RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Setting Carb

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Setting Carb   Thu May 28, 2009 4:40 pm

Aku perlukan benda ni untuk setting carb RS 125 aku:

1. Jarum carburetor. 1 saiz lagi lean daripada yang stock.
2. Main jet

Ada sesiapa yang ada info ttg mana nak dapatkan benda benda ni?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Setting Carb   Thu May 28, 2009 9:49 pm

vale46 wrote:
Aku perlukan benda ni untuk setting carb RS 125 aku:

1. Jarum carburetor. 1 saiz lagi lean daripada yang stock.
2. Main jet

Ada sesiapa yang ada info ttg mana nak dapatkan benda benda ni?

hati2 kalau buat setting lean, kang tak pasal2 piston jem ooi...

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 1:13 am

DesertGoon wrote:
vale46 wrote:
Aku perlukan benda ni untuk setting carb RS 125 aku:

1. Jarum carburetor. 1 saiz lagi lean daripada yang stock.
2. Main jet

Ada sesiapa yang ada info ttg mana nak dapatkan benda benda ni?

hati2 kalau buat setting lean, kang tak pasal2 piston jem ooi...


Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 1:55 am

aku nak cari mainjet 150 @ 155 pun sikse.. kalo dok kl senang le kot
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 12:33 pm

benda yang aku paling tak berani nak usik :

setting carb..kalau salah setting jahanam motot
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 1:06 pm

v3t0 wrote:
benda yang aku paling tak berani nak usik :

setting carb..kalau salah setting jahanam motot

aku buat setting sendiri (karb mito)... king tapi aku nasihatkan kalau tak de masalah jangan usik2 karb.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 1:52 pm

carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 1:55 pm

zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 3:38 pm

krolzizi wrote:
zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil


best ke pakai carb ni?

_________________
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 4:01 pm

AP lama aku dulu (aku jual dlm thn 2003 camtu) pakai Mikuni 38mm. Mcm zynox gak, Dellorto aku simpan bawah katil. Mikuni ni senang sket nak setting sbb barang senang nak dapat. Masa guna Mikuno 38mm dulu, kelemahan power enjin kat midrange dapat diperbaiki. Throttle respond pun lagi baik. Tu yang aku nak cuba buat kat AP yang aku ada skrg.
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 7:56 pm

selipar wrote:
krolzizi wrote:
zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil


best ke pakai carb ni?

aku pakai rasa macam best je.. kalo otai pakai ntah le.. keihin pwk 38mm
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: Setting Carb   Fri May 29, 2009 11:48 pm

krolzizi wrote:
selipar wrote:
krolzizi wrote:
zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil


best ke pakai carb ni?

aku pakai rasa macam best je.. kalo otai pakai ntah le.. keihin pwk 38mm
ada feedback yg camni ler bagusss

custom/kacuk ni kalau kena gaya, berdesup motor kan?
tapi nak tanya sket, kalau dah tukar 38mm punya size, ECU dia tak yah reset ker? atau cara ni dah by pass std fuel ratio from ECU?
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Sat May 30, 2009 4:00 am

aku guna carb Dellorto skrg ni, aku anta kt kedai nayan utk stting, moto ok leh blah.
ada apa2x penjimatan petrol x kalo guna carb lain?
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Setting Carb   Sat May 30, 2009 8:08 am

Tramal wrote:
krolzizi wrote:
selipar wrote:
krolzizi wrote:
zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil


best ke pakai carb ni?

aku pakai rasa macam best je.. kalo otai pakai ntah le.. keihin pwk 38mm
ada feedback yg camni ler bagusss

custom/kacuk ni kalau kena gaya, berdesup motor kan?
tapi nak tanya sket, kalau dah tukar 38mm punya size, ECU dia tak yah reset ker? atau cara ni dah by pass std fuel ratio from ECU?

RS125, ECU tak kawal ratio fuel ratio. Fuel ratio 100% dikawal oleh carb. So tak perlu reset ECU.
Back to top Go down
View user profile
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: Setting Carb   Sun May 31, 2009 7:42 am

vale46 wrote:
Tramal wrote:
krolzizi wrote:
selipar wrote:
krolzizi wrote:
zynox wrote:
carb italy dgn jepung lain...
serah pada yang biasa dan berpengalaman...

aku punya moto pakai keihin.. japang punya hehehe.. delorto aku ade simpan bawah katil


best ke pakai carb ni?

aku pakai rasa macam best je.. kalo otai pakai ntah le.. keihin pwk 38mm
ada feedback yg camni ler bagusss

custom/kacuk ni kalau kena gaya, berdesup motor kan?
tapi nak tanya sket, kalau dah tukar 38mm punya size, ECU dia tak yah reset ker? atau cara ni dah by pass std fuel ratio from ECU?

RS125, ECU tak kawal ratio fuel ratio. Fuel ratio 100% dikawal oleh carb. So tak perlu reset ECU.
Thanx vale

agak agak main jet size berapa nak kena pakai kalau setting dgn arrow full exhaust system?
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Setting Carb   Sun May 31, 2009 8:55 am

Best way, ko sendiri kena buat R n D moto ko. Paling senang nak tahu kesesuain main jet, buat plug chop. Check kaler plug moto ko. Putih sgt karang, cair piston moto...
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Sun May 31, 2009 5:17 pm

idir wrote:
aku guna carb Dellorto skrg ni, aku anta kt kedai nayan utk stting, moto ok leh blah.
ada apa2x penjimatan petrol x kalo guna carb lain?

berapa RM nayan cas ko?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: Setting Carb   Sun May 31, 2009 8:59 pm

vale46 wrote:
Best way, ko sendiri kena buat R n D moto ko. Paling senang nak tahu kesesuain main jet, buat plug chop. Check kaler plug moto ko. Putih sgt karang, cair piston moto...
thankx again vale..betul gak tu kan..buat R & D sendiri...
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Setting Carb   Sun May 31, 2009 11:59 pm

valve cakap 2 betol...kebanyakan moto rs125/ mito125 mmg problem sikit kat mid range...
ni diakui oleh member mito aku...
dier pon pakai keihin untuk mito...mmg sedap sikit lar...

TAPI ade sorang geng mito pakai keihin kat moto dier...result...
blok pecah...

yes block pecah...ntah pomen mane ranjo dier...cakap dellorto xbest la aper lar...
kalau tau setting xper...nih men redah jer...

so careful geng...jgn salam setting...pastinya anda tidak mahu blok anda pecah
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 01, 2009 1:49 pm

Tuan punya moto kena tahu pasal setting gak kalau nak buat benda ni. Tak leh nak main redah je. Tuning carb ni dah masuk bab penting dlm jangka hayat enjin moto. Skrg, kalau boleh aku nak tune sket je carb Dellorto yg ada. Tu yang aku cari parts untuk godek-godek skit carbs yang ada. Tune untuk kesesuaian gaya tunggangan harian aku. Nak kasi hati senang...
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 01, 2009 2:21 pm

kongsi2 la sket ilmu carb tuning ang plug chopping ni vale.. aku pon baru nak belaja benda ni semua.
Back to top Go down
View user profile
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 01, 2009 9:53 pm

betul tu... rasanya dah sampai masa otai otai untuk menurunkan ilmu yg ada pada org org baru seperti kami ni.. hehehe

tunjukkan kepada kami betapa hebatnya AP ni





nak rakkkk semangat
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 01, 2009 10:36 pm

aku xpernah taw setting carb nih...
turun naik timing 2jer la aku ta...hahahah
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb   Tue Jun 02, 2009 10:21 am

kepada sesape yg nk mencuba setting carb tu, buat2 la beli piston sebijik dua...kot2 nnt tgh setting sangkut pulokkkk....

_________________
Back to top Go down
View user profile
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: Setting Carb   Tue Jun 02, 2009 9:21 pm

angin bukak satu setengah je kot lain seme stendet gaban
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 08, 2009 5:04 am

krolzizi wrote:
idir wrote:
aku guna carb Dellorto skrg ni, aku anta kt kedai nayan utk stting, moto ok leh blah.
ada apa2x penjimatan petrol x kalo guna carb lain?

berapa RM nayan cas ko?

Dia cas utk semua kat moto aku, kira sekali dlm bil RM 2744 tu. 8 bulan dok kat sana.
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 08, 2009 9:48 am

Shocked
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 08, 2009 3:42 pm

idir wrote:
krolzizi wrote:
idir wrote:
aku guna carb Dellorto skrg ni, aku anta kt kedai nayan utk stting, moto ok leh blah.
ada apa2x penjimatan petrol x kalo guna carb lain?

berapa RM nayan cas ko?

Dia cas utk semua kat moto aku, kira sekali dlm bil RM 2744 tu. 8 bulan dok kat sana.


perghhhh......mahalnye.... Shocked
ini NAYA namanye ni...

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 08, 2009 4:20 pm

idir wrote:
krolzizi wrote:
idir wrote:
aku guna carb Dellorto skrg ni, aku anta kt kedai nayan utk stting, moto ok leh blah.
ada apa2x penjimatan petrol x kalo guna carb lain?

berapa RM nayan cas ko?

Dia cas utk semua kat moto aku, kira sekali dlm bil RM 2744 tu. 8 bulan dok kat sana.

apa benda yg dia buat @ tuko sampai kena pengeras banyak tu??? Shocked
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Setting Carb   Mon Jun 08, 2009 9:02 pm

pergh...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Setting Carb   Today at 10:05 pm

Back to top Go down
 
Setting Carb
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» KTM 400 Mixture screw adjustment.
» What's the best setting- FMF PP
» Possible Villiers Carb Problem?
» 250 villiers carb
» Bocar 34 PICT-3 Carb Problems

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: