RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 H1N1-Langkah Berjaga-Jaga

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:30 pm

Askum kepada semua owner AP....
Sekarang ni musim H1N1
Eloklah kita muhasabah diri melihat segala yang berlaku n sebarang kemungkinan yang akan terjadi ini sebagai panduan untuk diri
sendiri dan keluarga....
Memberikan perhatian dan mengamalkan cara
hidup yang sihat dan bersih..

Tempat kerja aku dah sorang kena H1N1....
Takut oooooo...... Tapi aku Alhamdulillah OK.
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
mnanwar
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-06-26

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:35 pm

wei ang biar betik!!! jgn dtg umah aku lah karang
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:35 pm

aku tak kena laaa..... selamaaaaattt..... jangan isau... hehhehe
kopi o satuuuu...
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
mnanwar
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-06-26

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:38 pm

No hang kene kuarantin
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:40 pm

best bro naik moto aang.... syok jeer peginyeer...
best ooooo
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
mnanwar
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 75
Join date : 2009-06-26

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:43 pm

syok mende clucth pun kong..... Sleep ngantuk aku
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:44 pm

nanti aku blanja KOPI O- siap leh naik ke bulan lagi tu.. hehehe
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 3:53 pm

tambah sekarang musim demam ape sume nih...
aku kedemaman gak nih...tapi bebas dari virus dengki 2
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Tue Aug 11, 2009 6:20 pm

berhati-hatilah di jalan raya.....
n berhati2lah jugak terhadap virus H1N1
n juga jagalah hati2 B1N1
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
keceng
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 251
Join date : 2009-07-28
Location : kulim & penang

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 12, 2009 1:34 am

RED FLAG HINI

AMARAN SERIUSS...

Pakai penutup hidung/mask bila berada di luar rumah....
Back to top Go down
View user profile
keceng
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 251
Join date : 2009-07-28
Location : kulim & penang

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 12, 2009 1:39 am

mnanwar wrote:
No hang kene kuarantin

art-oneil x sabar2 nak dikuarantinkan kan...boleh sebat CUTI + MC lagi...
hg jangan mai umah aku oii Suspect
Back to top Go down
View user profile
keceng
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 251
Join date : 2009-07-28
Location : kulim & penang

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 12, 2009 1:41 am

robot x bleh kena demam HINI lalalala.....
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 12, 2009 2:51 pm

keceng wrote:
mnanwar wrote:
No hang kene kuarantin

art-oneil x sabar2 nak dikuarantinkan kan...boleh sebat CUTI + MC lagi...
hg jangan mai umah aku oii Suspect

Sapoo tak mau cuti... kena lak B1N1 kat cc...
syok siooot. layan cuti...
lainla kalau orang tu... cuti pun rasa nak gi keja...
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
keceng
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 251
Join date : 2009-07-28
Location : kulim & penang

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 12, 2009 5:26 pm

art_oneil wrote:
keceng wrote:
mnanwar wrote:
No hang kene kuarantin

art-oneil x sabar2 nak dikuarantinkan kan...boleh sebat CUTI + MC lagi...
hg jangan mai umah aku oii Suspect

Sapoo tak mau cuti... kena lak B1N1 kat cc...
syok siooot. layan cuti...
lainla kalau orang tu... cuti pun rasa nak gi keja...

Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 2:14 pm

sapa makan cili dia rasa pedas....
sapa makan nangka dia kena getah....
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
Guest
Guest



PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 2:44 pm

jgn kena tuba udaaahhhhh..... adesss...
Back to top Go down
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 5:54 pm

weeh kat sini ada Info skit...
Untuk mencegah dari H1N1 banyak makan just apple hijau
n bawang puteeh...
mencegah lebih baik dari mengubati....
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 6:05 pm

Info baguih niih
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 9:38 pm

adik ipar kwn abg aku disyaki H1N1,skrng batuk kaw2,muntah darah..btl ke mcm 2 effect dia?aku dgr je la..time x-ray dada nampak mcm asap tanda ader jangkitan virus pd paru2..umur br 20-an.. pale
Back to top Go down
View user profile
doloh
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 547
Join date : 2009-02-13
Age : 30
Location : kerteh, kemaman

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 9:58 pm

bahaya nih h1n1,
nenek kawan bos aku meninggal, mayat takleh nak usik, dah macam hiv punya pesakit lak, arwah dah tahap kritikal dah h1n1. sumer hospital yg siapkan, anak cucu nak tgk mayat pun tak kasi pale

kalo nak keluar, pakai la topeng, bykkan minum susu ngan suplemen tambahan.lagi satu, pastikan kita selalu amik vitamin c.
ni doctor cakap la, aku sampaikan saje
Back to top Go down
View user profile http://bermain2.blogspot.com/
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 10:08 pm

aku cuma dapat tau kena minum air apel hijau jek bebayak dr abg aku,,pasal kawan dia punya bos ader kena h1n1,pastu ader sorang ustaz bg bos kwn dia 2 minum air apel ijau kerap la..takat ni alhamdulillah makin ok.. pale
Back to top Go down
View user profile
doloh
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 547
Join date : 2009-02-13
Age : 30
Location : kerteh, kemaman

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 10:12 pm

wira_kejam 2 wrote:
aku cuma dapat tau kena minum air apel hijau jek bebayak dr abg aku,,pasal kawan dia punya bos ader kena h1n1,pastu ader sorang ustaz bg bos kwn dia 2 minum air apel ijau kerap la..takat ni alhamdulillah makin ok.. pale

oh..ok, bagus info ni..mungkin sebab epal hijau ni beralkali kot..ke ape eh scratch scratch
Back to top Go down
View user profile http://bermain2.blogspot.com/
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 10:18 pm

mungkin pd peringkat awl jek bkesan kot..kena btindak pantas ler..bli bebyk apel ijau buat stndby..x rugi pun..aku ingt pun nk buat mcm 2..kalau yg dh truk 2 x tau la blh slamat..makin ramai yg dh kena ni pale
Back to top Go down
View user profile
keceng
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 251
Join date : 2009-07-28
Location : kulim & penang

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 13, 2009 11:04 pm

digalakkan juga amalkan petua berikut:
sediakan
1. buah kurma - senang dapat
2. air kelapa muda - pun senang dapat
3. mangkuk- berlambak bleh dapat

cara2..rendamkan kurma dalam semangkuk air kelapa muda..biarkan selama 1-2 jam dan minum..insyallah sebagai satu usaha menawarkan penyakit H1N1..

ps-perkara2 diatas semuanyer senang didapati so amalkan2 selalu..nanti dah kena H1N1 SUSAH nk ubat.....
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Fri Aug 14, 2009 11:12 am

waaaaaaaaaaaa...... cun2.... minum jus epal hijau n cara yg keceng ckp tuuh akan aku amalkan, tq2. sodap pon sodaaapppppppp.....
Back to top Go down
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Wed Aug 19, 2009 6:16 pm

Gelombang kedua H1N1 mungkin oktober ini
Oleh MAZLINA ABDUL MAJID dan ROSMALINA ABD. KADIR
berita@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Perkembangan wabak selesema babi atau H1N1 yang semakin serius sudah memberi petanda bahawa gelombang kedua pandemik itu dengan kesan yang lebih meluas dijangka melanda negara pada musim tengkujuh bermula Oktober ini.

Jika ramalan itu menjadi kenyataan, kerajaan akan mengumumkan perintah darurat kesihatan lebih awal bagi mencegah penularan.(contohnya menyuruh rakyat membasuh tangan lebih kerap)

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, musim tengkujuh tahun ini lebih berbahaya berbanding tahun-tahun terdahulu kerana kecenderungan orang ramai mendapat selesema boleh membawa kepada lebih banyak kes H1N1.

Sementara menunggu gelombang kedua wabak itu, Kementerian Kesihatan memperhebatkan usaha pembendungan wabak dengan mengarahkan semua doktor memberikan suntikan antiviral kepada pesakit yang mengalami demam lebih daripada dua hari.

Mengenai isu kekurangan bekalan penutup hidung dan mulut, Tiong Lai berkata, pihaknya dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan berbincang untuk menjadikannya barangan kawalan.
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 20, 2009 1:40 am

dalam islam kita disunatkan utk masukkan sedikit air dalam lubang hidung then hembus balik. selepas tu baru kumur....disebalik tata tertib tu ada hikmah dan tujuan kenapa perlu berbuat sedemikian yg mgkin kita xtahu...antaranya utk cuci lubang hidung, pernafasan lebih lancar jadi takla berbau taik hidung, kurang risiko jangkit penyakit (H1n1 & lain2x) ini yg aku pelajari la. wallahualam...
Back to top Go down
View user profile
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 20, 2009 1:49 pm

idir wrote:
dalam islam kita disunatkan utk masukkan sedikit air dalam lubang hidung then hembus balik. selepas tu baru kumur....disebalik tata tertib tu ada hikmah dan tujuan kenapa perlu berbuat sedemikian yg mgkin kita xtahu...antaranya utk cuci lubang hidung, pernafasan lebih lancar jadi takla berbau taik hidung, kurang risiko jangkit penyakit (H1n1 & lain2x) ini yg aku pelajari la. wallahualam...

boleh direnungkan.....
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
art_oneil
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 554
Join date : 2009-05-04
Location : Kulim

PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Thu Aug 20, 2009 2:21 pm

man pi kaum sejenis yang lain niihhh
Back to top Go down
View user profile http://vutranaim.blogspot.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Wabak H1NI ke sindrom takut B1N1 (bini)?   Tue Aug 25, 2009 4:07 pm

TT sedang bersantai menikmati sarapan pagi (walaupun waktu sebenarnya sudah tengah hari), bila teman baik TT, si Z telefon. Dia tahu TT tengah bercuti, bersantai-santai sebelum tibanya Ramadan, tapi tak sabar-sabar nak beritahu 'berita baik' katanya.

"TT, balik KL, Jumaat kan? Kita sahur sama nanti ya. Nak kenalkan TT dengan bf (boyfriend - teman lelaki) baru I." Wah, bf mana pula ni? Senangnya si Z ni dapat bf. Tak sampai seminggu sebenarnya Z ni ‘putus' dengan bf terdahulu, lepas dia dapat tahu bf dia ini rupa-rupanya laki orang. So, pada Z, it's a NO NO.

"Baru kenallah TT, tapi kita orang dah declare (isytihar sebagai pasangan kekasih." Jelas Z. Wah lagi. Baguslah kata TT. Buat apa nak mengharap pada yang sudah berpunya. Tak seksa, merana, tak derita, sengsara. 2 kali 5, 10; 5 kali 2, 10, sama saja..

TT bagi tahu Z baguslah kalau macam itu tapi pastikanlah dulu latar belakang `mamat' ni. Kurang-kurangnya tahu status dia. Bujang ke, duda ke, ABT (angkatan bujang terlajak) ke, MBA (Married but available) ke? Kalau tiga kumpulan yang pertama ini, ok lah, tak ada masalah tapi kalau spesies yang keempat ni, MBA, haaaa...yang ni susah.

Ramai MBA ini berlagak berani bila bab nak ada gf (girlfriend). Masa inilah guna sunah Nabi - mampu punya lebih daripada satu isteri. Tapi, bila sampai masanya, bila isteri dapat tahu, barulah kita tahu dia rupanya geng TB (Takut bini) atau pada spesies MBA ini, BTTL - bini tak takut laki! Sekarang ni, dengan adanya wabak H1N1, mereka kata mereka semua berpenyakit B1N1 pula.

Tak kisahlah TB ke, BTTL ke, B1N1 ke, sama saja semuanya. Kalau tak berani dilanda ombak, jangan berumah di tepi pantai.

TT cukup menyampah, meluat, benci dengan spesies yang satu ini. Cakap berdegar-degar, macam dialah lelaki atau suami paling berani dalam dunia ini. kalau setakat lesen tahap Visa, tak sampai lagi tahap Master, tak payah ceritalah.

Pada TT kan, mana-mana lelaki pun sama, bukan berani nak kahwin lebih walaupun ya Allah, miang dan merenyamnya, impiannya memang nak pasang lebih daripada satu. Ramai yang cakap saja berani, hakikatnya, pengecut hangit, belum lagi kita ambil kira yang tak mampu.

Rasa TT, ramai lelaki yang beristeri dua, tiga atau empat tu sebenarnya bukan sebab dia berani atau mampu tapis sebab isteri pertama yang sanggup berkongsi kasih, faham keinginan ‘miang' suami, tambah pula mampu. Nak dihalang tak guna, bukan?

TT ‘respect' habis pada wanita begini. Betapa kuatnya mereka. TT? Minta maaflah. Awal-awal TT beritahu, TT tak sanggup. TT jadi nombor satu ke, dua ke, tiga ke, empat sekali pun, mana-manalah, TT tak sanggup. Bukan menidakkan jodoh atau ketentuan Ilahi, manalah tahukan entah-entah TT jadi isteri nombor...oppssss, minta jauh, tapi kalau boleh, TT tak nak lah.

TT tau, TT tak boleh jadi isteri terbaik kalau dalam keadaan macam tu sebab TT berpegang pada prinsip don't let someone be a priority in your life, when you are just an option in her or his life. Pendek cerita, TT tak mahu kasih sayang yang berbelah bahagi, berkongsi. Kalau dah berkongsi, macam mana nak jadi priority (keutamaan), bukan?

Pasal tu la kot, TT masih lagi sendiri...dan kerana itu jugalah, TT hari ini berbuka sendiri. Tapi, tak apa, TT puas hati, sebab tak sakit hati, tak makan hati...tak apalah kan...janji senang hati..

Pada semua yang berpuasa, selamat berpuasa, bila berbuka, jangan makan ikut hati, nanti sakit, yang susah diri sendiri. Minggu depan kita jumpa lagi, rajin-rajinlah e-mel pada TT..ya.... xy@bharian.com.my

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: H1N1-Langkah Berjaga-Jaga   Today at 1:47 pm

Back to top Go down
 
H1N1-Langkah Berjaga-Jaga
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Grippe H1N1 ou le topic des hypocondriaques
» Golfing Newbie

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: Others Bike, Riding Gears & Others-
Jump to: