RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in
Share | 
 

 minyak itam/2t tumpah

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
pidin
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 31
Join date: 2009-04-12

PostSubject: minyak itam/2t tumpah   Wed Apr 15, 2009 10:53 am

salam.sy baru je nk brjinak2 ngn rs250 ni. so xtau lgsung lg psl nk jaga moto 2 lejang.sblm ni pakai kriss jer..lps 2 hari x bwk cuma panaskan enjin je, pg td sy trperasan ade kesan myk kat tmpat sy letak motor. mcm myk itam. smlm sy tmbah 2t smpai penuh. sy tgk balik dah kurg sikit. nak tau la, apa yg sebabkan myk itam/2t leh tmph/meleleh keluar?mcmane nak repair?sy pakai motor ni lom smpai seminggu lg
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 54
Join date: 2009-04-08

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Wed Apr 15, 2009 11:25 am

Carburetor overflow kot...
Back to top Go down
View user profile
pidin
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 31
Join date: 2009-04-12

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Wed Apr 15, 2009 11:54 am

camne nk bg dia elok balik?kena timing balik cub tu ke?sblm ni xde plok kuar myk..
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 117
Join date: 2009-01-21

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Thu Apr 16, 2009 1:16 pm

standard la moto 2 stroke kalau ade setitik dua minyak itam kat lantai..
minyak tu baki 2T yang tak terbakar, mungkin meleleh dari muncung muffler..

tapi kalau banjir minyak itam kat bawah moto tu, ade la bende yang bocor..check la kat kepala ekjos, seal PV, tube 2T ngan carburator
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts: 375
Join date: 2008-02-25
Age: 35
Location: Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Fri Apr 17, 2009 3:54 pm

ye betul tu.. kesimpulannya.. buh la besen / periuk atau ape2 yg patut kat bawah tu..
Back to top Go down
View user profile
ramprilia
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 141
Join date: 2009-02-02

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Sat Apr 18, 2009 9:12 pm

pidin wrote:
salam.sy baru je nk brjinak2 ngn rs250 ni. so xtau lgsung lg psl nk jaga moto 2 lejang.sblm ni pakai kriss jer..lps 2 hari x bwk cuma panaskan enjin je, pg td sy trperasan ade kesan myk kat tmpat sy letak motor. mcm myk itam. smlm sy tmbah 2t smpai penuh. sy tgk balik dah kurg sikit. nak tau la, apa yg sebabkan myk itam/2t leh tmph/meleleh keluar?mcmane nak repair?sy pakai motor ni lom smpai seminggu lg

1. minyak itam hanya akan keluar ikut cover sblh kanan bila hang duk kat moto.
biasanya boleh kuar ikut oil seal starter tu atau gasket clutch jer...

selain tu... oil seal kat dlm.. kalu yg ni berlaku ia keluar ikut hang punya blok trus ke ekzos. (tanda2 berlaku; bila 1 ekzos keluar asap lebih drp yg lg 1)

2. aku rasa kes hang ni mcm kes aku gak... 2t meleleh kat gasket ekzos
punca2: set 2t terlebih... gasket ekzos dah kong/ nat tak ikat kuat

3. PV tak main dah... maksudnya time high/low rev, PV tak main ikut RPM, jd pembakaran tak perfect = 2t meleleh jugak

senang cerita hang bukak firing check semua2 tu... ariozz
Back to top Go down
View user profile
pidin
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts: 31
Join date: 2009-04-12

PostSubject: Re: minyak itam/2t tumpah   Mon Apr 20, 2009 1:08 am

betol la..ekzos bwh byk kuar asap dr yg atas.ade minyk kat pgkal ekzos..nanti sy uploadkan gambar.
Back to top Go down
View user profile
 

minyak itam/2t tumpah

View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

 Similar topics

-
» Minyak EO yang best dan modi fz kasi laju ??
» Tukar minyak hitam dgn oil filter setiap 2000km, plug setiap 10000km
» MINYAK PELINCIR TERBAIK DI DUNIA JTX1000&jtx5000
» WTS : Suzuki GSX750E 1984
» Moto nie jek aku gune

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS ::  :: -