RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Rectifier/Voltage Regulator

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2
AuthorMessage
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Thu Apr 30, 2009 9:28 pm

rectifier ni wayar ade 5 ke 6 ??
yang aku pakai sekarang ade 5 jek..2 wayar kaler merah, 2 kaler kuning, 1 biru..
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Thu Apr 30, 2009 9:28 pm

tengok kat workshop manual pon 5 jek wayar..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Thu Apr 30, 2009 11:03 pm

aku pernah gak rosak sampai moto mati2 biler rPM cecah 7k
pastu carik gak dapat RM600 sebijik...jadik lar...janji moto xmerajuk seperti dulu...
hati senang moto tenang
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 01, 2009 4:07 pm

biar btol ko beli RM600..baru ke second ?? setau aku, yang baru pon tak sampai RM500
aku dah tukar dah pon..beli second tak sampai RM50 hengget..yang ni la yang aku dok pakai..tapi ade 5 wayar je..takde pon sampai 6..wayar kuning tu aku double kan je..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 01, 2009 4:39 pm

baru...biase lo orang xkenal rege belasah ajer...huhuhuhu
Back to top Go down
View user profile
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 12:48 pm

assalamualaikum...sahabat handai sekalian..huhu..motor saya tak leh start..saya ada la tinggal moto tu disimbah hujan selama 3 hari..pastu da tak idup..huhu..pe masalahnyer ek?bila tekan starter...dia takda bunyi langsung...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 12:49 pm

azran wrote:
assalamualaikum...sahabat handai sekalian..huhu..motor saya tak leh start..saya ada la tinggal moto tu disimbah hujan selama 3 hari..pastu da tak idup..huhu..pe masalahnyer ek?bila tekan starter...dia takda bunyi langsung...

bateri kong lagi la tuu...
rs125.. kena hujan sebulan pon xper
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 1:57 pm

azran wrote:
assalamualaikum...sahabat handai sekalian..huhu..motor saya tak leh start..saya ada la tinggal moto tu disimbah hujan selama 3 hari..pastu da tak idup..huhu..pe masalahnyer ek?bila tekan starter...dia takda bunyi langsung...

lain kali klu nak tinggal lama, cabut sebelah wayar kat bateri tu..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 1:58 pm

TT9 wrote:
azran wrote:
assalamualaikum...sahabat handai sekalian..huhu..motor saya tak leh start..saya ada la tinggal moto tu disimbah hujan selama 3 hari..pastu da tak idup..huhu..pe masalahnyer ek?bila tekan starter...dia takda bunyi langsung...

lain kali klu nak tinggal lama, cabut sebelah wayar kat bateri tu..

3 hari lama ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 4:55 pm

ye ker?voltage bateri ok..kali ni den jumper pun tak mau gak..dulu bleh plak...huhu
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 4:58 pm

azran wrote:
ye ker?voltage bateri ok..kali ni den jumper pun tak mau gak..dulu bleh plak...huhu

plug masuk air kot
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 5:04 pm

ntah..da cuci dah..sebelum taklehstart ni..bila nak start motor jer ada bunyi kasar cket..skrang bila takleh start..dia just bunyi 'ketek ketek' dekat menatang pe ntah yang warna biru kecik tu.,...
Back to top Go down
View user profile
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 6:52 pm

geng.. relay hang kot problem
tgk kat sini
http://www.apriliaclubrs.com/parts-shop-f25/rs125-starter-motor-for-sale-t176.htm
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri May 08, 2009 6:56 pm

kalau bateri kong, digital meter padam time start
kalau ade bunyi "ketek ketek" tu, maknenye ade problem la kat starter motor..try tekan button start tu separuh je..takyah tekan abis..
kalau takleh gak try jump start..
kalau dah jump start pon tak mau idop..pegi la tukar spark plug..cuci ke spark plug tu
Back to top Go down
View user profile
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 11:54 am

apa yang hang ckap sume ada
aritu jump pakai keto..x mau gak hidup..plak baru tukar sebelom kong...nanti saya try tukar plak lain...
digital meter terpadam lepas takleh jump start tu....
Back to top Go down
View user profile
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 12:12 pm

assalmualaikum kawan kawan sekalian..sape area dekat dengan lngkawi sudi merepair motyo den yang tak mau idup ni...motoo akan dibawa terus ke rumah anda...saya tak pandai nak repair..boleh tolong tengok sekali pe2 yang tak kena dgn moto den tu...huuhu..area penang pun boleh...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 12:21 pm

azran wrote:
assalmualaikum kawan kawan sekalian..sape area dekat dengan lngkawi sudi merepair motyo den yang tak mau idup ni...motoo akan dibawa terus ke rumah anda...saya tak pandai nak repair..boleh tolong tengok sekali pe2 yang tak kena dgn moto den tu...huuhu..area penang pun boleh...

bawak moto mai penang la bro
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 12:47 pm

akuNabil wrote:
azran wrote:
assalmualaikum kawan kawan sekalian..sape area dekat dengan lngkawi sudi merepair motyo den yang tak mau idup ni...motoo akan dibawa terus ke rumah anda...saya tak pandai nak repair..boleh tolong tengok sekali pe2 yang tak kena dgn moto den tu...huuhu..area penang pun boleh...

bawak moto mai penang la bro

nak senang ride atas ferri (langkawi-penang)...

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 1:07 pm

azran wrote:
apa yang hang ckap sume ada
aritu jump pakai keto..x mau gak hidup..plak baru tukar sebelom kong...nanti saya try tukar plak lain...
digital meter terpadam lepas takleh jump start tu....
bro, bateri hang dah kong..try check air bateri cukup ke tak cukup..
takpon cas bateri tu secara manual..tolak la dalam 100meter sebelum jump start..biler dah bleh start pegi la bengkel terus check ape yang patut..tukar bateri ke, tambah air bateri ke, cas bateri ke
Back to top Go down
View user profile
azran
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 10
Join date : 2009-04-13
Age : 30
Location : LANGKAWI

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Mon May 11, 2009 11:05 pm

roger...semua saranan akan diambil tindakan terus...kalau tak mau jugak..akan di bawa ke penang mengadap ke bawah duli nabil dan kawan2....
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Thu May 28, 2009 5:02 am

apitjamat wrote:
v3t0 wrote:
low beam tu bukan sememangnye tak terang ke ??
kalau nak menyuluh gune la high beam..

apit..btol ke rectifier vs125 leh gune ?
harge lak bape hengget ? agak? kat kedai? biase ade tak jual ?

low beam pon terang la..
ya btol...bley guna,sebab wayar dia ada 6 jugak...
ada ja juai kat kedai2 biasa kedai spare part moto..
buat sendiri la,soket x sama jadi kena modified la..connect ikut terminal yg btol...
harga dalam rm 90 ja kalau x silap

bro v3t0, moto dah ok ke? setel ker masalah beteri xleh cas tu?
1) guna rectifier vs125 ker rs125?
2) mana rupe rectifier vs125 & rs125?
3) apa beza connection keduanya?
4) harga skrg, new or s/hand?
5) ada picture tak camne connection....
TQ Wink
Back to top Go down
View user profile
fadray
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 12
Join date : 2010-06-06
Location : seri kembangan/bandar sunway

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Sun Jun 06, 2010 8:57 pm

idea bagus aku pun ada masalah ngan regulator makenik tu cakap dia running tak cantik... tapi aku tambah stabilizer volt dia dah ok.....
Back to top Go down
View user profile
fadray
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 12
Join date : 2010-06-06
Location : seri kembangan/bandar sunway

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Wed Jun 09, 2010 12:32 pm

aku cadangkan ko pasang stabilizer volt kat motor ko tu... aku pun ader masalah sama, rectifier kurang cantik dia tak charge sgt so lepas pasang stabilizer volt di ok skit... selamat mencuba bro...
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri Jan 14, 2011 11:01 am

berapa bacaan voltage ideal utk rs ni :

1. masa on kunci
2. masa idle
3. masa ride2 biasa
4. masa hispeed..

nak compare sbb moto aku skrg :

1. on kunci 11.8 - 12.2 V
2. idle 12 - 12.5 V- naik turun
3. ride biasa2 - 12.5 - 13.5V
4.hispeed lebih kurang ride biasa2 jgk.

terbaca dlm porum mat salleh, best on 13.7 - 14.5 masa tgh running bike..

p/s: kejap lagi wan sampai la ni. mesti kena sound "masa moto rosak banyak je soalan, masa ride harem x nampak muka + moto" ..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri Jan 14, 2011 11:46 am

TT9 wrote:
berapa bacaan voltage ideal utk rs ni :

1. masa on kunci
2. masa idle
3. masa ride2 biasa
4. masa hispeed..

nak compare sbb moto aku skrg :

1. on kunci 11.8 - 12.2 V
2. idle 12 - 12.5 V- naik turun
3. ride biasa2 - 12.5 - 13.5V
4.hispeed lebih kurang ride biasa2 jgk.

terbaca dlm porum mat salleh, best on 13.7 - 14.5 masa tgh running bike..

p/s: kejap lagi wan sampai la ni. mesti kena sound "masa moto rosak banyak je soalan, masa ride harem x nampak muka + moto" ..
semestinya..............
standard la tuu........time muto rosak aje tetiba rajin hari2 online.


_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri Jan 14, 2011 12:48 pm

dah agak dah...

jawab la soalan aku chip..
Back to top Go down
View user profile
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Fri Jan 14, 2011 9:16 pm

Club President wrote:
TT9 wrote:
berapa bacaan voltage ideal utk rs ni :

1. masa on kunci
2. masa idle
3. masa ride2 biasa
4. masa hispeed..

nak compare sbb moto aku skrg :

1. on kunci 11.8 - 12.2 V
2. idle 12 - 12.5 V- naik turun
3. ride biasa2 - 12.5 - 13.5V
4.hispeed lebih kurang ride biasa2 jgk.

terbaca dlm porum mat salleh, best on 13.7 - 14.5 masa tgh running bike..

p/s: kejap lagi wan sampai la ni. mesti kena sound "masa moto rosak banyak je soalan, masa ride harem x nampak muka + moto" ..
semestinya..............
standard la tuu........time muto rosak aje tetiba rajin hari2 online.




Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Sat Jan 15, 2011 11:57 am

TT9 wrote:
dah agak dah...

jawab la soalan aku chip..
aku tk pandai nk jawab sbb muto aku tk pakai rectifier nii.........

P/S:
muto aku wiring pun tk pakai.......

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Rectifier/Voltage Regulator   Today at 11:55 am

Back to top Go down
 
Rectifier/Voltage Regulator
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 2Go to page : Previous  1, 2
 Similar topics
-
» Where does the red wire from the voltage regulator connect to?
» Voltage regulator
» Autotrend 2008 Polaris RZR - Voltage Regulator Relocation Harness
» Adjusting a Voltage Regulator YouTube Vid
» Voltage regulator

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: