RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 tgh bawak motor, suddenly mati

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
hfzdotbot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2011-07-18
Age : 26

PostSubject: tgh bawak motor, suddenly mati   Sun Aug 07, 2011 3:52 am

semalam saya bawak motor keluar, start semua elok je. lepas tu tiba2 motor power loss. pulas throttle apa pun tak jadi. and motor mati. pastu nak start langsung tak boleh. bunyi relay je. jadi soalan saya, adakah starter yang rosak? battery? ataupun wiring? lepastu saya tolak motor tu hampir 2.5km balik ke rumah. patah dah pinggang ni. haha
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Sun Aug 07, 2011 10:21 pm

mungkin piston dah berlubang..
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 08, 2011 2:49 am

stater kong....
Back to top Go down
View user profile
STAYCOOL
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 298
Join date : 2009-12-28
Age : 30
Location : semenyih

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 08, 2011 5:05 pm

wirering starter kene ejos? hihihi

_________________
When life throws you a curve, lean into it

RiDe HaRD oR StaY At HoMe

aprilia RS125 GP1(SOLD)
aprilia RS250 GP1
HONDA RC51 VTR1000 SP1(SOLD)
DUCATI 916
aprilia RSV4 R aprc

Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 08, 2011 11:36 pm

agaknya ko lenjan moto kot....berapa laju ko bawak?
kene anto pi pomen la moto......

menyorong moto kat highway ke bro? dah letih menyorong moto, pose ke dak pastu?
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Tue Aug 09, 2011 2:11 am

hfzdotbot wrote:
semalam saya bawak motor keluar, start semua elok je. lepas tu tiba2 motor power loss. pulas throttle apa pun tak jadi. and motor mati. pastu nak start langsung tak boleh. bunyi relay je. jadi soalan saya, adakah starter yang rosak? battery? ataupun wiring? lepastu saya tolak motor tu hampir 2.5km balik ke rumah. patah dah pinggang ni. haha

awak kena tolak masuk gear la kalau idup chek la itu stater atau bateri plak...
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Tue Aug 09, 2011 7:25 am

apitjamat wrote:
hfzdotbot wrote:
semalam saya bawak motor keluar, start semua elok je. lepas tu tiba2 motor power loss. pulas throttle apa pun tak jadi. and motor mati. pastu nak start langsung tak boleh. bunyi relay je. jadi soalan saya, adakah starter yang rosak? battery? ataupun wiring? lepastu saya tolak motor tu hampir 2.5km balik ke rumah. patah dah pinggang ni. haha

awak kena tolak masuk gear la kalau idup chek la itu stater atau bateri plak...

info yg bagus nie...
Back to top Go down
View user profile
hfzdotbot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2011-07-18
Age : 26

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Tue Aug 09, 2011 3:56 pm

idir wrote:
agaknya ko lenjan moto kot....berapa laju ko bawak?
kene anto pi pomen la moto......

menyorong moto kat highway ke bro? dah letih menyorong moto, pose ke dak pastu?

haha takdela laju mana. biasa2 je.

haha kejadian berlaku waktu malam. so pose la. haha
Back to top Go down
View user profile
hfzdotbot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2011-07-18
Age : 26

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Tue Aug 09, 2011 3:57 pm

apitjamat wrote:
hfzdotbot wrote:
semalam saya bawak motor keluar, start semua elok je. lepas tu tiba2 motor power loss. pulas throttle apa pun tak jadi. and motor mati. pastu nak start langsung tak boleh. bunyi relay je. jadi soalan saya, adakah starter yang rosak? battery? ataupun wiring? lepastu saya tolak motor tu hampir 2.5km balik ke rumah. patah dah pinggang ni. haha

awak kena tolak masuk gear la kalau idup chek la itu stater atau bateri plak...

dah tolak, masuk gear, hidup kejap. bawak kejap mati balik. start menolak balik.
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Tue Aug 09, 2011 7:27 pm

plug kasi tukar dulu...
xboleh hidup gak baru boleh peningkan kepala
jem ka
bucur ka
cucur ka
wyring kaput ka...

hehehe kang sebab plug 12rggt pening bagai nak rak
selamat mencuba
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Wed Aug 10, 2011 7:59 am

oh ye, aku pun pernah alami masalah mcm ni jugak...moto hilang power tetiba...
antara yg aku perasan la masa nk jadi tu....aku tengok voltage bateri kurang ke 9v, 8v dan last terus padam....dan moto terus sebu dan stop...

last-last menyorong la aku antar pi bengel, makenik cek rupenyer bateri xmasuk cas.... cek punyer cek....punca dtg dari RECTIFIRE yg dah kong.... penyelesaiannya selepas aku tukar RECTIFIRE, alhamdulillah sampai hari ini masalah aku settle.. on je kunci 12v.... walaupun dua minggu xde start moto..
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Thu Aug 11, 2011 3:34 am

nak komen pun susah sbb gambar pun x upadte..xkenal pun rupe member yg sorang nie...lepas ni tlg update gambar yea...

memula skali,pastikan plug moto anda dalam keadan yg berfungsi & cuba on jer kunci, tutup sume lampu, masuk gear 2, tolak dan cuba bump start...klu x tahu apa itu bump start, sila google. Klu boleh hidup, cuba on suis lampu dan cuba bawa kejap. Klu enjin mati gak lps tuh sila lihat salah satu cara penyelesaian dibawah:

1.On je kunci, check voltage kat digital meter.klu sume lampu off mesti sekurrang-kurangnya 11.9 volt. Rendah dari no nie...pegi la tukar bateri baru.

2.Lps dah tukar bateri baru/klu bateri ko tu masih ok lagi..klu la kan Pastikan Volt meter digital dlm 12.0 dlm keadaan lampu semua ditutup. Start enjin dan Rev motor smpi RPM dlm 7/8. Digital motor ko mesti menunjukkan angka menaik. Klu full high RPM rev, digital tu akan naik smpi 13.++/14.++ tapi takkan lebih dari 14.5++ sebab klu lebih dari tuh menandakan overcharged tapi jgn kurang dari 12.++ sbb itu menandakan rectifier ko rosak dan memerlukan $$$ yg agak banyak la klu nak baru. 2nd hand tuh pepandai la cari kat internet...

3.Selepas 2 perkara diatas dah settle, cuba start moto ko guna starter tu lah...klu xleh jugak cuma bunyi tik tik tik jer...bebuat la tukar starter relay yang baru..konpem yg lama dah kong...klu langsung xder bunyi ape2, yakni kosong je bila tekan starter tuh..bebuat buka cover yg didalamnya ade starter suis anda di handle bar sblh kanan, kasi sembur WD40 bebanyak, cuci sesuci yg anda boleh.

klu masih x boleh gak..bebawak lah moto tu pegi jumpe memana doktor2 yg boleh menilik ape sakitnya moto ko..itu lebih afdal.

Lepas ni jgn lupa kasi update gambar ye kat siggy tu..
Back to top Go down
View user profile
wira_kejam 2
naik moto 500cc
naik moto 500cc


Posts : 1047
Join date : 2009-05-20
Age : 34
Location : Alam kayangan

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Thu Aug 11, 2011 7:28 am

Back to top Go down
View user profile
hfzdotbot
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2011-07-18
Age : 26

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Thu Aug 11, 2011 2:17 pm

okay terima kasih semua. dah tukar battery, dan semua berjalan lancar. tapi masih dalam pemerhatian lagi takut ada bende lain yang rosak.

oh ye lagi satu, nak tanya, saya tak pandai sebenarnya nak letak gambo kat siggy. boleh tunjuk ajar. ? terima kasih. haritu dah try. tapi mcm tak keluar apa2 je
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Fri Aug 12, 2011 1:23 pm

Oo kalau kita start motor biar idle, tutup semua lampu, pastu cabut wayar dua2 kat bateri time moto idle kan, voltage remain 8v, pastu bawak moto biasa dalam keadaan biasa, pun menten 8v, pastu lenjan 140kmh kat jalan tunku abdul rahman, pun menten 8v, kompom rectifier out ke?
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Sat Aug 13, 2011 9:19 pm

yg ko pegi cabut dua2 wayar kat bateri tu nak buat ape..?
klu enjin idle 8volt @jln 8Volt, ko punyer meter digital/bateri/rectifier/ sbb ko cabut dua2 wayar bateri tu...
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 4:48 am

Kira macam keta la, bila enjin idle pastu ko cabut dua2 wayar bateri (atau +ve je). Kalau pas cabut wayar tu enjin masih idup, maknanya alternator ko ok. Tapi kalau pas start atau jumpstart, ko cabut wayar tu pastu enjin pun mapuh, maknanya alternator kong @ tidak upaya mengecas. So kalau aku cabut bateri motor awal2, pastu aku bump start, masa idle volt ialah 8v, jalan takde bateri pun 8v, rembat pun 8v, skali skala naik 12v dlm 2-3 saat, dalan keadaan bateri takde, maknanya rectifier out ke kerana tak tunjuk 12 all the time. Maaf banyak bertanya. Malas bertanya sesat jalan. Sesat jalan gunalah GPS atau googlemap. Tengkyu
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 4:53 am

Sori bnyk tanya tapi sebab aku dah buat, tu yang tanya pakar. Bateri je ke yang kong, atau dynamo skali tangkap cintan.
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 7:07 am

moto rs125 ni, system xdela mcm kete. Klu x psg rectifier & battery pun insyaallah masih boleh start & masih boleh jln, cume x cukup sifat la sbb solenoid tu xleh nak jln sbb xde electric, kecuali klu x guna PV. cube try cara yg diterangkan diatas tu. Insyaallah dah boleh agak2 ape sakitnya. Klu xleh tahu gak, bwk pegi jumpa mane2 doktor yg bertauliah.
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 4:54 pm

Wow! Ilmu mu sungguh jariah! TQ
Back to top Go down
View user profile
arif
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 40
Join date : 2011-05-26
Age : 33
Location : Klang

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 5:07 pm

pengalaman mcm ni aku penah kena,,, meh aku kongsikan...

kalo dynamo tu karbon abis bole ganti karbon je... dulu aku punya penah buat... tp kalo dynamo kong king kong ganti jela yg baru... jgn cari seken...sbb xtau seken punya perjlnan dh bape km.

kalo tgh bwk moto tiba2 mati sendiri, pastu off lampu tolak moto, enjin hidup, yg tu rectifier kong.. mcm ni pun aku penah kena jgk...(time ni bateri aku baru ganti) maklumla dulu pakai rs125 yg manja.... sikit2 nk duit aku...
Back to top Go down
View user profile
durranibazli
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 89
Join date : 2009-06-01
Location : kuala lumpur

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 6:41 pm

Fuu memang manja rs ni. Rasa nak dokong cam baby je. Kena check balik organ2 karbon, bateri, rectifier dah uzur wat'i atau belum.
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Mon Aug 15, 2011 11:14 pm

Mmg manja moto ni, tp klu sume condition cantekk, setting terbaeekkk, mmg syok layan & thrilling klu omputih ckp.
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: tgh bawak motor, suddenly mati   Today at 2:32 am

Back to top Go down
 
tgh bawak motor, suddenly mati
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» 4ac motor for sale
» 8valve exhaust on a 16V motor?
» '98 CORVETTE MOTOR F BODY ACCESORIES
» k100 motor
» Help, help suddenly Im shanking my balls

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: