RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 x berdesup..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: x berdesup..   Fri Dec 19, 2008 2:45 pm

salam..


wa bdk br dlm ni.. hehe.. ada benda nak tanya, masa beli moto ni dulu, bila rpm8-9 pv bukak, ada rasa cam lonjakan/ lompat galah kuasa dia.. tp, skrg ni cam kureng la.. sbb apa aa?? pv mmg main sbb bunyik otomatik jd bingit lps rpm 8, means pv bukak.. pv mmg selalu gosok kasi kilat.. moto still blh blah tp feel cam turbo tu dah kurang la.. ada apa2 advise kasi moto wa kembali dara.. huhu..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: x berdesup..   Fri Dec 19, 2008 3:50 pm

introduce diri dulu bro..
nanti ramai leh jawab soklan cepumas tu

maybe..

aku rasa... dulu masa baru beli, pv ko byk carbon k ketat..
pikap slow.. tp sampai rpm 8, dia jadi semput2 n baru ok...
so ko terasa la "turbo" tu.. ekekeke...

tp skrg, moto ko dah menten cantik..
dr rpm1 lagi dah smooth n good acceleration.. sbb tu masuk rpm 8 x rasa sgt..
tp tetap performance..

atau..

piston ko dah calar.. no compression

atau.. exos ko dah banyak carbon..

atau.. bearing tayar ko dah xleh nak support high rpm.. dah nak kong...

atau.. badan ko dah bertambah berat..

atau.. pv solenoid ko setting xbetul/dah byk habuk/karat/tersekat..
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: x berdesup..   Fri Dec 19, 2008 5:40 pm

carb dah servis ke? kot2 sumbat ke.. macam ko cakap
"pv mmg main sbb bunyik otomatik jd bingit lps rpm 8" tak tentu jugak.. aku nyer moto pv takde pun lepas 8000 memang ada dengar bunyi macam vtec tu.

tapi aku bajet carburator ko ade sumbat sikit tak pun air filter kotor.

aku pun newbies jugak kalo salah tolong betulkan.
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 11:56 am

mmg piston dah calar pun.. keh keh.. bukak smlm dah berlongkang..
patut msa merembat ari tu bunyik lain mcm jer, blok ada sopek sikit..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 12:00 pm

TT9 wrote:
mmg piston dah calar pun.. keh keh.. bukak smlm dah berlongkang..
patut msa merembat ari tu bunyik lain mcm jer, blok ada sopek sikit..

lain kali bawak slow2 je..
n letak 2t mahal...
skali skala tarik pikap, no hal..
rs125 kena belai.. mcm bidadari
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 12:02 pm

kasi tukar piston baru...
settle la prob ko tu..

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 12:17 pm

TT9 wrote:
mmg piston dah calar pun.. keh keh.. bukak smlm dah berlongkang..
patut msa merembat ari tu bunyik lain mcm jer, blok ada sopek sikit..

bukak sendiri ke pomen yg buat? aku ni novice rider so nak tau samada hal2 bukak enjin/karburetor ni kita boleh buat sendiri aje (d-i-y)... Rolling Eyes kalau piston dan blok dah kong, trylah upgrade ke 165cc (polini). kalau tak pun, try wiseco piston (forged-aluminum).
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 12:23 pm

DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
mmg piston dah calar pun.. keh keh.. bukak smlm dah berlongkang..
patut msa merembat ari tu bunyik lain mcm jer, blok ada sopek sikit..

bukak sendiri ke pomen yg buat? aku ni novice rider so nak tau samada hal2 bukak enjin/karburetor ni kita boleh buat sendiri aje (d-i-y)... Rolling Eyes kalau piston dan blok dah kong, trylah upgrade ke 165cc (polini). kalau tak pun, try wiseco piston (forged-aluminum).

polini? ko nak suruh aku jual bontot ka kat lorong hj taib??

pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 12:52 pm

TT9 wrote:
DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
mmg piston dah calar pun.. keh keh.. bukak smlm dah berlongkang..
patut msa merembat ari tu bunyik lain mcm jer, blok ada sopek sikit..

bukak sendiri ke pomen yg buat? aku ni novice rider so nak tau samada hal2 bukak enjin/karburetor ni kita boleh buat sendiri aje (d-i-y)... Rolling Eyes kalau piston dan blok dah kong, trylah upgrade ke 165cc (polini). kalau tak pun, try wiseco piston (forged-aluminum).

polini? ko nak suruh aku jual bontot ka kat lorong hj taib??

pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..

kalau laku la 'bontot' ko tuh...
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 3:31 pm

TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 4:24 pm

Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 4:43 pm

TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

cuba pakai wiseco forged piston sure prestasi lebih baik dan lebih tahan...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 4:48 pm

DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

cuba pakai wiseco forged piston sure prestasi lebih baik dan lebih tahan...

mcmana rupanya? kat mana nak cari scratch
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 5:07 pm

akuNabil wrote:
DesertGoon wrote:
TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

cuba pakai wiseco forged piston sure prestasi lebih baik dan lebih tahan...

mcmana rupanya? kat mana nak cari scratch

http://www.pjme.co.uk/acatalog/Aprilia_RS125_Engine_Top_End_.html
http://cgi.ebay.co.uk/aprilia-rs125-05-wiseco-piston-kit_W0QQitemZ140290222377QQcmdZViewItemQQimsxZ20081221?IMSfp=TL081221112002r2905

atau try wossner forged piston...
http://www.motoracingshop.com/index.php?manufacturers_id=18&page=1&sort=3a&language=en
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Dec 22, 2008 8:03 pm

oberhol sendiri je...
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Dec 23, 2008 1:54 pm

piston single ring aader ar murah2...carik kat forum IBO...

italianbikeowner.proboards102.com

tapi ikot aku dulu...buka solenoid semua skrew ko bukak lar...rendam dalam petrol then rendam dalam 4t...
perkara sama dijalankan keatas pv...rendam dalam petrol then rendam dalam 4t...

setelah itu lapkan perkara2 berikut sehingga kering...

pada lubang PV cuci gune petrol...(maybe karbon byk sgt)

kadang mende yang berlaku ini dalah sebab solenoid tarik pv separuh jer...so rase sikit jer power boost...
so solution dier cuci solenoid cuci lubang pv cuci pv...
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Wed Dec 24, 2008 9:29 am

mmg best lps tuko piston sama clutch plate.. moto mcm ni ..
tp, leceh sikit la, kena pantang jap.. selalu pantang lama mana utk piston br ni?
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: x berdesup..   Wed Dec 24, 2008 11:23 am

TT9 wrote:
mmg best lps tuko piston sama clutch plate.. moto mcm ni ..
tp, leceh sikit la, kena pantang jap.. selalu pantang lama mana utk piston br ni?
klau nk di ikut2kan...
dlm 100-200km running in dh bole rembat dh..
klau setting ngam..

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Wed Dec 24, 2008 12:15 pm

[quote="Club President]klau nk di ikut2kan...
dlm 100-200km running in dh bole rembat dh..
klau setting ngam.. [/quote]

okeh..
klu camtu minggu dpn dah blh rembat dah..

minyak enjin drp skt bwh moto.. harap2 nut ikat x ketat la.
jgn gasket bocor dah la..
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 4:11 pm

TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

ko biar betik...NKS ade jual piston ROTAX... Shocked
setahu aku, Piston ROTAX ni MOTOMILIA je ade...itu pun nk kene order dari Italy..
setahu aku, Piston yg kt NKS tu yg ko ckp ROTAX tu bukan ROTAX betul..
tapi aku tk pasti la plak....

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 4:32 pm

selipar wrote:
TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

ko biar betik...NKS ade jual piston ROTAX... Shocked
setahu aku, Piston ROTAX ni MOTOMILIA je ade...itu pun nk kene order dari Italy..
setahu aku, Piston yg kt NKS tu yg ko ckp ROTAX tu bukan ROTAX betul..
tapi aku tk pasti la plak....

cuba cek label dia... kot2 tulis ROTAK.
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 4:58 pm

selipar wrote:
TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

ko biar betik...NKS ade jual piston ROTAX... Shocked
setahu aku, Piston ROTAX ni MOTOMILIA je ade...itu pun nk kene order dari Italy..
setahu aku, Piston yg kt NKS tu yg ko ckp ROTAX tu bukan ROTAX betul..
tapi aku tk pasti la plak....

halamak.. yer ker? aku mana tau.. buta sikit brg2 italy ni.. kat kotak tulis rotax la.. ke aku silap tgk.. jgk tulis KOTEK dah la.. klu pro x selain sentul mana leh cari aa? keong ada ker? harga?
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 5:06 pm

ker kotex?
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 5:14 pm

TT9 wrote:
selipar wrote:
TT9 wrote:
Club President wrote:
TT9 wrote:


pakai balik piston asal la.. carik yg proX nks x de la plk..
piston klau dh calar & ring dh haus..
tkde maknanya pakai balik piston tuu...
compression sure dh kurang punya...
hasilnya:
buang masa+buat penat aje+buang $$$ beli gasket+coolant dll

bkn pakai balik la..maksud aku pakai yg ori rotax nya piston la..
call NKS, tp pro X x de.. tinggal yg rotax je..

ko biar betik...NKS ade jual piston ROTAX... Shocked
setahu aku, Piston ROTAX ni MOTOMILIA je ade...itu pun nk kene order dari Italy..
setahu aku, Piston yg kt NKS tu yg ko ckp ROTAX tu bukan ROTAX betul..
tapi aku tk pasti la plak....

halamak.. yer ker? aku mana tau.. buta sikit brg2 italy ni.. kat kotak tulis rotax la.. ke aku silap tgk.. jgk tulis KOTEK dah la.. klu pro x selain sentul mana leh cari aa? keong ada ker? harga?
aku rasa piston yg ko beli tu piston aftermarket brand Meteor tp plastic dia dh balut ngan plastic aprilia....
wakakaka!!!!!
piston POTEK kot?

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: x berdesup..   Tue Jan 06, 2009 8:34 pm

piston proX buleh order ngan mr. president.. :bounce:
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: x berdesup..   Wed Jan 07, 2009 10:46 am

tk silap aku la....
piston yg ade skrg kt NKS piston Miteor..
tapi packaging aprilia...
itu yg dorang bongok tu..
brg brand lain tapi packaging aprilia...
tk silap aku jugak, harga piston Rotax klu ade kt KL ni..
mencecah harga 1K....
tapi klu dpt piston Pro X, dh cunnn dah.....
selain piston Pro x aku tk berani nk komen la... Very Happy

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: x berdesup..   Wed Jan 07, 2009 2:07 pm

selipar wrote:
tk silap aku la....
piston yg ade skrg kt NKS piston Miteor..
tapi packaging aprilia...
itu yg dorang bongok tu..
brg brand lain tapi packaging aprilia...
tk silap aku jugak, harga piston Rotax klu ade kt KL ni..
mencecah harga 1K....
tapi klu dpt piston Pro X, dh cunnn dah.....
selain piston Pro x aku tk berani nk komen la... Very Happy

hmm.. rasanya tipah dah tertipu ni..
calling2, mana leh dpt pro-x.. ?? president tu sapa? area mana? kat keong x de ker ?
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: x berdesup..   Mon Jan 19, 2009 11:59 am

TT9 wrote:
selipar wrote:
tk silap aku la....
piston yg ade skrg kt NKS piston Miteor..
tapi packaging aprilia...
itu yg dorang bongok tu..
brg brand lain tapi packaging aprilia...
tk silap aku jugak, harga piston Rotax klu ade kt KL ni..
mencecah harga 1K....
tapi klu dpt piston Pro X, dh cunnn dah.....
selain piston Pro x aku tk berani nk komen la... Very Happy

hmm.. rasanya tipah dah tertipu ni..
calling2, mana leh dpt pro-x.. ?? president tu sapa? area mana? kat keong x de ker ?


klu mau piston Pro X ni...
talipong la aku...
aku bleh dptkan...

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: x berdesup..   Today at 12:29 am

Back to top Go down
 
x berdesup..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: