RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 meter

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: meter   Thu Jan 15, 2009 12:40 pm

salam n morning to all ..

soalannya ialah aku ingat mau pasang meter KOSO RX2 kat rs aku.. agak2 accurate x dgn meter asal rs ni?? nak tuko sbb digital aku dah out.. alang2 RM350 utk digital jer, baik aku tambah sikit dpt fullmeter trs.. errr.. blh buat wiring ke utk meter petrol tu sbb rs ni mana ada meter petrol level kan?

satu lg, bc dlm forum sblh, tuan SELIPAR ckp kat Keong ada digital meter gal cam RS br tu? harga berapa? apa function yg ada?

harap potai2 rs ni bg jawapan yer? potai2 cagiva dok diam2..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 1:21 pm

TT9 wrote:
salam n morning to all ..

soalannya ialah aku ingat mau pasang meter KOSO RX2 kat rs aku.. agak2 accurate x dgn meter asal rs ni?? nak tuko sbb digital aku dah out.. alang2 RM350 utk digital jer, baik aku tambah sikit dpt fullmeter trs.. errr.. blh buat wiring ke utk meter petrol tu sbb rs ni mana ada meter petrol level kan?

satu lg, bc dlm forum sblh, tuan SELIPAR ckp kat Keong ada digital meter gal cam RS br tu? harga berapa? apa function yg ada?

harap potai2 rs ni bg jawapan yer? potai2 cagiva dok diam2..

scratch http://www.ttracing.com.br/RX2.pdf


aku rasa baik pasang meter yg nih... banyak fungsi. aku dah tengok ada jual kat sentul (siap pasang rm300+).

http://www.ttracing.com.br/RX1N.pdf

KOSO RX1N DIGITAL LCD METER
WITH HI/LOW RPM FUNCTION
RPM/SPEED/ODO/TRIP/TIME/FUEL
WATER TEMP/OIL TEMP.
Meter Panel: BLACK
Back Light: BLUE
Indicator: CLEAR
Indicator light: High beam, flash, oil, engine
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 1:36 pm

yg RM300 tu basic je la.. ada tacho, + lg 2-3 funtion jer..
yg koso gambo ko tunjuk bhgn atas tu RM800++
yg bawah tu RM700 ++.. tp, xde plk voltage meter..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 1:39 pm

DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
salam n morning to all ..

soalannya ialah aku ingat mau pasang meter KOSO RX2 kat rs aku.. agak2 accurate x dgn meter asal rs ni?? nak tuko sbb digital aku dah out.. alang2 RM350 utk digital jer, baik aku tambah sikit dpt fullmeter trs.. errr.. blh buat wiring ke utk meter petrol tu sbb rs ni mana ada meter petrol level kan?

satu lg, bc dlm forum sblh, tuan SELIPAR ckp kat Keong ada digital meter gal cam RS br tu? harga berapa? apa function yg ada?

harap potai2 rs ni bg jawapan yer? potai2 cagiva dok diam2..

scratch http://www.ttracing.com.br/RX2.pdf


aku rasa baik pasang meter yg nih... banyak fungsi. aku dah tengok ada jual kat sentul (siap pasang rm300+).

http://www.ttracing.com.br/RX1N.pdf

KOSO RX1N DIGITAL LCD METER
WITH HI/LOW RPM FUNCTION
RPM/SPEED/ODO/TRIP/TIME/FUEL
WATER TEMP/OIL TEMP.
Meter Panel: BLACK
Back Light: BLUE
Indicator: CLEAR
Indicator light: High beam, flash, oil, engine

gear bawah mcm mana pulak?? dia bagi skali ngan gear bawah ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 1:55 pm

gear bawah tu apa?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 2:32 pm

TT9 wrote:
yg RM300 tu basic je la.. ada tacho, + lg 2-3 funtion jer..
yg koso gambo ko tunjuk bhgn atas tu RM800++
yg bawah tu RM700 ++.. tp, xde plk voltage meter..

harga yang mahal tu harga kat nks (mencekik giler)... aku ada jumpa model rx1n kat kedai lain di sentul harga cuma rm300+ siap pasang.
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 2:45 pm

DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
yg RM300 tu basic je la.. ada tacho, + lg 2-3 funtion jer..
yg koso gambo ko tunjuk bhgn atas tu RM800++
yg bawah tu RM700 ++.. tp, xde plk voltage meter..

harga yang mahal tu harga kat nks (mencekik giler)... aku ada jumpa model rx1n kat kedai lain di sentul harga cuma rm300+ siap pasang.

kedai mana tu woi???

klu betul, berapa rx2? klu lebih krg, minggu dpn mau pasang la.. tp, blh ke dia wiring ap ni? aku tgk wiring dia berselirat jgk??
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 4:16 pm

TT9 wrote:
DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
yg RM300 tu basic je la.. ada tacho, + lg 2-3 funtion jer..
yg koso gambo ko tunjuk bhgn atas tu RM800++
yg bawah tu RM700 ++.. tp, xde plk voltage meter..

harga yang mahal tu harga kat nks (mencekik giler)... aku ada jumpa model rx1n kat kedai lain di sentul harga cuma rm300+ siap pasang.

kedai mana tu woi???

klu betul, berapa rx2? klu lebih krg, minggu dpn mau pasang la.. tp, blh ke dia wiring ap ni? aku tgk wiring dia berselirat jgk??

scratch aku tak check nama kedai tu tapi kalau jalan dari arah nks kedai tu sama deret tapi makin ke sentul, beberapa unit lepas nks. kalau aku lalu situ aku check lagi barang tu dan nama kedainya...
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 5:19 pm

meter ni punya accuracy camner?
kalu rpm nagn speedo xbtul xper lg..
kalu temp salah..mau jem moto
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 7:35 pm

muddybank wrote:
meter ni punya accuracy camner?
kalu rpm nagn speedo xbtul xper lg..
kalu temp salah..mau jem moto

woit...rpm penting wooo...dapat tau biler nak shift...
xder nazak ar...ini muto PV...ade rpm satu ketetapan...

DG jom g beli kaler biru 2...pas aku dapat mito lar...hehehe
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: meter   Thu Jan 15, 2009 7:58 pm

zynox wrote:
muddybank wrote:
meter ni punya accuracy camner?
kalu rpm nagn speedo xbtul xper lg..
kalu temp salah..mau jem moto

woit...rpm penting wooo...dapat tau biler nak shift...
xder nazak ar...ini muto PV...ade rpm satu ketetapan...

DG jom g beli kaler biru 2...pas aku dapat mito lar...hehehe

jom2... ko jalan depan, aku ikut belakang... bila mito sp525 ko nak sampai?
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: meter   Fri Jan 16, 2009 8:12 pm

TT9 wrote:
gear bawah tu apa?

gear yg dekat sepotrim tu la.. yang suka rosak tu
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: meter   Sat Jan 17, 2009 4:35 am

sapa tau mcm mana nak cuci molex yg dekat meter digital nih?? aku nyer molex dah tak brapa cantik flow dia.. cuci pakai wd40 boleh ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: meter   Sat Jan 17, 2009 12:49 pm

krolzizi wrote:
TT9 wrote:
gear bawah tu apa?

gear yg dekat sepotrim tu la.. yang suka rosak tu

dier bagi sensor pasang kat rim 2...magnet xsilap aku...biler rotate akan terhasil medan elektrik 2 yang buat dier baca cun 2...

tapi kene setting rotation tayar dulu...

pasal RPM aku xtau..sebab RS semua pakai digital analog wayar kepada analog...
mito terus analog daripada kabel
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: meter   Sat Jan 17, 2009 6:56 pm

zynox wrote:
krolzizi wrote:
TT9 wrote:
gear bawah tu apa?

gear yg dekat sepotrim tu la.. yang suka rosak tu

dier bagi sensor pasang kat rim 2...magnet xsilap aku...biler rotate akan terhasil medan elektrik 2 yang buat dier baca cun 2...

tapi kene setting rotation tayar dulu...

pasal RPM aku xtau..sebab RS semua pakai digital analog wayar kepada analog...
mito terus analog daripada kabel

nii yang terasa nak pasang meter nih.. beli spedogear je dah brapa rm...
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
mitzero
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 48
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: meter   Mon Jan 19, 2009 9:32 pm

wah!!
byk usefull function...
ni yg aku brsmangat ni....
kalo ade sesape yg dh pasang, leh betau performancenye...
ketahanan pulak camane?
berminat nih...
Laughing
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: meter   Fri Jan 23, 2009 12:11 pm

aku dah tgk meter ni smlm.. kocik bebonar..kecik dr tapak tgn.. time bwk laju, sure tgk meter pun x berapa nampak..
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: meter   Today at 11:58 pm

Back to top Go down
 
meter
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Rest Bay Wind Meter
» To drive 220-230 meter (Carry) what should be my swing speed?
» Wideband Air/Fuel Ratio Meter
» How does the air flow meter work?
» G - meter diy

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: