RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Fork

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
AuthorMessage
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Fork   Mon Dec 22, 2008 11:44 am

sape2 tau kos penukaran oilseal dua2 btg fork?? minyak ape yg berpatutan??

getah oilseal tu aku dah beli.. cume nak gi hantar w/shop jer..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 11:48 am

kalau kat penang, rm180 siap semua.

brapa rm beli getah tu?
hg beli dlm saja atau luar skali?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 11:53 am

mmg Rm180 kat kl pun..complete..
berkaitan fork ni, aku pun leaking gak.. br wat x sampai 2 bln.. hantar bengkel, pomen ckp maybe minyak sbb pakai minyak fork yg ringan.. x kan br tkr, seal rosak lg.. so, dia nak tukar pakai yg berat sikit. aku pun x paham ringan ngan berat apa ertinya..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:04 pm

TT9 wrote:
mmg Rm180 kat kl pun..complete..
berkaitan fork ni, aku pun leaking gak.. br wat x sampai 2 bln.. hantar bengkel, pomen ckp maybe minyak sbb pakai minyak fork yg ringan.. x kan br tkr, seal rosak lg.. so, dia nak tukar pakai yg berat sikit. aku pun x paham ringan ngan berat apa ertinya..

kalau 2 bulan leaking balik, tu bukan masalah minyakk..
tp masalah batang krom ko tu.. dah calar @ dah makan dek pasir2/oil seal lama..
kena chrome kan balik @ polish balik @ tukar fork..

minyak xde berat @ ringan..
tp minyak ada pekat @ cair...
pekat, keras fork ko..
cair, lembut fork ko..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:18 pm

akuNabil wrote:
kalau kat penang, rm180 siap semua.

brapa rm beli getah tu?
hg beli dlm saja atau luar skali?

alamak getah tu ada dalam dgn luar ke?? getah tu rm80 sepasang.. maybe getah dlm kot..
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:21 pm

akuNabil wrote:
TT9 wrote:
mmg Rm180 kat kl pun..complete..
berkaitan fork ni, aku pun leaking gak.. br wat x sampai 2 bln.. hantar bengkel, pomen ckp maybe minyak sbb pakai minyak fork yg ringan.. x kan br tkr, seal rosak lg.. so, dia nak tukar pakai yg berat sikit. aku pun x paham ringan ngan berat apa ertinya..

kalau 2 bulan leaking balik, tu bukan masalah minyakk..
tp masalah batang krom ko tu.. dah calar @ dah makan dek pasir2/oil seal lama..
kena chrome kan balik @ polish balik @ tukar fork..

minyak xde berat @ ringan..
tp minyak ada pekat @ cair...
pekat, keras fork ko..
cair, lembut fork ko..

halamak.. biar betik..??
mana blh kasi chrome blk @ polish?? mahal ker?? br tuko piston pun dah cam nak pitam dah ni.. ..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:27 pm

fork leaking by sebab..
nabil pun dh terangkan beberapa sebab seperti diatas!

punca fork leaking1
-oilseal dh lama/bocor
-fork bengkok
-batang krom fork calar/kurap/karat/haus dll
-dh lama tk servis
-batang krom kotor kena pasir..

minyak fork yg sesuai!
-ikut style tunggangan & keperluan ko..
-minyak pekat akan buat fork ko jd keras
-minyak cair akan buat fork ko jd lembut..
-minyak ikan/minyak murah..akan buat btg krom fork ko rosak..

minyak2 fork recomended! (harga yg MESTI lebih drpd rm30 dipasaran)
-Silkolene 5w/7.5w/10w/15w/20w
-Motul fork oil hard/medium/soft
-Ohlins
-Agip

**MINYAK IKAN KOD harga rm10 aje (botol kuning)

Oilseal!!
-byk jenis/brand oilseal
-ada yg murah & ada yg mahal..
-bole pakai yg murah punya (dlm rm40-55 sebijik))
-bole pakai yg mahal punya..(Marzocchi dlm rm150-180 sebijik)
tapi yg penting btg krom fork tu MESTIlah cantik punya...

**Oilseal yg harga rm10 pun ada tapi sendiri mau ingatlah...

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:31 pm

Club President wrote:
fork leaking by sebab..
nabil pun dh terangkan beberapa sebab seperti diatas!

punca fork leaking1
-oilseal dh lama/bocor
-fork bengkok
-batang krom fork calar/kurap/karat/haus dll
-dh lama tk servis
-batang krom kotor kena pasir..

minyak fork yg sesuai!
-ikut style tunggangan & keperluan ko..
-minyak pekat akan buat fork ko jd keras
-minyak cair akan buat fork ko jd lembut..
-minyak ikan/minyak murah..akan buat btg krom fork ko rosak..

minyak2 fork recomended! (harga yg MESTI lebih drpd rm30 dipasaran)
-Silkolene 5w/7.5w/10w/15w/20w
-Motul fork oil hard/medium/soft
-Ohlins
-Agip

**MINYAK IKAN KOD harga rm10 aje (botol kuning)

Oilseal!!
-byk jenis/brand oilseal
-ada yg murah & ada yg mahal..
-bole pakai yg murah punya (dlm rm40-55 sebijik))
-bole pakai yg mahal punya..(Marzocchi dlm rm150-180 sebijik)
tapi yg penting btg krom fork tu MESTIlah cantik punya...

**Oilseal yg harga rm10 pun ada tapi sendiri mau ingatlah...


mampus la klu fork calar.. dgn mata kasar aku yg x berapa kasar ni, nanti aku teropong kasi check calar tu..

errr.. mana mau bikin klu kena chrome blk.. polish tu camner? kasi gosok2 dgn wax je ker?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 12:33 pm

aredy wrote:
akuNabil wrote:
kalau kat penang, rm180 siap semua.

brapa rm beli getah tu?
hg beli dlm saja atau luar skali?

alamak getah tu ada dalam dgn luar ke?? getah tu rm80 sepasang.. maybe getah dlm kot..

yg luar nak cover dr pasir masuk dlm fork..

yg dlm nak takongkan minyak..
kalau leaking tu, mmg yg dlm yg prob..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 4:25 pm

kedai mana blh polish @ chrome blk area kl ni aaa?? scratch
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Fork   Mon Dec 22, 2008 5:43 pm

aku buat kat ipoh rm250. kalo pegi nayan dia cas rm480. aku buat yg rm250 ni pun orait je...
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 10:03 am

ah tee seapark..
RM140 jer sepasang..
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 10:21 am

muddybank wrote:
ah tee seapark..
RM140 jer sepasang..

yer ker? polish kan? hmm.. menarik gak.. aky try tukar oil seal sekali lg, klu bocor gak, br g buat.. ah tee tu kat ner? dpn maybank N karaoke tu ker? chia aku tau la..
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 1:12 pm

ha..dah dkt la tuh..
kedai kecik jer..
btul2 dpn jln..
mmg dkt dah area chia..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 1:47 pm

TT9 wrote:
muddybank wrote:
ah tee seapark..
RM140 jer sepasang..

yer ker? polish kan? hmm.. menarik gak.. aky try tukar oil seal sekali lg, klu bocor gak, br g buat.. ah tee tu kat ner? dpn maybank N karaoke tu ker? chia aku tau la..

carik 7E...sebaris dgn 7e jer kedai cine nih...xder sign board..kedai cikai...hahahaha
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 2:25 pm

hantar je kat MotoWorks Dept...
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Fork   Tue Dec 23, 2008 7:19 pm

beb.. moto aku dah siap servis fork.. kena rm98 hengget... dia buh minyak murah kot.. kalau tak silap aku minyak cap 'rock'.. tp kemusykilan sket.. stud yg utk gantung tayar + fork tu ada safety clip tak?? aku tak perasan mase hantar.. tp bila dpt hari ni ada dua lobang kat hujung..
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Wed Dec 24, 2008 9:21 am

aredy wrote:
beb.. moto aku dah siap servis fork.. kena rm98 hengget... dia buh minyak murah kot.. kalau tak silap aku minyak cap 'rock'.. tp kemusykilan sket.. stud yg utk gantung tayar + fork tu ada safety clip tak?? aku tak perasan mase hantar.. tp bila dpt hari ni ada dua lobang kat hujung..

mmg camtu la.. aku tuko minyak gak smlm, motul yg hard punya.. fuh..fork cam kayu punya keras....tp corner mmg
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Fork   Wed Dec 24, 2008 11:28 am

TT9 wrote:
aredy wrote:
beb.. moto aku dah siap servis fork.. kena rm98 hengget... dia buh minyak murah kot.. kalau tak silap aku minyak cap 'rock'.. tp kemusykilan sket.. stud yg utk gantung tayar + fork tu ada safety clip tak?? aku tak perasan mase hantar.. tp bila dpt hari ni ada dua lobang kat hujung..

mmg camtu la.. aku tuko minyak gak smlm, motul yg hard punya.. fuh..fork cam kayu punya keras....tp corner mmg
masa isi minyak fork tu dia ada press fork tu tk bg buang angin?
klau tk fork mmg keras melantun2 sbb tkde rebound & damping..
dan masa ikat rim kt fork tu..
dia aje main2 fork tu trurun naik tk?
sbb klau dia ikat terus...
fork akan bengkok & jadi kejang...
sbb tkde freeplay..
better PASTIKAN..


Last edited by Club President on Fri Dec 26, 2008 12:47 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Wed Dec 24, 2008 12:13 pm

hehe.. x la sampai melantun2..
cuma keras sikit je dr ari tu.. hr tu pakai yg soft punya@ medium, lupa la..

mmg dia henyak2 dulu tayar depan tu n baru ikat..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Fork   Thu Dec 25, 2008 5:28 am

masa aku servis fork ari tu tak tgk plak dia buat mcm mana.. tau2 dah siap je.. tapi kedai ni ade bukak banyak fork moto scrambler. tokei tu ckp rs125 ni sebelah damper sebelah lagi spring.. betul ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Fork   Thu Dec 25, 2008 6:58 am

kat mana nak cari port mono stended ek?? aku teringin nak pakai mono stended nih..
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Fork   Thu Dec 25, 2008 2:44 pm

krolzizi wrote:
kat mana nak cari port mono stended ek?? aku teringin nak pakai mono stended nih..

ko beli baru je la krol...
rm2k..
baru puas hati..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Fork   Thu Dec 25, 2008 4:13 pm

rm 2k baik aku topup lagi 1k angkat enjen gp1 seketui.. boleh pengsan ooo kalo beli baru
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 8:03 am

betul kata presiden BUSH.. aku check smlm, dia ikat fork tu cam aram.. aku bukak skru alenkey kiri kanan fork siap bidas lg.. patut la keras lain mcm jer.. for dah jd cam bentuk V odour.. nasib bek br sehari jer. klu sebulan, mau melengkung fork aku..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 10:51 am

TT9 wrote:
betul kata presiden BUSH.. aku check smlm, dia ikat fork tu cam aram.. aku bukak skru alenkey kiri kanan fork siap bidas lg.. patut la keras lain mcm jer.. for dah jd cam bentuk V odour.. nasib bek br sehari jer. klu sebulan, mau melengkung fork aku..

selalunya....

Ramalanku Benar Belaka - Umbrella

_________________
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 10:56 am

Club President wrote:
TT9 wrote:
betul kata presiden BUSH.. aku check smlm, dia ikat fork tu cam aram.. aku bukak skru alenkey kiri kanan fork siap bidas lg.. patut la keras lain mcm jer.. for dah jd cam bentuk V odour.. nasib bek br sehari jer. klu sebulan, mau melengkung fork aku..

selalunya....

Ramalanku Benar Belaka - Umbrella

rider berjiwa daun pisang..
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 11:10 am



leaking lagi belah kiri.. shilakak..

kena hantar polish la camni.. lama ke klu polish..?? berapa hari estimate siap??
aku x tahan klu lama2 x naik moto ni.. nanti telur blh lebam..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 11:42 am

TT9 wrote:


leaking lagi belah kiri.. shilakak..

kena hantar polish la camni.. lama ke klu polish..?? berapa hari estimate siap??
aku x tahan klu lama2 x naik moto ni.. nanti telur blh lebam..

cuba ko tuam dia...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Fork   Fri Dec 26, 2008 12:45 pm

TT9 wrote:


leaking lagi belah kiri.. shilakak..

kena hantar polish la camni.. lama ke klu polish..?? berapa hari estimate siap??
aku x tahan klu lama2 x naik moto ni.. nanti telur blh lebam..
cuba ko suruh aweks ko nyonyot telur ko tu skit..
mana tau,lebam dia bole berkurangan..

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Fork   Today at 6:31 pm

Back to top Go down
 
Fork
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 4Go to page : 1, 2, 3, 4  Next
 Similar topics
-
» Fork Tube Rubber Boot for LT , are they really necessary?
» fork oil capacity confusion
» Ideas for "dressing up"standard fork ?
» USD fork swap on XRR
» Fork length..

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: