RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 motor takleh start

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: motor takleh start   Fri May 15, 2009 9:15 am

ada sesapa yang otai leh bagitau eden
apasal ap125 eden tak leh start
bunyi tat tat tat jer
tolong yer loteh nak tolak yoo nie
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 10:05 am

lienor125 wrote:
ada sesapa yang otai leh bagitau eden
apasal ap125 eden tak leh start
bunyi tat tat tat jer
tolong yer loteh nak tolak yoo nie

starter relay jer tu.. benda ni kat blkg radiater.. sangkut situ.. besi @ tembaga petak.. ada 4 kaki.. ko try ketuk2 dulu..
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 11:40 am

bro selain pada tuu ada apa apa lagi yg perlu aku check
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 11:44 am

lienor125 wrote:
bro selain pada tuu ada apa apa lagi yg perlu aku check

C.H.E.C.K.I.T.O.U.T.....!!!!!

_________________
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 11:50 am

kalau takleh start gune starter, check relay dengan bateri

kalau tolak pon takleh start..check plug..takpon tengok minyak dalam tank tu ade ke takde..keh keh..tgk jugak position knob minyak tu, off, on atau reserved..minyak dalam tank tu walaupon nampak mcm ade lagi, tapi sebenarnye tu yang reserved punye..kalau pusing knob kat reserved baru la der gune minyak tu..

kalau motor bleh start lepas tolak, check bateri ngan relay je la..

cube kasik spesific sket soalan tu..senang org nak tolong jawabkan..kalau terlupe nak off kill switch pon takleh start jugak
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 12:04 pm

semalam aku kasi panas enjin
pastu aku stop gi main ragbi
nak balik umah aku test satart last-last tak leh bunyi tat tat jer
nampak ler asap kuar sikit kat tepi
aper lagi aku tolak hidup lak
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 12:17 pm

lienor125 wrote:
semalam aku kasi panas enjin
pastu aku stop gi main ragbi
nak balik umah aku test satart last-last tak leh bunyi tat tat jer
nampak ler asap kuar sikit kat tepi
aper lagi aku tolak hidup lak

relay jer tu.. x pun overflow..
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 12:32 pm

riley nie kalau rosak leh dapat kat mana yer
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 12:44 pm

alo bro aku dah check starter relay dia kong
kat man nak cari
ada sesapa leh suggestion tak
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: motor takleh start   Fri May 15, 2009 1:06 pm

pakai relay bosch jer... kedai keta melambak.. dlm RM10 je kot..
camni rupanya..

Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Sat May 16, 2009 10:21 pm

alo TT9 aku dah tst tapi tak leh gak
sekali star terus kong
tak kuat kott
klau guna motor lain boleh ker
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Sat May 16, 2009 10:34 pm

ada sesapa leh sugest
guna relay motor lain
otai-otai pls help meee
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: motor takleh start   Sat May 16, 2009 11:47 pm

ape yg kong?? relay atau bateri atau starter??? check sambungan wayar tu btul ke idak..
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: motor takleh start   Sun May 17, 2009 11:58 am

sebelum ko tukar relay tu ko check tak bateri ??

kalau bateri yang kong, ko tukar la 10 relay pon takkan idop moto tu..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: motor takleh start   Sun May 17, 2009 4:18 pm

agaknya bateri yg kong.. beli je baru yuasa maintenance free rm85. aku baru je beli
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Sun May 17, 2009 10:26 pm

nak check bateri macamna yerr
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Sun May 17, 2009 10:33 pm

aku test lampu ngan signal ok jer
aku dah test 2 relay satu bosch satu tah aper
bunyi starter sikit jer pastu relay bunyi tat tat tat ...
motor tak leh idup ada apa-apa suggestion m,asalah aku nie samada starter, bateri ataupun relay
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: motor takleh start   Mon May 18, 2009 12:19 am

try bukak starter carbon atau starter tu plak.. Wink
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: motor takleh start   Mon May 18, 2009 12:35 am

lienor125 wrote:
nak check bateri macamna yerr

aku test lampu ngan signal ok jer
aku dah test 2 relay satu bosch satu tah aper
bunyi starter sikit jer pastu relay bunyi tat tat tat ...
motor tak leh idup ada apa-apa suggestion m,asalah aku nie samada starter, bateri ataupun relay

digital meter ko elok tak ?? kalau elok lagi bleh check bateri kat situ..mase ON kunci tgk brape bacaan voltage..kalau 11.7V dan ke atas(bateri normal), kalau 11.3V~11.7V(bateri dah weak tapi still bleh start cume susah sket la), kalau bawah 10.8V(bateri kong, pegi cas kat kedai), kalau 8V(check air bateri takpon tukar bateri baru)..kalau digital meter da rosak atau bacaan tak btol, beli la tester test direct kat bateri tu

edit: walaupon bateri dah weak..semua jenis lampu still leh nyala lagi sbb lampu tu tak perlu voltage tinggi nak nyala..tapi starter nak paling kurang 11V utk start..

ps : kalau tak tau gak nak check camne..bawak gi bengkel, suruh orang kedai tu check kan..takyah nak pening2 kepala..moto ko still bleh jump start kan? mmg takde masalah kalau nak pegi bengkel..takyah nak menapak tolak motor..
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Mon May 18, 2009 5:40 pm

tq bro....
dia atas respon ko org
aku igat nak anta kedai lerrr
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: motor takleh start   Mon May 18, 2009 5:42 pm

lienor125 wrote:
tq bro....
dia atas respon ko org
aku igat nak anta kedai lerrr


adoiiii.....kan senang hantar kedai.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
lienor125
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 63
Join date : 2009-04-05
Age : 37
Location : pahang

PostSubject: Re: motor takleh start   Tue May 19, 2009 12:19 pm

tq selipar ko memang best
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: motor takleh start   Tue May 19, 2009 6:38 pm

dia mmg best pon
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Sponsored content




PostSubject: Re: motor takleh start   Today at 12:06 pm

Back to top Go down
 
motor takleh start
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Starter motor wont start, clicking noise, new battery
» YZ 450 ROAD LEGAL FOR SALE WITH WR ELECTRIC START ENGINE
» start button and switches
» K100 trying to start itself...with key out!!!
» How to Build a Pull Start!

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: