RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 plug n oil

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Tue May 19, 2009 8:29 pm

apesal moto aku jadi sebu bila time panas? time sejuk ringan je bila rem moto.. simtom2 moto nak jem ke? ataupun setting tak ngam?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Tue May 19, 2009 8:30 pm

krolzizi wrote:
apesal moto aku jadi sebu bila time panas? time sejuk ringan je bila rem moto.. simtom2 moto nak jem ke? ataupun setting tak ngam?

pv lekat @ plug basah
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 10:29 am

akuNabil wrote:
krolzizi wrote:
apesal moto aku jadi sebu bila time panas? time sejuk ringan je bila rem moto.. simtom2 moto nak jem ke? ataupun setting tak ngam?

pv lekat @ plug basah

mmg salah pv.. dah patah pun semalam.. cis.. pv aloi ni aku sempat pegi cameron je terus patah. pv besi berapa rm? kalo besi pun boleh patah ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 10:34 am

krolzizi wrote:
akuNabil wrote:
krolzizi wrote:
apesal moto aku jadi sebu bila time panas? time sejuk ringan je bila rem moto.. simtom2 moto nak jem ke? ataupun setting tak ngam?

pv lekat @ plug basah

mmg salah pv.. dah patah pun semalam.. cis.. pv aloi ni aku sempat pegi cameron je terus patah. pv besi berapa rm? kalo besi pun boleh patah ke?

mcmane bleh patah ni?
kabel ko tegang sgt kott....
pakai je la yg besi....dari beli pv aluminium ni 2 3 kali...
pv besi RM380..

_________________
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 12:33 pm

setting tak btol la tu..sebab tu patah..
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 1:48 pm

pv aloi mmg sensitip la.. pakai besi la, gerenti x patah..
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 2:01 pm

selipar wrote:

mcmane bleh patah ni?
kabel ko tegang sgt kott....
pakai je la yg besi....dari beli pv aluminium ni 2 3 kali...
pv besi RM380..

agaknyer la.. ejas tak betul.. tengah godek2 pv tadi aku start je moto terus meter digital aku pulak blow.. adoi.. ape le malang betul nasib moto aku nih.. sudah jatuh di timpa tangga.
ada kapasitor warna merah terbako. jenuh aku ronda pekan kot2 ade kedai elektronik bleh tukar kapasitor tu.. tapi takde. nampak gaya kene beli lain ler
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 4:54 pm

Brapa harga meter digital tu sebijik? Baru / second hand...
Back to top Go down
View user profile
v3t0
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 117
Join date : 2009-01-21

PostSubject: Re: plug n oil   Thu May 21, 2009 5:02 pm

TT9 wrote:
pv aloi mmg sensitip la.. pakai besi la, gerenti x patah..
kalau pakai PV besi kabel plak putus..
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: plug n oil   Fri May 29, 2009 5:39 pm

Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: plug n oil   Fri May 29, 2009 6:04 pm

samsiah wrote:
Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?

Plug ni la yg aku pakai skrg. So far so good.
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Fri May 29, 2009 7:57 pm

samsiah wrote:
Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?

aku isi minyak gear motul je
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 12:08 am

Silkolene Comp Gear
Back to top Go down
View user profile
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 12:23 am

plug BR9ES for moderate rev
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 3:22 am

Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 10:26 am

klu ikutkan plug BR9ES ni pun dh cukup sesuai ntk RS 125 ...
sesuai ntk penggunaan hari2.....nk rembat pun bleh...nk jalan2 taman bunga pun boleh...

_________________
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 10:34 am

OK tq.. kalau motul jenis yg mcmne? smlm gi kedai apek tu nak bagi yg 10W30..tapi dia tulis situ utk gearbox. apek tu kata "Ini bagut pnye minyak..kalau aspalela mnyk seswai pakai ini mnyak" Betul ke tuduhan apek ni? Kalau x salah ikut kitab 75W90.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 2:39 pm

samsiah wrote:
Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?

aku pakai ni.. best...moto rasa ringan jer..
kat penang rm12 je..
tp kalau nak lebih kuasa, pakai br9 la
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 2:40 pm

samsiah wrote:
OK tq.. kalau motul jenis yg mcmne? smlm gi kedai apek tu nak bagi yg 10W30..tapi dia tulis situ utk gearbox. apek tu kata "Ini bagut pnye minyak..kalau aspalela mnyk seswai pakai ini mnyak" Betul ke tuduhan apek ni? Kalau x salah ikut kitab 75W90.

kalau dlm manual tulis 75w90, y hg nak pakai yg lain?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 9:41 pm

hehe ... tu la aku nk tnye kalau boleh pakai yang sae10w tu.. apek musibat tu x juai plak 75W90. Terpakse la buat lawatan rabak poket ke kl ini macam.
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: plug n oil   Sat May 30, 2009 10:17 pm

akuNabil wrote:
samsiah wrote:
Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?

aku pakai ni.. best...moto rasa ringan jer..
kat penang rm12 je..
tp kalau nak lebih kuasa, pakai br9 la

BR9 lagi sejuk dr BR8. Plug sejuk slalu orang pakai kat moto yang setting carb dia lean. Kalau setting yg agak rich (minyak banyak), better pakai BR8 (buat plug chop untuk kenalpasti setting carb). Karang, plug sejuk sgt + setting rich, plug akan slalu kong (basah)...
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 1:23 am

br8egp...yang tajam 2 mmg moto jadi ringan sikit...
kalau main town sedap lar sikit...jalan jaoh better br9es..
RM15 ok lar plus minus jer rege tempat aku..Rm13 nabil RM12

pastikan ia bewarna krome kebiruhijauan...bukan kaler emas...
emas punya baek jgn huhuhu...

xuntung pon pakai emas2 nih...
Back to top Go down
View user profile
Tramal
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 212
Join date : 2008-11-29
Age : 41
Location : KB ~ KT

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 7:49 am

vale46 wrote:
akuNabil wrote:
samsiah wrote:
Ade sape2 penah pakai BR8EGP? Apa komen anda? Tempat aku jual RM15. Ok ke kalau pakai kat rs125 ni? Satu lagi nak tnye gearbox oil utk rs125 ni jenis mcmne yang bagus eh? Recommended?

aku pakai ni.. best...moto rasa ringan jer..
kat penang rm12 je..
tp kalau nak lebih kuasa, pakai br9 la

BR9 lagi sejuk dr BR8. Plug sejuk slalu orang pakai kat moto yang setting carb dia lean. Kalau setting yg agak rich (minyak banyak), better pakai BR8 (buat plug chop untuk kenalpasti setting carb). Karang, plug sejuk sgt + setting rich, plug akan slalu kong (basah)...
kalau setting utk full arrow system, plug ner lak nak pakai? ikut theory, mestilah carb setting rich kan? so, plug apa yg paling sesuai utk setting ni?
Back to top Go down
View user profile
vale46
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 54
Join date : 2009-04-08

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 8:53 am

Ko kena buat plug chop untuk mengetahui kesesuaian plug pada setting moto ngko. Kena buka dan lihat kaler plug tu. Buat R n D sket untuk moto ko sendiri. Setting sebuah moto dgn moto yg lain tak sama.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 12:18 pm

halamak DG habis la ko dah ade saingan...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 12:24 pm

samsiah wrote:
hehe ... tu la aku nk tnye kalau boleh pakai yang sae10w tu.. apek musibat tu x juai plak 75W90. Terpakse la buat lawatan rabak poket ke kl ini macam.

rilek bro..
kalau dah xde, pakai je 10w40 tu.. (tp aku xtau la dlm jangka masa panjang apa akan jd kat moto ko) he he...
tp mmg ramai x ikot manual..sbb susah nak cari 75w90 tu...
maybe sbb tu ramai yg enjin balancer pecah kot? he he
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 1:28 pm

75w90 erk???
xpenoh kawe jumpe langsung...
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 1:37 pm

zynox wrote:
75w90 erk???
xpenoh kawe jumpe langsung...

kalau hg dok penang@kl, mmg ada..
tp kalau negeri lain, susah kot. tambah2 kalau ko dok kat indon
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 2:24 pm

contoh branding minyak tersebut????
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sun May 31, 2009 3:19 pm

zynox wrote:
contoh branding minyak tersebut????

aku slalu pakai motul "motyl gear box oil 75w90"

http://www.opieoils.co.uk/p-897-motul-motylgear-75w-90-gearbox-and-differential-lubricant-technosynthese.aspx

sbb aku dapati, minyak ni je yg penuhi requierment API GL-4/5
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
Sponsored content




PostSubject: Re: plug n oil   Today at 11:55 pm

Back to top Go down
 
plug n oil
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» OBDII plug
» Group Buy: Magnecor R100 Spark Plug Wres
» SidexSide Customs Plug and Play HID's for the Rhino
» plug gap?
» LT1 / LS1 Spark Plug Info

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: