RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 cara2 nak bukak speedo gear

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Thu Aug 14, 2008 9:32 am

sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Thu Aug 14, 2008 6:12 pm

lapik bawah perut ekzos dgn bata sampai terangkat satu tayar pastu tekan seat blakang.. hehehe aku pakai skill tu je. paddock stand tarak
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Aug 16, 2008 7:57 pm

aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sun Aug 17, 2008 3:34 am

zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

_________________
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sun Aug 17, 2008 9:38 am

N82 = RM1500, speedogear RM300

jadi ; 5 speedogear = N82

1 speedogear buleh pakai 4 bulan.. kalo setahun = 3 speedogear


errrr.... kesimpulannya ; cadangan nko tu terpaksa ditolak.. sbb aku beli je speedogear pastu bila dah 2 kali tukar, aku jual je la moto (hapgrade)....
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sun Aug 17, 2008 8:35 pm

aredy wrote:
N82 = RM1500, speedogear RM300

jadi ; 5 speedogear = N82

1 speedogear buleh pakai 4 bulan.. kalo setahun = 3 speedogear


errrr.... kesimpulannya ; cadangan nko tu terpaksa ditolak.. sbb aku beli je speedogear pastu bila dah 2 kali tukar, aku jual je la moto (hapgrade)....


2 sebenarnyer ak nak sampaikan...
Back to top Go down
View user profile
aredy
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 375
Join date : 2008-02-25
Age : 37
Location : Kemaman, Terengganu

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Thu Aug 21, 2008 9:45 am

kroooll, aku pun baru detect ada air kuar ikut lobang kecik tu... tukar seal ke? leh tunjuk kat maner tmpt tuh??
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Sep 06, 2008 6:05 pm

aredy wrote:
kroooll, aku pun baru detect ada air kuar ikut lobang kecik tu... tukar seal ke? leh tunjuk kat maner tmpt tuh??

air tu problem oilseal.. aku suh kedai bukak je kene dlm 300 jugak le.. sebab aku tukar batang shaft dia sekali. kalo oilseal je yg kong murah je.. kalo nak bukak seal tu kene bawak kluar clutch kot..


Last edited by krolzizi on Sat Sep 06, 2008 6:27 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Sep 06, 2008 6:15 pm

Shagrath wrote:
zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

aku test dengan speedo keter aku gps speed 100km/j keter pun 100km/j lebih dari tu tak tau le .. aku test ngan moto aku redline dapat 163km/j rasa macam tak laju je... pale
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Sep 06, 2008 6:33 pm

krolzizi wrote:
Shagrath wrote:
zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

aku test dengan speedo keter aku gps speed 100km/j keter pun 100km/j lebih dari tu tak tau le .. aku test ngan moto aku redline dapat 163km/j rasa macam tak laju je... pale

Pv x jalan = 163kmh, kira okkkkkkkkkkk laaaaaaa

_________________
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Sep 06, 2008 9:23 pm

krolzizi wrote:
Shagrath wrote:
zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

aku test dengan speedo keter aku gps speed 100km/j keter pun 100km/j lebih dari tu tak tau le .. aku test ngan moto aku redline dapat 163km/j rasa macam tak laju je... pale

kancil vs GPS

80 = 80
100 = 100

125z vs GPS

120 = 94
160 = 120

aku vs GPS

lari laju2 = 5

*unit dalam KMH

Laughing
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Thu Sep 18, 2008 5:42 am

Shagrath wrote:
krolzizi wrote:
Shagrath wrote:
zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

aku test dengan speedo keter aku gps speed 100km/j keter pun 100km/j lebih dari tu tak tau le .. aku test ngan moto aku redline dapat 163km/j rasa macam tak laju je... pale

Pv x jalan = 163kmh, kira okkkkkkkkkkk laaaaaaa

woii pv dah elok le!! nayan dah repair Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Thu Sep 18, 2008 6:34 am

krolzizi wrote:
Shagrath wrote:
krolzizi wrote:
Shagrath wrote:
zynox wrote:
aredy wrote:
sape2 ada pengetahuan cara2 nak bukak speedo gear.. perlu guna stand depan gak ke??

susah ati arr nengok meter x bergerak.. rase slow je moto w/pun rpm slalu cecah redline... huhu

beli nokia N82 rege dalam rm1500...
set on GPS speed...
then ko tarik lar sampai redline...tgk baper leh g...
xpon ko beli jer hp holder macam kete 2 lekat kat windshield ko 2...
letak hp...

jalan2 tgk la speed bape...2 paling tepat bacaannyer...GPS pon ader sekali so xkan sesat kot...

daripada ko beli speedogear RM300 pakai 4-5bulan roask balik...
baik beli N82 semua moto leh pakai...

tepat ke gps tu?

aku test dengan speedo keter aku gps speed 100km/j keter pun 100km/j lebih dari tu tak tau le .. aku test ngan moto aku redline dapat 163km/j rasa macam tak laju je... pale

Pv x jalan = 163kmh, kira okkkkkkkkkkk laaaaaaa

woii pv dah elok le!! nayan dah repair Rolling Eyes

brapa juta kena
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Sat Sep 20, 2008 8:03 pm

wiring problem sket je.. dia tak cas ape2 pun
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
mitzero
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 48
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Fri Jan 23, 2009 12:42 am

hadoyai.....
speedogear baru je kong......

mane nk dpt? NKS ke pidot? yg arge best .....

ade alternatif lain tak?
Back to top Go down
View user profile
Admin
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1016
Join date : 2008-02-21

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Fri Jan 23, 2009 8:49 am

mitzero wrote:
hadoyai.....
speedogear baru je kong......

mane nk dpt? NKS ke pidot? yg arge best .....

ade alternatif lain tak?

org mana pakai spedo meter.
Back to top Go down
View user profile http://www.apriliaclubrs.com
mitzero
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 48
Join date : 2009-01-07

PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Fri Jan 23, 2009 4:36 pm

speedo meter x penting pn....
tripmeter(odometer) tu yg penting.....

kate nk jage enjin.... kikikikikikiki

ade tak bro?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: cara2 nak bukak speedo gear   Today at 10:06 pm

Back to top Go down
 
cara2 nak bukak speedo gear
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» WTB: SR5 SPEEDOMETER DRIVEN GEAR
» Fulmar Speedo Gearbox
» Speedo Drive Gear Replacement
» Gear change and speedo correction
» Need Gear Indicator LCD for Speedo

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: