikcer tels a thousand apologies. untuk pemahaman tambahan seperti rajah di bawah, Nah amik taik sepeket:



Juga saya kerap buang air besar, tapi kutahan jugak Jebat! sering mengsembur dengan cara yang salah seperti rajah berikut:


(Gambar motor Zynox sekadar hiasan)

Rupe2nye macam di bwh nun:


(Gambir rantai motot sape berkarat cam tukun sekadar hiasan ni)

Kengkadang belasah aje kiri kanan atas bawah depan belakang. just in case, but the case is closed. TQ
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 16, 2009 6:48 pm

lol...cr sembur rantai pon ader gak ker?? scratch pelik2..aperpon thnks 4 the info..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 16, 2009 11:38 pm

laaaaaaaaaaaa......
camtu caranya rupanya......
aku selalu sembur kt rim.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
al_manjawi
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 72
Join date : 2009-03-10
Age : 35
Location : Ipoh,perak

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Nov 17, 2009 2:05 am

Good Info...
Back to top Go down
View user profile
jowan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2009-10-28
Location : kulim penang

PostSubject: o-ring   Tue Nov 17, 2009 8:24 am

thank bro 4 info.setahu saya o-ring pun dah bagus da pasal dia punya market price pun dalam rm480 gak.kalau x-ring mau 48ratus ribu la kot.yg kita dok pakai yg biasa tu xtau la pulak bangsa-ring nya.apa pun tmakasih.atas maklumat bro.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Nov 17, 2009 10:36 am

oring dalam 190-220 EK
ek x ring yang 4++ 2...
ni yang price aku dapat lar...
tapi aku still pakai rantai biasa carik heavy duty lambat sikit kendur...
(kendur rantai...kendur lain kene carik abg botak untuk penyelesaian )
xlarat lar muto cabuk saya pakai oring...2 pon dah berkampung kene dgn chip

mr zullr1 SBM ade nak jual x ring did saiz 520 RM2++...2 pon kalau ade lagik...sape nak try bulleh lar 2...
Back to top Go down
View user profile
jowan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2009-10-28
Location : kulim penang

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Wed Nov 18, 2009 9:57 am

harga oring yg 190-220 kau tu paket skali spoket ka apa.kalau camtu kira murah tu.kalau kat nks pun 3++.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Wed Nov 18, 2009 1:42 pm

2 rege oring jer..aku kalau tuka did oring siap spoket RM260 jer...hehehe tempat mane PM aku...biase fullset spokket dgn rantai RM330 xlari lar...
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 5:19 am

Salam zynox...ko guna rantai biasa tu, ada ring ke atau xde ring? Bunyi rantai bising tak?
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 10:18 am

xder oring...bunyi lagi senyap dari ade ring...
dah merembat 2 kali kat trek pon xpanjang2 lagik...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 3:36 pm

zynox wrote:
xder oring...bunyi lagi senyap dari ade ring...
dah merembat 2 kali kat trek pon xpanjang2 lagik...

pelik

_________________
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 3:36 pm

Club President wrote:
laaaaaaaaaaaa......
camtu caranya rupanya......
aku selalu sembur kt rim.....


_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 8:19 pm

lain wooo...pakai rantai cap ori mito sekali g kua sekali tarik...hihihih
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Thu Nov 26, 2009 8:24 pm

zynox wrote:
lain wooo...pakai rantai cap ori mito sekali g kua sekali tarik...hihihih

mito ori xde oring

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Sat Nov 28, 2009 4:29 pm

yerla yang xder oring 2 la kendur setiap kali keluar rumah...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Sun Nov 29, 2009 11:32 pm

beza rantai O-ring ngan tkde O-ring........
ada O-ring - BERAT tp tahan....
tkde O-ring - RINGAN tp kena jaga & tarik selalu.....

tkyah nk pening2 kepala pikir apa best ada O-ring @ tkde O-ring
tapi yg setahu aku laaa...
yg buat rantai bising tu sbb roller chain dh tkde kt rantai...
so rantai tu bergesel ngan body/swing arm moto..


sekian....


P/S:
klau rantai yg ada klua bunyi tuuu.....
kena lah layan lagu ni duluuuu.........




_________________
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Nov 30, 2009 12:12 am

yang aku tau lord of the ring je..
Back to top Go down
View user profile
jowan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2009-10-28
Location : kulim penang

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Dec 01, 2009 5:34 pm

aku dah dapat dah satu set trmasuk spoket rm260.nama dia rk o-ring.jumpa kat sentul benda alah tu,tapi bila belek dia pnya manufac macamana benda alah tu boleh di ciptakan kat lrg 2 ftz prai.ni pelik ni walhal kat penang mampius boleh dapat harga tu.salah satu bukti dunia memang berputar kot.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Dec 01, 2009 6:37 pm

biase la 2...race fairing superbike pon buat kat kapar klang...
tapi yang dok beli dari ebay made in china pehal ntah???
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Dec 01, 2009 6:54 pm

zynox wrote:
biase la 2...race fairing superbike pon buat kat kapar klang...
tapi yang dok beli dari ebay made in china pehal ntah???


ada no kontek?

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Dec 01, 2009 10:37 pm

xingat plak...aku nak amik no contact pon watper...xder ape yang aku nak...
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Tue Dec 01, 2009 10:42 pm

dapat pong...
http://www.mc-acc.com/index.htm

macam2 ada tapi biase la moto conti
luxury item macam kiter xder barang sgt...
Back to top Go down
View user profile
jowan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 9
Join date : 2009-10-28
Location : kulim penang

PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Mon Dec 14, 2009 12:09 pm

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: beza rantai o-ring ngan x-ring   Today at 10:02 am

Back to top Go down
 
beza rantai o-ring ngan x-ring
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» RK X-Ring chain install
» Two new posts on the float ledger rig
» X-ring vs O-ring , chain
» FOR SALE 50mm & Reverse Ring adapter
» A disappointing days event!!! Defective ring gear

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: