RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 plug n oil

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2, 3  Next
AuthorMessage
matnan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 52
Join date : 2008-03-01
Location : Masai, JB

PostSubject: plug n oil   Mon Jun 09, 2008 2:29 pm

gune plug G-Power ok tak? BR10EGP ok tak?
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Jun 09, 2008 4:22 pm

matnan wrote:
krolzizi wrote:
mana ilang geng 2strokers nih..

nak flush radiator mcm mana? cuci pakai air paip je ke atau ade chemical dia?

mane orang nih?aku pun xtau

gune plug G-Power ok tak? BR10EGP ok tak?

dah xder orang pakai 2 stroke sebab minyak mahal....

flush radiator pakai presure water 2 jer....macam carwash kalau nak cepat rosak ar...hehehe
sebenarnyer pakai per aku pon xtau lagik...selalu bukak screw bawah 2 then bio coolant kua then tuka coolant jer...

BR10EGP boleh pakai tapi mau setting balik...aku dgr cite orang jer aku xbran pakai...panas sgt...
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Jun 09, 2008 9:16 pm

stended pakai plug ape? br8es ke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: plug n oil   Tue Jun 10, 2008 12:27 pm

krolzizi wrote:
stended pakai plug ape? br8es ke?

br8es ok..
br9es pon ok.
br10 kalau, nak race boleh la

_________________
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Dec 05, 2008 4:52 am

zynox wrote:

BR10EGP boleh pakai tapi mau setting balik...aku dgr cite orang jer aku xbran pakai...panas sgt...

oi.. terbalik la... sejuk sgt..
kena high rem selalu,,,
sesuai utk trek
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Dec 12, 2008 1:44 am

susah2 pakai je plug 3pin tu.. baru power moto jalan karen 240v
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Dec 12, 2008 2:47 am

krolzizi wrote:
susah2 pakai je plug 3pin tu.. baru power moto jalan karen 240v

Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: plug n oil   Sat Dec 27, 2008 4:47 am

akuNabil wrote:
zynox wrote:

BR10EGP boleh pakai tapi mau setting balik...aku dgr cite orang jer aku xbran pakai...panas sgt...

oi.. terbalik la... sejuk sgt..
kena high rem selalu,,,
sesuai utk trek

mcm mana nak tau plug moto dah short? bebudak ckp moto bersin time start. yeke?
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: plug n oil   Thu Jan 08, 2009 8:43 pm

penggunaan plug yg sesuai:-
1. BR10 - kegunaan dlm trek sbb plug ni tk panas, kene bwk maintain high rev (masuk gear RPM red line (11000 keatas)).
2. BR9 - kegunaan dlm trek bleh, on road pun bleh....
3. BR8 - plug ni panas. tk berape sesuai bila bwk on road. plug ni klu carb dh rosak, moto kuat makan plug, guna la plug jenis ni.

aku main teka je........

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Jan 09, 2009 10:22 pm

plug mito aku short lagi buat kali kedua. :cry: pagi tadi start hidup kejap terus mati. start2 lagi pun tak boleh hidup. scratch aku cari kat sentul jumpa plug ngk iridium br8eix (rm42 kat nsk). insha allah besok aku try buat short lap kat kaw perumahan aku sbb nak tau prestasi dia... :cheers:
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Jan 09, 2009 10:27 pm

akuNabill wrote:
krolzizi wrote:
stended pakai plug ape? br8es ke?

br8es ok..
br9es pon ok.
br10 kalau, nak race boleh la

kalau mito, plug ori ialah ngk br9eg (punat tgh kecik) tapi susah nak cari.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Sun Jan 11, 2009 5:11 pm

DesertGoon wrote:
akuNabill wrote:
krolzizi wrote:
stended pakai plug ape? br8es ke?

br8es ok..
br9es pon ok.
br10 kalau, nak race boleh la

kalau mito, plug ori ialah ngk br9eg (punat tgh kecik) tapi susah nak cari.

kat depan umah aku stok byk sgt...tapi

BR8eg lar...RM11...tny BR9eg dier xjual...br9es jer ader
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Sun Jan 11, 2009 7:19 pm

zynox wrote:
DesertGoon wrote:
akuNabill wrote:
krolzizi wrote:
stended pakai plug ape? br8es ke?

br8es ok..
br9es pon ok.
br10 kalau, nak race boleh la

kalau mito, plug ori ialah ngk br9eg (punat tgh kecik) tapi susah nak cari.

kat depan umah aku stok byk sgt...tapi

BR8eg lar...RM11...tny BR9eg dier xjual...br9es jer ader

tu la psl... kalau br9eg kat lubang cacing kot ada jual.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Jan 12, 2009 12:46 am

cari2...jumper nanti updated kat sinih...mudah kat aku gak hehehe
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Jan 12, 2009 3:19 pm

nak tanya pendapat otai2 pasal gap elektrod plug. biasanya aku pasang plug baru tanpa ejas gap elektrod yg bengkok tu. baru2 ni aku tukar plug ngk iridium tapi rasanya gap dia terlalu besar dan aku tak ejas pun. scratch apa kesannya pada performance kalau gap tu terlebih besar? kurang power ke... Rolling Eyes dalam repair manual kata gap tu sepatutnya dalam lingkungan 0.45mm - 0.55mm (lebih kurang setengah mm ler).
Back to top Go down
View user profile
ajie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 17
Join date : 2008-10-06

PostSubject: Re: plug n oil   Tue Jan 13, 2009 10:39 pm

DesertGoon wrote:
nak tanya pendapat otai2 pasal gap elektrod plug. biasanya aku pasang plug baru tanpa ejas gap elektrod yg bengkok tu. baru2 ni aku tukar plug ngk iridium tapi rasanya gap dia terlalu besar dan aku tak ejas pun. scratch apa kesannya pada performance kalau gap tu terlebih besar? kurang power ke... Rolling Eyes dalam repair manual kata gap tu sepatutnya dalam lingkungan 0.45mm - 0.55mm (lebih kurang setengah mm ler).
aku baru tukar plug iridium 2 hari lepas..tup-tup semalam mampus tgh jalan, brsorong moto aku dlm ujan..hampeh..check2 plug langsung takde spark..ntah la pesal, coil kot tangkap problem..brapa lama dah ko pakai plug iridium ni?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Wed Jan 14, 2009 12:55 pm

ajie wrote:
DesertGoon wrote:
nak tanya pendapat otai2 pasal gap elektrod plug. biasanya aku pasang plug baru tanpa ejas gap elektrod yg bengkok tu. baru2 ni aku tukar plug ngk iridium tapi rasanya gap dia terlalu besar dan aku tak ejas pun. scratch apa kesannya pada performance kalau gap tu terlebih besar? kurang power ke... Rolling Eyes dalam repair manual kata gap tu sepatutnya dalam lingkungan 0.45mm - 0.55mm (lebih kurang setengah mm ler).
aku baru tukar plug iridium 2 hari lepas..tup-tup semalam mampus tgh jalan, brsorong moto aku dlm ujan..hampeh..check2 plug langsung takde spark..ntah la pesal, coil kot tangkap problem..brapa lama dah ko pakai plug iridium ni?

aku dah pakai 2 plug iridium, yg mula2 jenis umi lepas beberapa bulan dia kaput start waktu pagi hidup terus mati. Mad plug kedua ngk iridium aku baru pakai dalam 150km so far ok aje... kalau tak tahan lama tak berbaloi ler sebab harga mahal giler.
Back to top Go down
View user profile
ajie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 17
Join date : 2008-10-06

PostSubject: Re: plug n oil   Wed Jan 14, 2009 1:13 pm

DesertGoon wrote:
ajie wrote:
DesertGoon wrote:
nak tanya pendapat otai2 pasal gap elektrod plug. biasanya aku pasang plug baru tanpa ejas gap elektrod yg bengkok tu. baru2 ni aku tukar plug ngk iridium tapi rasanya gap dia terlalu besar dan aku tak ejas pun. scratch apa kesannya pada performance kalau gap tu terlebih besar? kurang power ke... Rolling Eyes dalam repair manual kata gap tu sepatutnya dalam lingkungan 0.45mm - 0.55mm (lebih kurang setengah mm ler).
aku baru tukar plug iridium 2 hari lepas..tup-tup semalam mampus tgh jalan, brsorong moto aku dlm ujan..hampeh..check2 plug langsung takde spark..ntah la pesal, coil kot tangkap problem..brapa lama dah ko pakai plug iridium ni?

aku dah pakai 2 plug iridium, yg mula2 jenis umi lepas beberapa bulan dia kaput start waktu pagi hidup terus mati. Mad plug kedua ngk iridium aku baru pakai dalam 150km so far ok aje... kalau tak tahan lama tak berbaloi ler sebab harga mahal giler.
tu la pasal..seketul plug iridium tu 40 hengget lebih tu..patut la nama iridium, mmg iri hati sungguh ada sapa2 nak share pendapat kenapa spark plug takde api?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Sun Jan 18, 2009 7:29 pm

achtung!!

halo.
something wrong dgn rs125 08..

plug yg dipasang adalah ngk br10eg, plug racing..(for track use only/high rev)
tp kat tank ada tulis "do not exceed 6000rpm while millage still under 1000km"
jalan 10km aje, pastu konpem plug basah...

kpd owner rs08, lebih baik tukar ke plug br8es/br9es sementara waktu..
pas pantang, nak high rev/main trek, baru pakai br10eg balik
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
natezanie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2008-12-13

PostSubject: Re: plug n oil   Tue Mar 10, 2009 12:07 pm

plug iridium plg bez dgn rs125 yg mana? aku ingat nak try..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Tue Mar 10, 2009 1:50 pm

natezanie wrote:
plug iridium plg bez dgn rs125 yg mana? aku ingat nak try..

antara siri 8 dan 10... cuba br9eix.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
natezanie
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2008-12-13

PostSubject: Re: plug n oil   Tue Mar 10, 2009 9:42 pm

orait thx. tp klo xsesuai blh mkn piston kan?
Back to top Go down
View user profile
erfan
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2008-09-17

PostSubject: Re: plug n oil   Wed Mar 11, 2009 10:10 pm

natezanie wrote:
orait thx. tp klo xsesuai blh mkn piston kan?

Kalau api kuat boleh bocor piston..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Thu Mar 12, 2009 12:25 pm

erfan wrote:
natezanie wrote:
orait thx. tp klo xsesuai blh mkn piston kan?

Kalau api kuat boleh bocor piston..

ngeri bunyinya... nak safe pakai plug asal/orig la.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: plug n oil   Thu Mar 12, 2009 1:43 pm

plg penting setting kena cun..
kalu xcun..pakai plug aper pun bleh bocor..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Mar 13, 2009 10:47 am

muddybank wrote:
plg penting setting kena cun..
kalu xcun..pakai plug aper pun bleh bocor..

kalau pakai iridium, nak kena set apa?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
muddybank
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 234
Join date : 2008-08-18
Location : shah alam

PostSubject: Re: plug n oil   Fri Mar 13, 2009 2:40 pm

aku pun hantar kedai jer..
yang aku tau angin,minyak ngan 2t kena ngam jer..
janji tgk plug cantik..kira ok la..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: plug n oil   Sat Mar 21, 2009 2:34 pm

sebagai panduan...


_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Apr 27, 2009 10:53 am

aku baru pasang BR8EGP Platinum smlm..
rm12 je..
nanti aku review. x test lagi
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: plug n oil   Mon Apr 27, 2009 12:56 pm

nice info goon
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: plug n oil   Today at 6:28 pm

Back to top Go down
 
plug n oil
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 3Go to page : 1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» OBDII plug
» Group Buy: Magnecor R100 Spark Plug Wres
» SidexSide Customs Plug and Play HID's for the Rhino
» plug gap?
» LT1 / LS1 Spark Plug Info

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: