RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Minyak leleh kat kepala ekjoss

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Feb 25, 2008 3:19 pm

A'kum otai2 aperla sumer..

Ni nak kata problem tu tak jugak.. cume nak tau adakah normal kalau minyak leleh antara block ngan kepala ekjoss (yg ada spring tu) sbb nampak cam kotor sgt kat area tu.. tp performance muto maintain jer..

satu lagik.. ada sape2 tau camne nak service PV? aku pun xtau PV duk kat mane.. baru sebulan lebih pakai AP.. cume ari tu try bukak fairing sblh kiri sbb nak cari punca minyak tu kuar dari mana.

dan lagik.. camne nak servis kotak angin.. kena bukak ekor ngan fairing bawah seat ke?

harap otai2 leh membantu.. tq :bounce:
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Feb 25, 2008 3:26 pm

aredy wrote:
A'kum otai2 aperla sumer..

Ni nak kata problem tu tak jugak.. cume nak tau adakah normal kalau minyak leleh antara block ngan kepala ekjoss (yg ada spring tu) sbb nampak cam kotor sgt kat area tu.. tp performance muto maintain jer..

satu lagik.. ada sape2 tau camne nak service PV? aku pun xtau PV duk kat mane.. baru sebulan lebih pakai AP.. cume ari tu try bukak fairing sblh kiri sbb nak cari punca minyak tu kuar dari mana.

dan lagik.. camne nak servis kotak angin.. kena bukak ekor ngan fairing bawah seat ke?

harap otai2 leh membantu.. tq :bounce:

minyak apa2 pon.. kalau meleleh, x normal la tu Very Happy

PV terletak di atas lubang exos di blok..
kat situ yg leaking kan? juz cabut PV, dan tukar PV gasket.
alang2 dah cabut PV, cuci terus la.. kasi berkilat..

nak serbis kotak angin, juz tongkatkan tank.
bukak penutup kotak angin, cuci/tukar span.
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Feb 25, 2008 3:51 pm

uikkksss.. semenjak jadik modera atur nih pantas jer respon.. huhu.. anyway tq2.. tp errr... cam susah je nak cari gasket PV tu kat tmpt aku nih..
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Feb 25, 2008 3:54 pm

aredy wrote:
uikkksss.. semenjak jadik modera atur nih pantas jer respon.. huhu.. anyway tq2.. tp errr... cam susah je nak cari gasket PV tu kat tmpt aku nih..

skrg aku tgh bukak 5 forum. semua aku reply laju Laughing

gasket buat sendiri la bro..
beli gasket potong je Very Happy
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Feb 22, 2009 10:16 pm

cHip aZZ..

1. nak mintak tlg carikn gasket ejoss.. nnt sms no akaun bank ngan rege siap courier..

2. rege clutch plate..

3. piston pro x nko dah kasi rege ari tu cume nak tau delivery brape ari?

tq
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: gasket   Wed Mar 18, 2009 2:56 pm

salam,

Gasket ejos dgn pv tu blh buat sendiri je eh?nak kene letak gam tak?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Wed Mar 18, 2009 3:04 pm

samsiah wrote:
salam,

Gasket ejos dgn pv tu blh buat sendiri je eh?nak kene letak gam tak?

biasa aku nampak pomen letak gam merah maroon kat gasket... bagus letak kot. Rolling Eyes

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Wed Mar 18, 2009 3:15 pm

nak guna gasket yg mcmne goon?yg tebal la eh?
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Wed Mar 18, 2009 3:57 pm

samsiah wrote:
nak guna gasket yg mcmne goon?yg tebal la eh?

maksud aku nampak gambar2 kat internet bila dia org bukak enjin. gasket ekjos aku tak sure... Rolling Eyes

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 11:00 am

Semalam aku dah bukak tengok..rupenye boco kat sambung manifold dengan ejos tu..moning2 tadi aku dah tepon wan..dia kata welding jek.snang cite..tiada kebocoran.hehe..hari ni jugak aku nak anta welding..
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 11:29 am

samsiah wrote:
Semalam aku dah bukak tengok..rupenye boco kat sambung manifold dengan ejos tu..moning2 tadi aku dah tepon wan..dia kata welding jek.snang cite..tiada kebocoran.hehe..hari ni jugak aku nak anta welding..

manifold tu ceman awey?
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 11:48 am

akuNabil wrote:
samsiah wrote:
Semalam aku dah bukak tengok..rupenye boco kat sambung manifold dengan ejos tu..moning2 tadi aku dah tepon wan..dia kata welding jek.snang cite..tiada kebocoran.hehe..hari ni jugak aku nak anta welding..

manifold tu ceman awey?



_________________
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 12:08 pm

ceman awey tu ape bil? scratch
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 12:28 pm

samsiah wrote:
ceman awey tu ape bil? scratch

ceman awey = cemana wey
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Mar 19, 2009 12:48 pm

..ntahla bil..aku pong tak tau mane satu yg 'banyak lipat' tu..
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Fri Mar 20, 2009 3:25 am

kat pala ejoz ada gasket ka???
kalau kat muffler ke paip ada la..
kalau kat pala ejoz tu packing ada la..besi macam ring tu yang bulat2 tu...
patu kalau leleh antara sambungan leher ejos ngn packing tu beli je aluminum tampal periuk balut ja....benda tu lebih kurang aluminum foil...tp dia leh lekat kat besi...
pendapat sekupang aku la
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Apr 18, 2010 1:28 am

sam> ..dah welding ke? ada masalah x? scratch
aku nak try ni psl bocor jugak.
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Apr 18, 2010 10:36 am

dah welding lama da..tapi kene ejas betul2..klu tak ejos ko senget ..aku kene buat 2 kali sbb senget..try pakai aluminium tampal periuk dulu la..dh welding ni ade susah gak nak pasang ejos tu.terkial2 jugk mak nak pasang nyah
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Apr 18, 2010 10:38 am

wei ayolai arapavi..moto ko ke yang kat mudah tuu?? scratch
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Apr 18, 2010 11:51 pm

nampak aje...hhehehhe. mcm ade ati nak beli tufaiwoo plak... clown
oooo....pomen aku nak weld...aku x bagi. tapi bebulu jugak minyak itam penuh kt kepala ejos tu..
bile mau lepak?
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Apr 18, 2010 11:54 pm

aloi maniam tampal periuk akan diusahakan...
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Apr 19, 2010 2:02 pm

lepaking? best gak tu..nnt apa2 hal aku hellooo
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Mon Apr 19, 2010 5:28 pm

samsiah wrote:
lepaking? best gak tu..nnt apa2 hal aku hellooo

moto ko ape cer sam?
lama tk dgr bunyi moto ko ni...

_________________
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Tue Apr 20, 2010 9:54 am

hehe..ceret beret jek..mss round 1 insyaallah aku bwk dia jenjalan ke sepang
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Tue Apr 20, 2010 4:09 pm

masalah ape lagi sam? ingat dh tip top...
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Tue Apr 20, 2010 4:14 pm

aku la masalah...ekzos tu taknak tercabut dr kepala ekzos.. patutnyer, kalau cabut spring bole tanggal kan? apakah yg menyebabkan ia jem@tersangkut... scratch

geram sgt aku weld je karang
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Wed Apr 21, 2010 9:51 am

ntah2 mmg dah kene weld tak?bukakla skru 2 butir tu cabut terus manifold dia skali
Back to top Go down
View user profile
ayolai
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 98
Join date : 2010-01-15
Age : 38
Location : kluang johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Apr 22, 2010 12:06 am

dah cabut dah....hempok pun x nak kuar mendealah ni...tapi xde kesan weld pon..

ahad gi muor...jenjalan..moh le makan sate perut
Back to top Go down
View user profile
samsiah
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 532
Join date : 2009-02-20
Age : 39
Location : Muar

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Thu Apr 22, 2010 12:18 pm

naik muto ke? hello2 kawan nanti
Back to top Go down
View user profile
fahmy
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 5
Join date : 2010-12-18
Age : 36
Location : muar johor

PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Sun Dec 26, 2010 1:32 am

pake gasket exzos keta, toyota ke proton..tebal sama...x pn pi kedai ekzos, byk saiz ada ctu...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Minyak leleh kat kepala ekjoss   Today at 6:31 pm

Back to top Go down
 
Minyak leleh kat kepala ekjoss
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» G - meter diy
» OIL

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: