RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 CDI..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: CDI..   Thu May 14, 2009 12:26 pm

tompang tanya lg, klu CDI prob, apa simptom2nya.. ??

bkn apa, moto aku smlm rasa berat bangat.. gear 5-6, rpm 5K pun mcm x pau pegi.. merangkap.. siap dengan bunyik meraung lg..

utk makluman moto aku br jln smlm semenjak 2-3 minggu tersadai/x start/x warm up...

aku risau tangkap cdi ke apa ker?
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 12:33 pm

TT9 wrote:
tompang tanya lg, klu CDI prob, apa simptom2nya.. ??

bkn apa, moto aku smlm rasa berat bangat.. gear 5-6, rpm 5K pun mcm x pau pegi.. merangkap.. siap dengan bunyik meraung lg..

utk makluman moto aku br jln smlm semenjak 2-3 minggu tersadai/x start/x warm up...

aku risau tangkap cdi ke apa ker?


klu moto berat tapi RPM bleh naik...cube ko check brek depan belakang...
boleh jd klu pam brek ko jem....moto jd berat sbb disk melekat....
klu nk kepastian lg cube ko letak jari ko kt disk tu...klu tgn ko melecur sbb panas kompom brek pam ko je...

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 12:39 pm

selipar wrote:
TT9 wrote:
tompang tanya lg, klu CDI prob, apa simptom2nya.. ??

bkn apa, moto aku smlm rasa berat bangat.. gear 5-6, rpm 5K pun mcm x pau pegi.. merangkap.. siap dengan bunyik meraung lg..

utk makluman moto aku br jln smlm semenjak 2-3 minggu tersadai/x start/x warm up...

aku risau tangkap cdi ke apa ker?


klu moto berat tapi RPM bleh naik...cube ko check brek depan belakang...
boleh jd klu pam brek ko jem....moto jd berat sbb disk melekat....
klu nk kepastian lg cube ko letak jari ko kt disk tu...klu tgn ko melecur sbb panas kompom brek pam ko je...

klu yg tu x pe la.. bkn apa, aku takut tangkap cdi je sbb smlm aku wat wiring temp meter pakai aksesori meter kedai keta tu.. sbb aku ada terbaca (lps dah pasang la) klu silap wiring blh tangkap cdi..

tp, moto mmg jd mcm gampang.. bunyik meraung, moto x laju pun.. klu lama x bawak pun, enjin blh jd kasar ker?
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 1:46 pm

Cdi kong kalu... api tak dak laa... tak pun terputus2
ECU kong... tuning mcm tak betul sbb otaknya dah biul

rasanya klac hang dah habis kot
RPM jejak merah tapi moto tak laju pun.... berlaku pd semua gear 1-6

kalu masa gear 5-6 je di jadik mcm tu... aku tak tau la
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 1:57 pm

ramprilia wrote:
Cdi kong kalu... api tak dak laa... tak pun terputus2
ECU kong... tuning mcm tak betul sbb otaknya dah biul

rasanya klac hang dah habis kot
RPM jejak merah tapi moto tak laju pun.... berlaku pd semua gear 1-6

kalu masa gear 5-6 je di jadik mcm tu... aku tak tau la

apa beza cdi dgn ecu.. setau aku, keta je paki ecu..
clutch plate x mungkin abis sbb br tuko jer 2 bln lps..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 2:46 pm

TT9 wrote:
ramprilia wrote:
Cdi kong kalu... api tak dak laa... tak pun terputus2
ECU kong... tuning mcm tak betul sbb otaknya dah biul

rasanya klac hang dah habis kot
RPM jejak merah tapi moto tak laju pun.... berlaku pd semua gear 1-6

kalu masa gear 5-6 je di jadik mcm tu... aku tak tau la

apa beza cdi dgn ecu.. setau aku, keta je paki ecu..
clutch plate x mungkin abis sbb br tuko jer 2 bln lps..

setahu aku, cdi n ecu tu sama je kan?
org panggil ecu. tp kita panggi cdi
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:07 pm

tak sama beb...
fungsi pun berbeza bro

Harga hampir sama laa... rm1XXX


Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:10 pm

ramprilia wrote:
tak sama beb...
fungsi pun berbeza bro

Harga hampir sama laa... rm1XXX



yeke lain?
for rs250, ecu tu mcmana? cdi tu macamana?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:28 pm

kat dlm gambar tu item 4 dan 5

bukan apa... kedua2 menatang tu aku dah beli...hahahaha
CDI RM1500
ECU 2nd RM900 kakakakaka
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:29 pm

ramprilia wrote:
kat dlm gambar tu item 4 dan 5

bukan apa... kedua2 menatang tu aku dah beli...hahahaha
CDI RM1500
ECU 2nd RM900 kakakakaka

gambar??
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:31 pm

masalah TT9 tak dak kaitan dgn menatang karut ni... rasa aku laaa
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 4:33 pm

gambar?? nanti aku cari kalu ada simpan... biasanya brg mahal2 aku tkp gambar

kalu tunjuk kat moto.. boleh nampak bawah seat tu je
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 5:40 pm

btol ke CDI smpai RM1.5k ?
bleh la buat bisness jual CDI camni..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: CDI..   Thu May 14, 2009 6:07 pm

v3t0 wrote:
btol ke CDI smpai RM1.5k ?
bleh la buat bisness jual CDI camni..

brandnew la..
bisnes pon susah nak laku.. benda bukan slalu rosak.
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 9:20 am

ramprilia wrote:
masalah TT9 tak dak kaitan dgn menatang karut ni... rasa aku laaa

lega ko ckp camtu.. apapun ,aku tekan je trs start.. so x de masalah dgn cdi ler.. brake cam chip selipar ckp pun ok.. x lekat.. aku bukak, cuci n polish pv smlm.. start n remp je dah rasa ringan.. rupa2nya, pv dah bertaik + cirit + kincit.. keh keh..

roger2.. sapa ada digital meter nak let go murah2.. x tahan dah .. nak ride jauh2 pun x berani sgt..

satu lg, sebelum jem panas @ oberhet, apa simptom2 awal dia? @ dia terus lekat jer?
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 9:31 am

v3t0 wrote:
btol ke CDI smpai RM1.5k ?
bleh la buat bisness jual CDI camni..

C.D.I= Cekik Darah tak Ingat!!!

E.C.U= Emangnya nak Cari Untung kok
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 10:03 am

kasi la tau simptom2 sblm terjadinya jem @ jem panas?
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 10:14 am

TT9 wrote:
kasi la tau simptom2 sblm terjadinya jem @ jem panas?

adoiii....
jem byk bende bleh jd....
klu jem panas, biasanye lps oberhol enjin jd jem panas..
sbb, myk bukak skit, 2T bukak skit...myk dlm blok smpai skit...
klu lps oberhol je myk tu 'berlebih-lebih la sedikittt...'
rasa2 moto tu dh 40 tahun tk penah oberhol, cepat2 la pergi hospital yg berdekataan....

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 10:31 am

selipar wrote:
TT9 wrote:
kasi la tau simptom2 sblm terjadinya jem @ jem panas?

adoiii....
jem byk bende bleh jd....
klu jem panas, biasanye lps oberhol enjin jd jem panas..
sbb, myk bukak skit, 2T bukak skit...myk dlm blok smpai skit...
klu lps oberhol je myk tu 'berlebih-lebih la sedikittt...'
rasa2 moto tu dh 40 tahun tk penah oberhol, cepat2 la pergi hospital yg berdekataan....

oh.. yer ker? aku x tau la moto aku penah oberhol ke x sblm ni? yg aku tau piston aku br jer tuko..

tanya sbb digital aku out, temp x blh bc la.. nak ride jauh2 takut oberheat la plk.. scratch

calling2 digital murah2...
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 11:09 am

Jem sangat sinonim dgn Bahan Pelinciran Shj...
2T, minyak enjin

Overheat hanya faktor kecil jer pd pendapat aku laaa....
kalau overheat moto tiba2 mati.. nasib tak baik akan berasap laaa

nasib jd lebih teruk bila piston, blok kembang (sbb panas bangat) dan bergesel kat dlm tu pd sudut yg tak betul.... mmmm... maksud aku mcm... mcm mana nak cakap yek...
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 11:11 am

Nak cari spare part roger PIDOT bro... harga boleh Kau-Tim dgn dia
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 11:53 am

ramprilia wrote:
Jem sangat sinonim dgn Bahan Pelinciran Shj...
2T, minyak enjin

Overheat hanya faktor kecil jer pd pendapat aku laaa....
kalau overheat moto tiba2 mati.. nasib tak baik akan berasap laaa

nasib jd lebih teruk bila piston, blok kembang (sbb panas bangat) dan bergesel kat dlm tu pd sudut yg tak betul.... mmmm... maksud aku mcm... mcm mana nak cakap yek...

aku paham apa ko nak ckp.. klu tzm @ nsr senang nak tgk water pum jln ke x. just bukak penutup radiator tu jer.. rs mana ada.. cuma ada lobang buat air jer..

pasal digital tu dah try tanya pidot.. harga blh thn jgk.. sbb tu hold sampai skrg.. tp nak beli kena test dulu samada meter tu yg prob @ wiring yg short.. ada sapa2 yg blh offer test meter aku kat moto dia, klu x nyala gak, mmg meter aku yg prob la..
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 141
Join date : 2009-02-02

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 12:01 pm

Berapa hengget?
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: CDI..   Fri May 15, 2009 12:08 pm

Aku tanya dulu RM380.. skrg x tau le plk..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: CDI..   Sat May 16, 2009 2:09 pm

biasa meter yg problem.. ko bukak je meter ko tgk blakang dia.. kalo ade chip rentung dah kompom la meter problem..

moto aku penah jem sekali, masa tu ride dari tapah -> ipoh takde jauh mana pun.. puncanya sub waterpump dah makan, jadi air radiator leaking kering terus. dekat 2 bulan jugak sadai moto aku hari tu.. carik modal & tgu sparepart. pengalaman yg tak dapat dilupakan.. hehehe
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Sponsored content




PostSubject: Re: CDI..   Today at 10:08 pm

Back to top Go down
 
CDI..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: