RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Fork

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
AuthorMessage
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: Fork   Thu Jul 16, 2009 8:40 pm

Club President wrote:
jasmee74 wrote:
samsiah wrote:
Ooo..kene mesin press plak ye..dia xde tulis plak saiz kat sini tapi menurut beliau "lu jangan takut..ini mmg aprilia punyie.." Kalau saiz aprilia brape bos?

-Quotation utk chrome tak dapat lagi..tapi fork 2nd tanye kedai 1.5K..

sam - lu buat kai nilai je beb.. haris nye moto dah settle pun.. murah je brh 2rat..
buat kt U-Racing ke?
buat apa?
tukar oilseal baru + service rm200
atau buat crome rm200? scratch

fork tu aku buat - oil seal+mnyk fork =180
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Fork   Fri Jul 17, 2009 1:05 pm

Part A dan B tu tak boleh bukak / tak jumpe pakau yang boleh bukak. Jadi diorg tak boleh nak acid kan chrome lama tu..solution tuka fork atau rechrome terus tapi tak buang yang lama..cuma gosok yang lama pastu rechrome semula..macam decorative chrome plating plak jadinya..ketahanan tak de warranty sebab scratched area maybe tak hilang 100%.. Kepada mereka yang menghadapi masalah yang sama (ke fork aku sorang je yg dh janam?) bersedia la..

Kos rechrome sebatang RM140.00. More reports when it's done. Probably by next Wed.
Back to top Go down
View user profile
izack28
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 115
Join date : 2008-03-01
Location : slayangville

PostSubject: Re: Fork   Fri Jul 17, 2009 9:55 pm

samsiah wrote:
Part A dan B tu tak boleh bukak / tak jumpe pakau yang boleh bukak. Jadi diorg tak boleh nak acid kan chrome lama tu..solution tuka fork atau rechrome terus tapi tak buang yang lama..cuma gosok yang lama pastu rechrome semula..macam decorative chrome plating plak jadinya..ketahanan tak de warranty sebab scratched area maybe tak hilang 100%.. Kepada mereka yang menghadapi masalah yang sama (ke fork aku sorang je yg dh janam?) bersedia la..

Kos rechrome sebatang RM140.00. More reports when it's done. Probably by next Wed.
bro kt mane ko buat rechrome fork?fork aku dh hancusss nie.... scratch
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Fork   Fri Jul 24, 2009 11:06 am

aku buat kat muar jugak zack..Kedai aseng cekik darah anta JB.Kos dalam 250 sepasang. aku dah buat tapi tak jadi jugak..masih lagi leaking..ade sape2 tau saiz sebenar oil seal rs125 nih? Aku dah nak tensen buat fork nih..masuk ni dah 4 kali bukak pasang fork..pon x jadi2 jugak....Rechroming x brape cantik..ade rasa calar2 lagi...maybe..lepas dia polish fork tu...dia dah jadi nipis sket..time ade function ni la dia nak buat hal..ade lebih kurang 30 jam lagi..kalau tak terpaksa la dok umah jek..

p/s : butakk ... aku pnye muto lom siap nih..so x confirm 100% blh pegi. Terpulang pada budi bicara moto aku..
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fork   Fri Jul 24, 2009 11:25 am

alamak sam - manyak lama mau bikin...
Back to top Go down
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: Fork   Fri Jul 24, 2009 5:00 pm

cuba je tanye2 pidot kalau ade 2nd boleh la sambar
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fork   Sat Jul 25, 2009 2:08 am

kulup Ayup wrote:
cuba je tanye2 pidot kalau ade 2nd boleh la sambar

good idea...
Back to top Go down
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: Fork   Sun Jul 26, 2009 12:32 pm

samsiah ni duk johor dah dekat sangat dah tu ngan pidot roger2 je ke dah ok fork tu
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Fork   Mon Jul 27, 2009 2:00 pm

fork dah ok..sket la..rechroming tak sama tebal dgn asal..dah nipis sket..tu yg mcm basah lagi frok tu...pidot ni mcm beskot..sms susah nk jawap..sibuk kot.. oilseal pon aku pening.. aku pakai 40 52 10..yg 52 ade macam longgar sket..minyak kuar kat situ bila pump..40 dah ok..try 53 tak muat plak..52.5 tak tau ade ke tak..

1st time tuka minyak fork = RM50 utk minyak (failed)
2nd time tuka oilseal = RM60 (failed)
3rd time rechrome + tambah minyak = RM250 + RM40 (failed)
4th time mod oilseal = RM30.. ok sket..

Yang paling sedih skali fork leg aku siap sompek dikerjakan kilang chrome tu..jahanamm..

Ni semua gara-gara nak buat sendiri...kalau anto kedai goyang telo je aku..kalau tak jadi aku boleh bahan je kedai..buat sendiri aku nk bahan sape.. tapi bila siap puasparuparu gak..

Not bad la utk tikus macam aku yang baru blajar nak membaiki labu..
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Fork   Mon Jul 27, 2009 2:22 pm

samsiah wrote:
fork dah ok..sket la..rechroming tak sama tebal dgn asal..dah nipis sket..tu yg mcm basah lagi frok tu...pidot ni mcm beskot..sms susah nk jawap..sibuk kot.. oilseal pon aku pening.. aku pakai 40 52 10..yg 52 ade macam longgar sket..minyak kuar kat situ bila pump..40 dah ok..try 53 tak muat plak..52.5 tak tau ade ke tak..

1st time tuka minyak fork = RM50 utk minyak (failed)
2nd time tuka oilseal = RM60 (failed)
3rd time rechrome + tambah minyak = RM250 + RM40 (failed)
4th time mod oilseal = RM30.. ok sket..

Yang paling sedih skali fork leg aku siap sompek dikerjakan kilang chrome tu..jahanamm..

Ni semua gara-gara nak buat sendiri...kalau anto kedai goyang telo je aku..kalau tak jadi aku boleh bahan je kedai..buat sendiri aku nk bahan sape.. tapi bila siap puasparuparu gak..

Not bad la utk tikus macam aku yang baru blajar nak membaiki labu..

apa prob sebenar...fork ang luka ka??
kalau calar skit ang boley polish ja pakai otosol...
p chrome len x sama cam ori la

RM50+RM60+RM290+RM30= RM430

RM430+RM320 = RM 750 leh dapt dah rasanya fork second
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Fork   Tue Jul 28, 2009 12:44 pm

haah..dah luka teruk.. aku dok survey gak fork 2nd tapi takde..yang ade sume 1k++. Tanye kedai nak 1400..
Back to top Go down
View user profile
Guest
Guest



PostSubject: Re: Fork   Tue Jul 28, 2009 12:45 pm

samsiah wrote:
haah..dah luka teruk.. aku dok survey gak fork 2nd tapi takde..yang ade sume 1k++. Tanye kedai nak 1400..

wa ada port fork 2nd kalau lu nak.. turun sini dulu.. kalau dr dulu lu turun, dah settle masalah lu..
Back to top Go down
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Fork   Tue Jul 28, 2009 12:47 pm

hehehe...nntla..tunggu yang ni kong betol2..rege blh dengor punye ke? maklumlaa...mat muto semikin cam aku ni mane mampu nak beli mahal2.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Fork   Today at 4:40 am

Back to top Go down
 
Fork
View previous topic View next topic Back to top 
Page 4 of 4Go to page : Previous  1, 2, 3, 4
 Similar topics
-
» Fork Tube Rubber Boot for LT , are they really necessary?
» fork oil capacity confusion
» Ideas for "dressing up"standard fork ?
» USD fork swap on XRR
» Fork length..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: