RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Newbie Rs 250 1998

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 3:39 pm

HI semua, i baru beli sebiji rs 250. Name i Navin. Saya orang baru belajar tentang 2T power! Jadi kena tanya sifu sifu kat sini utk ajar sikit sikit. Tempat boleh hanter motor untuk service, mana boleh beli part part. Sebab i ingat, i unlucky sikit. Motor yang gua beli ada pula problem sana sini. Thank you sekaliannn, also nice to meet you all! Happy riding, and ride safe!
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 5:06 pm

Apa yg problem sana sini tu??? Rolling Eyes
JIKA ada problem sana sini,nape u beli itu muto?
harga dpt murah ke?

SILA terangkan problem sana sini itu tidak lebih drpd 500 patah perkataan.....

_________________
Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 6:44 pm

Ye bro harga dia murah sikit, ada kat mudah lagi. Warna dia merah, dengan kuning. Nih dia photo, sekarang parking kat rumah kawan. Belum lagi break news dengan ibu bapa. keke
Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 7:05 pm

Adui i tak reti up;oad photo lagi. Yang problem problem i encounter dengan motor ini as follows:-

Bila moto dilanyak maximum, rpm climb dia tak berapa laju, so i ingat ade problem dengan power valve.

Break belakang completely disengaged dengan owner lama. Dia tak suke guna break belakang, so terus di kasi dia lock, jadi tak boleh gerak pun bila di tekan.

Lastly, takde signal light belakang, side mirrors, dan juga tail fairing, lubang untuk skru terlalu besar pula.

Aduh, i dah la student, mati nak buat repair semua nih. keke...so kena ambik masa yang lama kot. Sebab itu i tanyak kat sifu sifu 2 stroke, kalau ade tak kedai kedai moto yang kat Kuala Lumpur yang reti repair Rs 250. hehehe... thank you again brooo

Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 7:35 pm

caferacer wrote:
Adui i tak reti up;oad photo lagi. Yang problem problem i encounter dengan motor ini as follows:-

Bila moto dilanyak maximum, rpm climb dia tak berapa laju, so i ingat ade problem dengan power valve.

Break belakang completely disengaged dengan owner lama. Dia tak suke guna break belakang, so terus di kasi dia lock, jadi tak boleh gerak pun bila di tekan.

Lastly, takde signal light belakang, side mirrors, dan juga tail fairing, lubang untuk skru terlalu besar pula.

Aduh, i dah la student, mati nak buat repair semua nih. keke...so kena ambik masa yang lama kot. Sebab itu i tanyak kat sifu sifu 2 stroke, kalau ade tak kedai kedai moto yang kat Kuala Lumpur yang reti repair Rs 250. hehehe... thank you again brooo


drpd dlm statement kt mudah...
bukan owner muto ni ckp muto tip top ten ke??? Rolling Eyes

caferacer wrote:

Bila moto dilanyak maximum, rpm climb dia tak berapa laju, so i ingat ade problem dengan power valve.
RPM climb tk brape laju camne?
FYI..rpm rs250 mmg lmbt skit naik....tk sama mcm rs125..
but then...kena tgk dulu camne maksud u tu yg rpm tk climb laju...
byk sbb rpm bole probs & tk accurate:
- SIPC hose dh potong pendek
- P.valve jem & cable dh probs
- Setting angin tk betul
- Selenoid rosak (tk functional properly)
- Carb ada probs..
- RPM meter probs/rosak
- lain lain kerosakkan tidak diketahui lagi...


caferacer wrote:

Break belakang completely disengaged dengan owner lama. Dia tak suke guna break belakang, so terus di kasi dia lock, jadi tak boleh gerak pun bila di tekan.
actually..brake blkg rs250 hanya utk bg reduce speed aje...
tp klau dh dilocked tu...mesti ada sebab2 tertentu:
- brake pump kit dh rosak
- mmg tk pernah pakai so rosak lah...
- tk pernah servis


caferacer wrote:

Lastly, takde signal light belakang, side mirrors, dan juga tail fairing, lubang untuk skru terlalu besar pula.

- signal light bole beli yg aftermarket punya...
- side mirror bole beli 2nd punya (bole tanya mods. STAYCOOL)..dia ada 2nd punya rasanya...price may varies - RM250-300
- tail firing??
- lubang skru dh besar tu....yg tu tkleh nk tolong lah....hehehe


_________________
Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Mar 28, 2012 8:10 pm

Alamakkk, takut i tengok reply abang. Nangis la bile nak hantar kat workshop. Mungkin i akan hantar dulu untuk ketahui ape dia masalah masalah dengan moto ini. Ini Rs 250 kedua i...keke, dulu i pandu Gp1 bile belajar kat Australia. Sebab itu i tahu dengan dia punya power kurang sikit, dia masih laju lepas 8k RPM, tapi kurang sikit.

Bro ade tak list of workshop dalam forum nih yang i boleh rujuk, mungkin akan try hantar dia masuk workshop dulu. Pahtu try source parts dari STAYCOOL dan ebay. Moga mogala dia tak problem yang besar. Yang pasal rear break, bile tekan, dia langsung tak dapat gerak. Macam batu beb.


Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Thu Mar 29, 2012 10:48 am

bro caferacer. yg tolong reply berjela2 tu le otai besar rs kat kl ni.. workshop pun dia ada. hantar bengkel dia je la. senang cerita. dari A sampai Z dia boleh repair..
Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Thu Mar 29, 2012 1:33 pm

Oh ye k bro TT9, thank you bro banyak banyak! Abang tahu mane location workshop? Kalu ade alamat, i mesti nak hantar as soon as possible. Nak sort problem in cepat cepat.. pahtu boleh enjoy 2 stroke power...kekeke, thank you again bro. Name kedai pun dah ok bro, i boleh cari alamat kat google.
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Thu Mar 29, 2012 1:42 pm

http://www.apriliaclubrs.com/t807-moto-work-services

bro tgk thread ni...

chip. komisyen jgn lupa.. haha..
Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Thu Mar 29, 2012 5:17 pm

Haha, komisen? kekek...kkk bro mesti tak lupe, dari segi kopi ke atau minuman yang bro suke... its all good. Thank you lagi bro!! Sekarang pula takat menungang moto nih ke Batu Caves tanpa breaking down... mujur laa
Back to top Go down
View user profile
STAYCOOL
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 298
Join date : 2009-12-28
Age : 30
Location : semenyih

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Fri Mar 30, 2012 5:31 pm

caferacer wrote:
Alamakkk, takut i tengok reply abang. Nangis la bile nak hantar kat workshop. Mungkin i akan hantar dulu untuk ketahui ape dia masalah masalah dengan moto ini. Ini Rs 250 kedua i...keke, dulu i pandu Gp1 bile belajar kat Australia. Sebab itu i tahu dengan dia punya power kurang sikit, dia masih laju lepas 8k RPM, tapi kurang sikit.

Bro ade tak list of workshop dalam forum nih yang i boleh rujuk, mungkin akan try hantar dia masuk workshop dulu. Pahtu try source parts dari STAYCOOL dan ebay. Moga mogala dia tak problem yang besar. Yang pasal rear break, bile tekan, dia langsung tak dapat gerak. Macam batu beb.



utk makluman saudara..parts saye da bekurangan hehehehe

_________________
When life throws you a curve, lean into it

RiDe HaRD oR StaY At HoMe

aprilia RS125 GP1(SOLD)
aprilia RS250 GP1
HONDA RC51 VTR1000 SP1(SOLD)
DUCATI 916
aprilia RSV4 R aprc

Back to top Go down
View user profile
STAYCOOL
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 298
Join date : 2009-12-28
Age : 30
Location : semenyih

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Wed Apr 04, 2012 10:39 am

looking for side miror ke?

_________________
When life throws you a curve, lean into it

RiDe HaRD oR StaY At HoMe

aprilia RS125 GP1(SOLD)
aprilia RS250 GP1
HONDA RC51 VTR1000 SP1(SOLD)
DUCATI 916
aprilia RSV4 R aprc

Back to top Go down
View user profile
caferacer
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 7
Join date : 2012-03-28

PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Fri Apr 13, 2012 3:54 pm

STAYCOOL wrote:
looking for side miror ke?

Aduh bro, sorry for the late reply! Yea bro i need the side mirrors, indicator belakang juga... itu just the begining bro, banyak lagi! Tapi tunggu dulo bro sebab, i only akan balik ke KL pada haribulan 2nd of May. Sekarang out station, bile i turun aje, start motor pahtu hantar kat Batu Caves, power dah kurang, maybe buy some pistons from Tyga, Vhm head also. huhuhu... Arrow exhasut dah dapat juga, so i want to do everything one shot.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Newbie Rs 250 1998   Today at 12:08 pm

Back to top Go down
 
Newbie Rs 250 1998
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 1998 Buick Riviera
» 944 lt1 conversion newbie
» 1998 coachman caravan.
» 1998 Riviera by Buick says: Hello,Florida !
» newbie starting out in driving range

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Announcement N Introduction :: Self Introduction-
Jump to: