RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Wed Dec 31, 2008 12:24 pm

Destinasi Budget : RS250 vs Mito 125 EV vs Mito 125 FE
2 stroke SUCKs???

Kembara destinasi budget buat pertama kalinya kembara destinasi budget ini dijalankan pada 27 Disember 2008 sehingga 30 Disember 2008 perjalanan kembara 3 hari 2 malam di sertai oleh ahli kelab 2 lejang sekitar lembah klang sekadar untuk bercuti sambil mengembara.


Hari Pertama

Pukol 4.45 pagi aku dah sampai kat RNR overbriged sebab dah keluar awal sekitar jam 4.15pagi so aku tersampai awal lar.
Tunggu manusia yang nak ikot punyer la lambat…dah kol 5 pagi baru nampak muka. 2 bijik Mito 125 FE sampai (sebab dok umah sebelah2 senang ar bangun). Then tunggu sebijik moto tua Mito 125 Evolution ’97 dari puchong.

5.15am – gerak dari sg buloh ke RNR Tg Malim. Biase ar perjalan ke sane 2 biase jer ikot hiway PLUS.

6.00am – sampai la RNR tg malim untuk topup minyak and solat subuh.

7.00am – sambung perjalanan ker arah simpang pulai exit untuk mendaki ke puncak Cameron highland. Macam biase gak laluan hiway xbyk cabaran selain mengejar orang depan. Konvoi speed 120-160kmh(moto tua beb xleh laju sgt).

8.00am – sampai RNR simpang pulai and topup minyak lagik penuh untuk mendaki…gerak and exit simpang pulai...perot dah lapar so kene benti makan sebelom mendaki..



9.00am – start aktiviti mendaki ke Cameron dgn laluan yang cukup lazat yang kiter xkan dapat kalau sekadar ride bukit tinggi, klawang, awana aper la sgt nak banding laluan simpang pulai – Cameron highland nih…mmg best sampai 1 tahap sekitar 30 minit selepas mendaki aku tgk member nih (name dirahsiakan) die naik Mito FE baru sebulan pakai tapi dah berani cucuk geng Mito FE and Mito EV yang giler koner…eh???bukan mamat nih baru pakai Mito sebulan ker??agak mantap dapat follow geng2 otai kat depan sedangkan aku pakai RS family dekat setahun xberani macam dier pon…

9.30am – ade sejenis koner 2 kalau aku dah xpanggil koner kot aku panggil CHICANE(kalau xsilap r) mmg aku rase lazat mende 2 tapi xbrani la sgt..habis jer koner 2 ade kete slow kat depan….eh pehal plak nih….ghupernyer member yang baru pakai Mito FE 2 dah kecundang sebab xdan tarik badan untuk keluar chicane dan akibatnyer lutut bergesel dgn guardrail dan dier jatuh dgn kecederaan koyak lutut…moto xpayah cakap tiptop jer enjinnyer tapi fairing calar seret and signal out tertanggal…





10.00am – luka lutut Cuma dibalut dgn kain dan perjalanan diteruskan pada kadar perlahan sekitar 70-100 kmh jer melalui laluan simpang pulai…on da way ade gak terserempak dgn geng2 SBK(orang cine kot aku xperasan sgt sebab tgh laju)…dalam perjalanan tu ade gak stop amik gambor berlatar belakangkan banjaran titiwangsa dan struktur tulisan selamat datang ke pahang darul makmur…



12.00pm – sampai kat Cameron yang penuh sesak akibat cuti sekolah…dan terus mencari hospital Cameron untuk member tadi mendapatkan rawatan…yang lain ape lagik selain mengambil kesempatan untuk tido sejenak sebab dari awal pagi dah berjalan…



1.00pm – hasilnya rider ker di bawak ke hospital ipoh sebab dikuathiri lutut mengalami kebocoran so moto dier terpakse lar parking kat balai polis tanah rata tinggal dgn helmet2 sekali…yang lain plak g makan jap then solat zohor dan sambung perjalanan ke tanah merah melalui laluan mencabar gua musang..isi la minyak dulu kan…

2.00pm – gerakkan dimulakan…mak aaii jalan Cameron jam giler sampai xboleh jalan walau untuk moto kiteorang kene plak hujan renyai2…basah lembab badan nih…sampai simpang 3 kiteorang membelok ke kanan untuk ke gua musang…pada awalnyer jalan berdebu tanah merah mmg sakit hati la moto makin kotor nih…tapi 2 awal2 jer lepas peringkat debu tanah merah sampai plak peringkat tanah runtuh sekitar lojing gua musang 2…jalan tutup tinggal 1 lorong dari 2 lorong…lepas 2 ride with pride lar…enjoy koner xdak orang lalu lalang…selisih dgn pemunggang basikal jelajah(macam le tour de langkawi 2) tapi rider mat salleh…sempat kiteorang wat symbol peace hehehhee…

3.00pm – sampai 1 kawasan batu marmar hijau…lawa beb tgk kat pic nanti…dekat setengah jam amik gambor macam2 gaya…then perjalanan disambung sehingga tiba di Bandar gua musang…



4.30pm – sampai gua musang stop asar kat masjid biru gua musang…lepas solat isi la minyak lagik dan perjalanan diteruskan melalui lebuhraya gua musang(name jer lebuhraya tapi macam jalan biase jer hihihihi)…

4.45pm – stop RNR jap untuk isi perut rider plak dgn nasi ayam yang xder rase(adoi ni komen budak EV la nih) lepas makan perjalanan disambung semula

5.30pm – gerakkan bermula…laluan nih memang tahap seram sejuk sebab adegan potong memotong yang agak dramatic fantastic artistic sungguh merbahaya…di NASIHATKAN KEPADA SEMUA DRIVER YANG GUNAKAN JALAN INI SUPAYA TOLONG BERI LALUAN KEPADA KENDERAAN YANG NAK MEMOTONG…jangan dok wat dek jer yang dipotong xbagi ruang yang selisih nampak orang tgh memotong pon sombong semacam..bagi la ruang sikit adoi orang Malaysia…

7.30pm – sampai stesen minyak Lebuhraya Gua Musang shell stop isi perot moto plak and tunaikan solat maghrib..then sambung balik perjalanan menyeksakan nih...

8.00pm – start gerak dengan keadaan hujan lebat tahap lencun seluruh badan…diteruskan gak ke machang then ke tanah merah…sejam perjalanan dalam hujan tanpa memikirkan ‘macam mane nak masuk umah orang cam nih’ sebab kiteorang tumpang rumah member kat tanah merah.

9.00pm – sampai stesen minyak petronas Mukim Kusial tanah merah kot…then member kiteorang escort sampai umah dier dalam sejam perjalanan lagik..

10.00pm – sampai rumah member 2 so mandi2 makan sikit solat isyak xlarat punyer pasal pukol 12 malam dah out…masing2 dengan bunyian masing if u know wat I mean lar …

Hari Kedua

7.30am – baru terbangun so dapat subuh gajah lar…dengan mandi air sejuknyer…mmg kampong segar bugar la sejuk macam nih…then sarapan Nasi Kerabu kelantan untuk 1st meal kiteorang.

10.00am – baru start moto dan bergerak kea rah laluan koner lazat Gerik…isi la minyak dulu bagi full tank…dan perjalanan terus ke stop seterusnyer Pulau Banding…

11.30am – tangkap gambor kat batu kapur dekat dgn jambatan area jajahan Jeli 2…pergh lawa beb…perjalanan disambung



12.30pm – sampai kat puncak gerik dan sesi bergambar berlatar belakangkan banjaran titiwangsa kea rah Siam a.k.a Thailand..dan perjalanan diteruskan dgn jalan lengang tanpa kenderaan tambah plak koner yang lazat speed tertinggi masuk koner just 120kmh…laju lagik ke gaung plak nanti kan…



1.30pm – sampai Pulau Banding so makan2 lar dulu then terserempak dgn geng 600cc bike tambah sorang pakai moto DP…lepas makan isi minyak lar…tapi stesen minyak pulau banding akan tutup mulai 1 jan 2009..moto aku yang pelahap minyak nih nasib baik dapat isi…bayangkan 135.4km perlu 25 ringgit minyak laluan bukit lar tapi kan..isi penuh sambung jalan…



3.00pm – stop minum dan solat zohor kat maner ntah luper..then sambung perjalanan semula..

4.30pm – stop lagik solat asar plak...jumper plak awek cun geram jer xterlintas hati nak borak...juz pandang jer...kih3...jumper gak rider tgh bercuti dgn family dier..tegor member FE aku nih ’boleh tahan ko pakai tayar’....mane xnyer BT92 habis bunga kiri tgh ade lagik kanan pon kire habis gak 2...cis xdan 6 bulan habis dah padahal tayar baru..so perjalanan disambung..





5.00pm - redah hujan lebat dari lenggong sampai ker Kuala Kangsar...

6.30pm – sampai kuale kangsar isi minyak jap kat bandar 2...terjumper rider kawasaki ZX9 xsilap lar...tua dah rider nih silap2 atok gak...ramah orangnyer sembang2 tegur sape jap...mmg orang local Kuale kangsar pon saje panas enjin dier..maybe dalam SBM ade yang kenal kot...then sambung jalan ikot hiway ke arah ipoh untuk menginap disane
8.00pm – xtahan hujan lebat tahap lencun lagik...so stop kat area ipoh parade kat shell..makan jer snickers untuk ilang lapor...

8.30pm – gerak g otel Sri Malaysia.....pergh!!! penoh...so g Heritage Hotel...alhamdulillah last bilik dapat gak RM138 1 malam dgn breakfast..

9.00pm – parking moto kat basement then check in bilik...dah kuyup dah so dok bilik jer tgk bola EPL...cis bedebah Chelsea 2-2 Liverpool menang 5-1 makin jarak plak dorang nih...adoi...sebabkan lapar aku roger member kat ipoh so mintak tolong belikan makanan...xkisah lar ape mende xsedap pon jadik sedap dah nih...

10.30pm – makanan sampai so santapan time...kah3...lapor giler...makan2 the tido dah dalam kol 12 macam 2 lar...

Hari Ketiga

8.00am – baru sedarkan diri adoi...penat giler...keringkan kasut, glove, stokin, seluar, baju menggunakan seterika dan pengering rambut...hihihihi boleh lar daripada basah lencun kan??...siap gilir2 g sarapan kat bawah...

11.00am - tinggalkan otel Heritage untuk sambung perjalanan...isi minyak jap then bergerak ke Telok Batik melalui jalan baru 2 lorong ipoh-lumut...best woo rileks jer dgn 120-140 kmh sekali sekala tarik 160kmh...

1.00pm – singgah makan kat mamak kat lumut...layan gak makan nasi tomato laut ayam masak kari mamak nih...so makan2 then gerak g telok batik solat kat sane jer...

3.00pm – mandi laut time lar siap wat video ’Destinasi Budget’ dgn ayat ’hanya dgn 300 ringgit kiter dapat bercuti di malaysia nih’ hahaha...





5.00pm – makan jap minum air kelapa then gerak balik melalui telok intan-sabak bernam-klang...so gerak dengan tenang selepas isi
minyak V-Power(bukan V-odour ok)

6.30pm – FE kedua kecundang sebab kabel minyak putus mane xnyer...ride hujan panas 3 hari kabel boleh jadik lusuh dibuatnyer lar...so tunda kat kedai area telok intan....mak ai sombong giler tgk2 kan pon xnak...burok perangai betol...tips kat sini kalau nak jalan jaoh gunakan Spray Chain jenis sikolene titanium dan sembur ker dalam setiap kabel untuk elak air menghakis kabel time ride dalam hujan...

7.30pm – stop masjid telok intan untuk maghrib then tunda moto ker sabak bernam sebab ade umah nenek dier ket situ...aku kene naik EV sebab tukang tunda senang nak tunda pakai RS...konvoi speed 80-100kmh jer slow jerla nak wat cam ner...

8.30pm – sampai sungai Besar...stop makan jap then tunda ke umah nenek member nih...
10.00pm – sampai umah nenek dier kat parit bape luper...maka kecundang sebuah lagik moto Mito FE...tinggal berdua jer lar masing2 moto tua 11 tahun nih...kih3...so bergerak secara berduet sekitar 120-140kmh jalan dari Sabak bernam-Klang....selisih dgn ZXr250 ninja tiub tu...mule2 dier follow kiteorang speed area 120-140kmh...xsampai 15minit toleh2 dier dah xder...yerla bawak orang kat belakang awek plak 2...maunyer ikot geng xreti slow macam kiteorang  hehehe laju mane pon xlaju dah...

11.00pm – stop shell kapar untuk isi minyak kali terakhir...sambil 2 ajar mat bangla nih tangkap pic gune digicam(xreti bahse melayu betol bangla nih) last2 dapat gak pic 2 bijik moto Champion....so berpisahlah aku dgn member 2 yang dok puchong aku plak dok klang...

12.00pm – sampai rumah balik xtahan sgt tapi tulis gak dairi journey nih untuk tatapan umum...

Kesimpulannyer...SportBike 2 Stroke still reliable dalam dunia moden Motosikal 4 stroke... malah lebih mengejutkan Mito FE tahun sekitar 2000 kecundang berbanding Mito Evolution ’97 dan Rs250 ’97...

Papepon trip kembara nih bukan nak banding2 saper power sape x...just untuk suka suki berjalan jaoh sambil membuktikan STROKERS macam kiteorang nih pon boleh wat touring jarak jaoh...

Technical Detail

Total Ride = 1400km
State = Selangor, Perak, Pahang, Kelantan
Route = Simpang Pulai, Gua Musang, Gerik

Minyak mito = full tank 200km
Minyak RS = Fulltank 160km

Gambar akan menyusul kemudian sebab aku xbawak kamera yang bawak cume FE yang kecundang and EV champion…

For newbies yang baru nak ceburi bidang SBK….2 stroke xjadi masalah…kecik dah berkuasa…KEEP ON RIDE WITH PRIDE!!!!
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Wed Dec 31, 2008 2:35 pm

Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Thu Jan 01, 2009 1:34 am

dari 4 bijik last2 tinggal 2 bijik...
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Thu Jan 29, 2009 11:28 am

perghhhhh..
ini la dinamakan 'ADVENTURE RIDE'...
korang mmg besttt

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Thu Jan 29, 2009 12:19 pm

aredy wrote:
dari 4 bijik last2 tinggal 2 bijik...

2 bijik tu standard lah...
Back to top Go down
View user profile
dieros
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 46
Join date : 2008-03-19
Age : 39
Location : KL

PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Sat Feb 21, 2009 11:30 pm



Back to top Go down
View user profile http://www.jutaones.com/eload/?ref=2840
Sponsored content




PostSubject: Re: Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE   Today at 10:03 pm

Back to top Go down
 
Destinasi Budget : RS250 vs Mito EV vs Mito FE
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Kodokan - Mito clan's school for the feudal domains
» About to do a "budget" LS1 swap, few questions....
» paperslangin' budget s13 build
» Tilts budget essentials.
» Redditch United 'cut playing budget to zero' for remainder of the season.

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Ride & Event :: Ride & Event Reports-
Jump to: