RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 brek blkg??

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 05, 2008 9:49 am

weih.. ada sape tau / ada pengalaman pasal brek blkg?? sblm ni moto aku xde caliper blkg.. pastu aku beli caliper.. hantar kedai pasang then skrg ni bleh dah buat emergency brek cume brek tu dia x release smula.. pad brek tu melekat kat disc.. jadi berat lak moto aku.. kalau nak berenti kat trafic light takyah brek pun xpe.. just release trottle jer.. nape ekk?? last2 aku kena guna screwdriver utk tolak smula pad brake tu.. kalau tidak.. jadi mcm bawak kete handbreak x lepas.. huhu
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 05, 2008 10:01 am

aredy wrote:
weih.. ada sape tau / ada pengalaman pasal brek blkg?? sblm ni moto aku xde caliper blkg.. pastu aku beli caliper.. hantar kedai pasang then skrg ni bleh dah buat emergency brek cume brek tu dia x release smula.. pad brek tu melekat kat disc.. jadi berat lak moto aku.. kalau nak berenti kat trafic light takyah brek pun xpe.. just release trottle jer.. nape ekk?? last2 aku kena guna screwdriver utk tolak smula pad brake tu.. kalau tidak.. jadi mcm bawak kete handbreak x lepas.. huhu

calling pomen az!!.. calling romen az!!..calling pomen az!!..

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 05, 2008 12:16 pm

hissshhhh... meriah btol jawapan.. huhu... kesimpulannya :-

aku kena check dulu caliper tu sbb lepas dpt je terus pasang.. tp tgk caliper tu cam dah lame x digunakan..lgpun aku caye kat seller tu.. xkn dia nak jual brg rosak kot.. owner lama ada kasi satu caliper.. tp piston dah rosak..

minyak brake dah tukar mase pasang caliper tu.. xpasti lak dot 3 or 4.. sbb pomen uruskan.. segala bleading/blending/blender pun dah diuruskan jugak..

nanti aku upload gambo bogel postmotem caliper tu plak..
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 05, 2008 5:38 pm

selipar wrote:
apitjamat wrote:
selipar wrote:
apitjamat wrote:
sapa tau kat mana leh tukar silinder kunci fuel cap??


aku rasa la, ko tk payah tukar kot kunci tu....
mcm ni la, klu ko nk selesaikan maslah kunci ko tu, ko dtg la kl. dkt kl ade kedai apek ni terer buat kunci...
amcm?

haha..masalahnya wan...nabil dulu awai2 lagi da ketuk itu punya lobang la..
da lobos da lubang kunci tu dia toron...
mmg pakai kunci len...la ni dok ketat sgt nk bukak spray wd 40 pon x jd gak



aku rasa spring dia je yg nabil loboskan tu.....tkp..boleh buat.....atau pun ko setel terus masalah ni, ko pegi cari RS250 pny kunci tank satu set...smua sama...lagi senang.....klu ko nk aku boleh carikan dkt sini 250 pny.... Very Happy


oooo...RS250 sama ngn GP1 punya ke??brp rm???
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: brek blkg??   Thu Mar 06, 2008 8:54 am

apitjamat wrote:
selipar wrote:
apitjamat wrote:
selipar wrote:
apitjamat wrote:
sapa tau kat mana leh tukar silinder kunci fuel cap??


aku rasa la, ko tk payah tukar kot kunci tu....
mcm ni la, klu ko nk selesaikan maslah kunci ko tu, ko dtg la kl. dkt kl ade kedai apek ni terer buat kunci...
amcm?

haha..masalahnya wan...nabil dulu awai2 lagi da ketuk itu punya lobang la..
da lobos da lubang kunci tu dia toron...
mmg pakai kunci len...la ni dok ketat sgt nk bukak spray wd 40 pon x jd gak



aku rasa spring dia je yg nabil loboskan tu.....tkp..boleh buat.....atau pun ko setel terus masalah ni, ko pegi cari RS250 pny kunci tank satu set...smua sama...lagi senang.....klu ko nk aku boleh carikan dkt sini 250 pny.... Very Happy


oooo...RS250 sama ngn GP1 punya ke??brp rm???



nnt aku check.....
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Mon Mar 10, 2008 9:18 am

errr.. setelah diselidiki... kompom getah bulat dlm caliper brake dah hancuss... ada sape2 jual repair kit utk caliper blkg tak??? tulun...tulun...
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: brek blkg??   Tue Mar 11, 2008 8:40 pm

salam..

muto nih sedap la just sakit tgn sbb letak beban kat handle yg rendah 2..

aku nak tanyo wiring mane nak godek sebab lampu headlite low/high beam dah padam..

ride time hujan punyer pasal 2-3 hari nih nasib xbape baik..tapi biler tarik pass lite lampu sedap jer membutakan mata orang memandang.. :sunny:

then ade kesan mendalam ker kalau selalu ride dlm hujan???siap bersaing dgn ZX14 2..lanyak jer janji tayar besar masing2 kan??hahahahha :farao:
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Tue Mar 11, 2008 8:57 pm

zynox wrote:
salam..

muto nih sedap la just sakit tgn sbb letak beban kat handle yg rendah 2..

aku nak tanyo wiring mane nak godek sebab lampu headlite low/high beam dah padam..

ride time hujan punyer pasal 2-3 hari nih nasib xbape baik..tapi biler tarik pass lite lampu sedap jer membutakan mata orang memandang.. :sunny:

then ade kesan mendalam ker kalau selalu ride dlm hujan???siap bersaing dgn ZX14 2..lanyak jer janji tayar besar masing2 kan??hahahahha :farao:

ride dlm ujan xde hal..

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 12, 2008 9:04 am

bro zynox,

cube download manual RS125 dulu kat website.. (link leh refer kat mbc). kat dlm tu mcm2 ada... termasuk wiring diagram.. aku nak email pun size dia besor sgt.. tp kalau en nabil leh upload kat dlm forum ni lg bagus rasenya..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 12, 2008 9:34 am

aredy wrote:
bro zynox,

cube download manual RS125 dulu kat website.. (link leh refer kat mbc). kat dlm tu mcm2 ada... termasuk wiring diagram.. aku nak email pun size dia besor sgt.. tp kalau en nabil leh upload kat dlm forum ni lg bagus rasenya..

bagi link bro
aku try upload

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 12, 2008 2:14 pm

bang.. link tu dah ilang arr.. dulu cilok kat website mbc..tapi aku ada soft copy.. format pdf.. size +- 1MB
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Caliper Belakang   Wed Mar 12, 2008 3:04 pm

sekadar pengetahuan am utk sape2 yg x penah bukak caliper brake..

Inside (top view)


Inside (left view)


O-Ring utk Piston


getah ni la yg dah pecah2 tu.. tensen2... Mad
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 12, 2008 10:00 pm

ade dah manual 2..susa nak selak2 pakai PDF nih..
nak print 290m/s

senang lagik otai2 bagi tau mane nak usha prob lampu out nih..

fius ker..soket ker..

pening baca english memanjang..

p/s: ride dalam hujan lagi elok kot..tayar kurang makan enjin pon xpanas sgt kan??

bad 4 braking sebab lambat tindak balas brek coz sejuk..

sebelom terluper..brader aryuz dah sumbat tayar 160 ler..orang cakap ap xseswai 160 elok 150 jer..
beza sgt ker harge yang beza sekecil 10 je nih..????

kalau murah 160 aku menten jer

mule2 ingat nak sumbat 160 tapi tgk ruang dah xder rupe2nyer dah 160 dah
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: brek blkg??   Wed Mar 12, 2008 10:08 pm

zynox wrote:
ade dah manual 2..susa nak selak2 pakai PDF nih..
nak print 290m/s

senang lagik otai2 bagi tau mane nak usha prob lampu out nih..

fius ker..soket ker..

pening baca english memanjang..

p/s: ride dalam hujan lagi elok kot..tayar kurang makan enjin pon xpanas sgt kan??

bad 4 braking sebab lambat tindak balas brek coz sejuk..

sebelom terluper..brader aryuz dah sumbat tayar 160 ler..orang cakap ap xseswai 160 elok 150 jer..
beza sgt ker harge yang beza sekecil 10 je nih..????

kalau murah 160 aku menten jer


mule2 ingat nak sumbat 160 tapi tgk ruang dah xder rupe2nyer dah 160 dah


bulb blow kot...cek la bulb dulu
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Thu Mar 13, 2008 12:37 am

zynox wrote:
ade dah manual 2..susa nak selak2 pakai PDF nih..
nak print 290m/s

senang lagik otai2 bagi tau mane nak usha prob lampu out nih..

fius ker..soket ker..

pening baca english memanjang..

p/s: ride dalam hujan lagi elok kot..tayar kurang makan enjin pon xpanas sgt kan??

bad 4 braking sebab lambat tindak balas brek coz sejuk..

sebelom terluper..brader aryuz dah sumbat tayar 160 ler..orang cakap ap xseswai 160 elok 150 jer..
beza sgt ker harge yang beza sekecil 10 je nih..????

kalau murah 160 aku menten jer

mule2 ingat nak sumbat 160 tapi tgk ruang dah xder rupe2nyer dah 160 dah

pakai 150 je bro.

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Thu Mar 13, 2008 9:58 am

menurut pirasat hambe, kalu pass light bleh menyala.. tapi low/high beam x menyala.. ada kemungkinan suis kat handle tu yg rosak kot..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: brek blkg??   Thu Mar 13, 2008 1:01 pm

lampu dash board meter brek sume nyala bile on suis lampu 2..cume xnyala lampu depan 2..

parking lite come lote 2 nyala..lampu besaq 2 huh..sakit hati gak..tapi time terdesak jalan malam tarik pass lite 2 jer..
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: brek blkg??   Thu Mar 13, 2008 2:22 pm

aku cadangkn nko bukak suis kat handle sblh kiri tu.. pastu check dlm tu kot2 ada yg dah karat sbb kena air..

aku nyer lampu bleh ON je cam biasa tp still xleh nampak jalan sbb cahaya duk suluh ke lain.. serupa cam x pasang lampu gak..
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: brek blkg??   Fri Mar 14, 2008 10:22 am

aredy wrote:
aku cadangkn nko bukak suis kat handle sblh kiri tu.. pastu check dlm tu kot2 ada yg dah karat sbb kena air..

aku nyer lampu bleh ON je cam biasa tp still xleh nampak jalan sbb cahaya duk suluh ke lain.. serupa cam x pasang lampu gak..

thanks..lampu dah boleh nyala..

tapi time godek2 2 ade wayar dah putus soldering dier..terpakse hiject wat short cut

sekarang on high beam jer..janji hidop menyuluh alam..

ahad nak g tg malim :sunny:
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Fri Mar 14, 2008 11:31 am

zynox wrote:
aredy wrote:
aku cadangkn nko bukak suis kat handle sblh kiri tu.. pastu check dlm tu kot2 ada yg dah karat sbb kena air..

aku nyer lampu bleh ON je cam biasa tp still xleh nampak jalan sbb cahaya duk suluh ke lain.. serupa cam x pasang lampu gak..

thanks..lampu dah boleh nyala..

tapi time godek2 2 ade wayar dah putus soldering dier..terpakse hiject wat short cut

sekarang on high beam jer..janji hidop menyuluh alam..

ahad nak g tg malim :sunny:

dekat gile t.malim.
mai penang laaaa

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: brek blkg??   Fri Mar 14, 2008 12:49 pm

akuNabil wrote:



dekat gile t.malim.
mai penang laaaa



dekat2 dulu takut muto wat hal..
tau la sig baru dah laju berdesup sampai kamera pon blur2 je dapat tangkap..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: brek blkg??   Fri Mar 14, 2008 1:00 pm

zynox wrote:
akuNabil wrote:



dekat gile t.malim.
mai penang laaaa



dekat2 dulu takut muto wat hal..
tau la sig baru dah laju berdesup sampai kamera pon blur2 je dapat tangkap..
tau x pa

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: brek blkg??   Today at 1:45 pm

Back to top Go down
 
brek blkg??
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Groundbaiting for Roach/Perch
» Tail Light Wiring Pictures and Diagram

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: