RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 problem

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: problem   Thu Mar 05, 2009 12:47 pm

salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 1:45 pm

Tenno wrote:
salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow


myk tu mmg la akan naik kt plug....
klu myk tk naik kt plug, maknenye myk tu tk masuk kt enjin...
tapi klu dh byk sgt myk tu naik ky plug smpai nk start pun susah, ko kene la check carb ko....
tapi punca mnyk byk sgt naik kt plug boleh jd plug ko tk sesuai, masa bwk moto jgn bwk RPM rendah atau carb ko dh kong.....
buat masa ni cube ko pakai plug panas skit plug BR8... Very Happy

_________________
Back to top Go down
View user profile
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 2:19 pm

br8 ngan b8 bezake?sebab plug yg aku punya2 baru 3 hari pakai dah mati,kepala plug jadi itam giler, Arrow
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 2:26 pm

Tenno wrote:
br8 ngan b8 bezake?sebab plug yg aku punya2 baru 3 hari pakai dah mati,kepala plug jadi itam giler, Arrow

-pakai ngk R br9es
-set carb. jgn lebih 2t. set kasi cun aje...
-set pv.
rpm <3 = pv tutup
rpm 3<7 pv tengah2
rpm >7 pv buka
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 2:37 pm

kalau BR8E GP yang KRZ pakai sama x,mana tau ada BR9E GP,sebab R B9ES kat kuantan ni susah nak dapat le
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 2:40 pm

Tenno wrote:
kalau BR8E GP yang KRZ pakai sama x,mana tau ada BR9E GP,sebab R B9ES kat kuantan ni susah nak dapat le

pakai 8 pon xpe.. hang xmain highway kan?
mana2 8 pon xpe.. asalkan original


Last edited by akuNabil on Thu Mar 05, 2009 3:39 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 3:02 pm

selain dari plug,apa lagi kebarangkalian?highway2 jarang2,byk main bandorje Mad Laughing
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 3:07 pm

Tenno wrote:
br8 ngan b8 bezake?sebab plug yg aku punya2 baru 3 hari pakai dah mati,kepala plug jadi itam giler, Arrow

kepala plug kaler hitam maknanya jetting/setting tak betul, terlalu rich...

"black = jet too big, tanned brown = jet perfect, grey = jet too small (BAD) alter the jetting accordingly"

http://www.bcchapel.org/pages/0003/pg11.htm

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 3:32 pm

plg senang ko g setting blk la carb tuh..
tp make sure org yg setting tu tau la..
kalu nak parking bg habis minyak dlm carb dulu..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 3:40 pm

Tenno wrote:
selain dari plug,apa lagi kebarangkalian?highway2 jarang2,byk main bandorje Mad Laughing

highway xsesuai 8
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 8:49 pm

geng, moto dh lama x servis kot.. hang servis pv pastu setting carb cun skit
Back to top Go down
View user profile
Tenno
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 56
Join date : 2008-10-16
Age : 36
Location : kuantan

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 10:26 pm

kalau ikutkan baruje servis,lebih kurang sebulan,takpaler nanti aku cuba servis dulu,anyway thanx 2 all
Back to top Go down
View user profile
izack28
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 115
Join date : 2008-03-01
Location : slayangville

PostSubject: Re: problem   Thu Mar 05, 2009 10:34 pm

konsep aku senang jer, BR8 ES sesuai utk town drive klu BR9 ES sesuai utk long distance or masuk track hehehe Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: problem   Fri Mar 06, 2009 1:00 pm

izack28 wrote:
konsep aku senang jer, BR8 ES sesuai utk town drive klu BR9 ES sesuai utk long distance or masuk track hehehe Laughing Laughing

cara mengenal plug ngk... Wink


_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
ran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 136
Join date : 2009-01-23
Age : 36
Location : Seri Kembangan, Selangor

PostSubject: Re: problem   Fri Mar 06, 2009 1:48 pm

selipar wrote:
Tenno wrote:
salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow


myk tu mmg la akan naik kt plug....
klu myk tk naik kt plug, maknenye myk tu tk masuk kt enjin...
tapi klu dh byk sgt myk tu naik ky plug smpai nk start pun susah, ko kene la check carb ko....
tapi punca mnyk byk sgt naik kt plug boleh jd plug ko tk sesuai, masa bwk moto jgn bwk RPM rendah atau carb ko dh kong.....
buat masa ni cube ko pakai plug panas skit plug BR8... Very Happy

Alo bro, lama x jumpa....nak tanya skit la, normal engine temperature sepatutnya berapa ? Baru2 nih akunyer 88-90 , tinggi rasanya tuh...check2 air dlm tank air kosong...bocor lah tu eek ? Isi pagi gi keje pastu ptg balik keje sampai umah check tank air kosong. Distance pergi dan balik = 30km.. Any advice ? (mesti ko nak ckp suruh aku gi keong, hehehehh...)
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: problem   Fri Mar 06, 2009 6:23 pm

nak best pakai plug macam nih...




main2 ajer...aku pon baru nak tny ade ker plug nih saiz kiter
Back to top Go down
View user profile
izack28
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 115
Join date : 2008-03-01
Location : slayangville

PostSubject: Re: problem   Fri Mar 06, 2009 7:36 pm

ran wrote:
selipar wrote:
Tenno wrote:
salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow


myk tu mmg la akan naik kt plug....
klu myk tk naik kt plug, maknenye myk tu tk masuk kt enjin...
tapi klu dh byk sgt myk tu naik ky plug smpai nk start pun susah, ko kene la check carb ko....
tapi punca mnyk byk sgt naik kt plug boleh jd plug ko tk sesuai, masa bwk moto jgn bwk RPM rendah atau carb ko dh kong.....
buat masa ni cube ko pakai plug panas skit plug BR8... Very Happy

Alo bro, lama x jumpa....nak tanya skit la, normal engine temperature sepatutnya berapa ? Baru2 nih akunyer 88-90 , tinggi rasanya tuh...check2 air dlm tank air kosong...bocor lah tu eek ? Isi pagi gi keje pastu ptg balik keje sampai umah check tank air kosong. Distance pergi dan balik = 30km.. Any advice ? (mesti ko nak ckp suruh aku gi keong, hehehehh...)
bwh tangki ko tue ade ape2 sebarang kebocoran or meleleh air coolant tue??tp kebiasaannye klu kite slalu masuk town drive temp tue standard slalu 70-85..... tp no yg dipaparkn kt digital meter tue kadang2 tk bley percaye jgk.....Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: problem   Fri Mar 06, 2009 11:25 pm

ran wrote:
selipar wrote:
Tenno wrote:
salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow


myk tu mmg la akan naik kt plug....
klu myk tk naik kt plug, maknenye myk tu tk masuk kt enjin...
tapi klu dh byk sgt myk tu naik ky plug smpai nk start pun susah, ko kene la check carb ko....
tapi punca mnyk byk sgt naik kt plug boleh jd plug ko tk sesuai, masa bwk moto jgn bwk RPM rendah atau carb ko dh kong.....
buat masa ni cube ko pakai plug panas skit plug BR8... Very Happy

Alo bro, lama x jumpa....nak tanya skit la, normal engine temperature sepatutnya berapa ? Baru2 nih akunyer 88-90 , tinggi rasanya tuh...check2 air dlm tank air kosong...bocor lah tu eek ? Isi pagi gi keje pastu ptg balik keje sampai umah check tank air kosong. Distance pergi dan balik = 30km.. Any advice ? (mesti ko nak ckp suruh aku gi keong, hehehehh...)

bocor la tuuueee
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: problem   Tue Mar 10, 2009 9:27 am

izack28 wrote:
ran wrote:
selipar wrote:
Tenno wrote:
salam kepada semua otai
nak tanya sikit kalau minyak naik ke plug,apa masalahnya?
pening dah ni,asyik tukar plug jeeee Arrow


myk tu mmg la akan naik kt plug....
klu myk tk naik kt plug, maknenye myk tu tk masuk kt enjin...
tapi klu dh byk sgt myk tu naik ky plug smpai nk start pun susah, ko kene la check carb ko....
tapi punca mnyk byk sgt naik kt plug boleh jd plug ko tk sesuai, masa bwk moto jgn bwk RPM rendah atau carb ko dh kong.....
buat masa ni cube ko pakai plug panas skit plug BR8... Very Happy

Alo bro, lama x jumpa....nak tanya skit la, normal engine temperature sepatutnya berapa ? Baru2 nih akunyer 88-90 , tinggi rasanya tuh...check2 air dlm tank air kosong...bocor lah tu eek ? Isi pagi gi keje pastu ptg balik keje sampai umah check tank air kosong. Distance pergi dan balik = 30km.. Any advice ? (mesti ko nak ckp suruh aku gi keong, hehehehh...)
bwh tangki ko tue ade ape2 sebarang kebocoran or meleleh air coolant tue??tp kebiasaannye klu kite slalu masuk town drive temp tue standard slalu 70-85..... tp no yg dipaparkn kt digital meter tue kadang2 tk bley percaye jgk.....Very Happy

haaa...ye la.....klu dh head ko tu dh berasap smpi head ko tu tukar warna merah..baru nk pecaya la...
normal temp panas mcmane pun tk lebih dari 80...
klu lebih 80 tu, check la cepat2....

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: problem   Today at 2:33 am

Back to top Go down
 
problem
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Trunk Lid Release Problem
» K100 starting problem
» Rear Hatch Problem
» Problem hitting Irons now
» Electronic distributor install problem

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: