RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Bateri

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Bateri   Fri Mar 13, 2009 1:31 pm

aku nak tanye soalan pasal bateri ni..
bateri RS125 standard gune 12V 9Ah kan..
so kalau kite gune bateri yang 12V 12Ah atau 14V 9Ah ade ape˛ effect tak ??
contoh˛ effect tu macam effect kat PV nye bukak tutup, mentol˛, wiring dll..
tolong jawab sket sesape yang ade knowledge atau yang penah test gune bateri selain dari yang standard 12V 9Ah
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 2:55 pm

v3t0 wrote:
aku nak tanye soalan pasal bateri ni..
bateri RS125 standard gune 12V 9Ah kan..
so kalau kite gune bateri yang 12V 12Ah atau 14V 9Ah ade ape˛ effect tak ??
contoh˛ effect tu macam effect kat PV nye bukak tutup, mentol˛, wiring dll..
tolong jawab sket sesape yang ade knowledge atau yang penah test gune bateri selain dari yang standard 12V 9Ah


uhaiiiii....
alaaaaa....senang je ...
mcm badan kita jugak la...
badan kita ni perlukan gula sehari-hari..
tapi klu gula yg kita mbik tu berlebihan...dpt la kencing manis...
same la jugak kes ko ni...
dh ade standard spec, pakai je la standard spec.....
uhaiiii.....jgn marah ek tuan tanah...
saje je ...

_________________
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 4:15 pm

haha..nak marah watpe lak..bagus dah tu jawapan

mane la tau bateri ni macam sayur ke..
lagi banyak makan lagi sehat badan..

sebab ade orang ckp kalau pakai lebih Ah kat bateri ade up sket performance..
contoh kalau standard 12V 9Ah pastu pakai 12V 10Ah..lebih kurang camtu la..lebih skek2 je..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 5:57 pm

v3t0 wrote:
haha..nak marah watpe lak..bagus dah tu jawapan

mane la tau bateri ni macam sayur ke..
lagi banyak makan lagi sehat badan..

sebab ade orang ckp kalau pakai lebih Ah kat bateri ade up sket performance..
contoh kalau standard 12V 9Ah pastu pakai 12V 10Ah..lebih kurang camtu la..lebih skek2 je..

aku rasa kalau upgrade dari 12V 9Ah ke 12V 10Ah no prob kot, cuma power (amp) dia lebih kuat la. aku cuma fikir nak pakai bateri kering... ada jual ke untuk motor punya? Rolling Eyes

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 7:27 pm

motor pon ade bateri kering ke ??
aku ingat keter je ade..
tapi bateri kering takleh cas..pakai buang je setau aku..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 8:01 pm

v3t0 wrote:
motor pon ade bateri kering ke ??
aku ingat keter je ade..
tapi bateri kering takleh cas..pakai buang je setau aku..

tahan 2-3 tahun. ape ada hall
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 8:41 pm

akuNabil wrote:
v3t0 wrote:
motor pon ade bateri kering ke ??
aku ingat keter je ade..
tapi bateri kering takleh cas..pakai buang je setau aku..

tahan 2-3 tahun. ape ada hall

kat internet aku ada nampak bateri kering utk motor (maintenance free). kat m'sia aku tak pasti... scratch




_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Bateri   Fri Mar 13, 2009 9:42 pm

sel kering moto byk sgt ...
aku pakai rm25 jer...ilex jer dgn hon sipot selamba...huhuhuh
Back to top Go down
View user profile
pidot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 28
Join date : 2008-03-29

PostSubject: Re: Bateri   Sat Mar 14, 2009 1:11 am

kalau salah tolong betulkan

12v tu memberi makna kapasiti bekalan kuasa yang mampu dibekalkan oleh bateri tersebut.

12ah pula bermaksud 12 ampere/hour, bermaksud bateri tersebut boleh memberikan kuasa arus sebanyak 12A untuk jangka masa sejam, lepas tu kong (jika tak dicaj la)

jadi lebih tinggi nilain ah, lebih tahan lama bateri tersebut, dan lebih lama la ianya perlu dicaj penuh..

terima kasih
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Bateri   Today at 10:01 pm

Back to top Go down
 
Bateri
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: