RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Moto Aku need advice..

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 11:57 am

Aku dah fedup dgn Ah Kong .... hehehehe

Aku nak tau siapa boleh tolong ker kedai repair bagus .... Motor aku kena seting balik...

Pickup masa start takder power sangat ,.... tapi kalau dah jalan ok pickup dia tapi gear 1 2 3 4 ader problem sikit sampai rpm 7-8 dia nak pergi lagi cam tersangkut sangukut.

gear 5 - 6 takder hal RPM 11k pun ok

Entah ler plug kut .. pasal block baru dari member bagi dari itali dah piston baru dah satu set grand shaft baru pun aku dapat pun cam nie hmmmm sebelum tukar semua lagi best pergi ... chit chit

So pls boleh tolong lah brother yang pakai RS125 gak ... bagi advice. Fedup dengan Ah kong tu ....
Back to top Go down
View user profile
zynox
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 967
Join date : 2008-03-11

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 12:14 pm

sebu rpm 7-8k lepas 8 laju jer pergi kan???

rasenye normal... Laughing
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 12:31 pm

tak .. dia sangkut cam tak cukup minyak ker terlebih angin kat 8 ker atas
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 2:20 pm

Aku rasa baik ko beli kips aje....
Klua kedai std gaban pun bole cecah 200km/j...

_________________
Back to top Go down
View user profile
akuNabil
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1308
Join date : 2008-02-22

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 3:07 pm

kips laju..
rs125 rare..


rpm 7-8 mmg akan sangkut. melainkan hg pakai 2t fully sintetik n pantau PV hang punya condition.. make sure xdak carbon.. perut exos make sure clean ting ting ting,,

_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 3:22 pm

psl motor ni kalau buat overhol ke servis, kalau setting dah ok sebelum tu maka jgn usik2 lagi. bagi tau pomen setting jgn usik. kalau kita tukar brg2 mcm blok, piston, ring, plug ke apa2 setting tak perlu ubah kalau dah cun. lagi satu, jgn bnyk sgt tgn...

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 6:38 pm

hmmmm so nak buat cam mana Sad ... Pomen mana kau recomendkan
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Wed Jun 22, 2011 8:15 pm

Klu sume brg baru, jgn set blk lagi. Bwk moto rilek2 kasi sampai 500km dulu.pastu baru kasi setting balik kaw2.
Klu sangkut2 tuh mungkin pv/ solenoid x bukak abis@ mainjet x ngam. Mungkin gak reedvalve ko x main bebetul. Mungkin gak pv cable dah stretch dan pelbagai lagi. Cuba tgk carb clip needle kat notch no berapa? Cuba naikkan clip needle notch keatas sikit. Klu sebu2 tu, plg bsc check yg ni la. Selain tu, cuba kasi antar kat motoworks sevices batu caves or kat najib untuk tilikan dan health screening moto tu.
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 12:25 am

Moto sebu below 8K rpm tu std utk 125..
Klau semua part engine baru,sepatutnya tkde prob.
Melainkan kena check part2 luaran..
-cable2
-pv
-selenoid
-CDI
-Coil api
-Carburator

Carburator parts paling sensitif..
Kasi service carb n check balik jet jet yg betul
@ carb masuk air @ tank ada air.
Utk nk dpt setting yg cun mmg byk masa yg diperlukan.

Err..err..
Rasanya Moto Work Services cuti 2bln tk repair muto sbb
tgh bz buat race fairing RSV4 kt wshop baru.

Try hantar kt Najib utk tilikan..

_________________
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 12:39 am

Utk nk dpt setting yg cun mmg byk masa yg diperlukan.

Statement ni sememangnya adalah benar.....

Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 5:00 am

ashah13 wrote:
Aku dah fedup dgn Ah Kong .... hehehehe

Aku nak tau siapa boleh tolong ker kedai repair bagus .... Motor aku kena seting balik...

Pickup masa start takder power sangat ,.... tapi kalau dah jalan ok pickup dia tapi gear 1 2 3 4 ader problem sikit sampai rpm 7-8 dia nak pergi lagi cam tersangkut sangukut.

gear 5 - 6 takder hal RPM 11k pun ok

Entah ler plug kut .. pasal block baru dari member bagi dari itali dah piston baru dah satu set grand shaft baru pun aku dapat pun cam nie hmmmm sebelum tukar semua lagi best pergi ... chit chit

So pls boleh tolong lah brother yang pakai RS125 gak ... bagi advice. Fedup dengan Ah kong tu ....


Sebab masuk grand shaft.....
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 9:47 am

Najib tu aper nombor dia ... atau di mana kedainya , .... aku perlu orang tengokkan dan advice aku dah noob pasal benda benda nie tau naik and vrooooom jer ,..... Sad So sila lah tolong saya yang dalam kesusahan nie

Nombor saya Ialah 016-2551115 Amir Shah kalau nak smskan di mana kedai Najib or cam mana nak jumpa dia
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 9:55 am

ds24 wrote:
Utk nk dpt setting yg cun mmg byk masa yg diperlukan.

Statement ni sememangnya adalah benar.....


yep aku setuju... sbb aku yg buat setting sendiri utk mito aku. makan masa utk set dan buat testing.

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 9:56 am

dah masuk grand shaft pun tak grand lagi.. agak2nya ahkong tu tipu kot.. ko bagi dia grand shaft tapi dia pasang crank shaft Neutral
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 10:33 am

[quote
Err..err..
Rasanya Moto Work Services cuti 2bln tk repair muto sbb
tgh bz buat race fairing RSV4 kt wshop baru.

Try hantar kt Najib utk tilikan..[/quote]

aisey..yer kerr...klu x boley set mcm ni:
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Jun 23, 2011 11:48 am

POWER!..POWER!...POWER!!..
Muto Din Lajuu mmg Lajuuuu....

_________________
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Jul 04, 2011 2:48 pm

Aku yang dapat kan grand shaft dan piston dan block baru tu ler ... bukan dia belikan.
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Jul 04, 2011 2:49 pm

Kata nak bagi nombor so aku boleh call orang checkkan
Back to top Go down
View user profile
kulup Ayup
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 329
Join date : 2009-05-29
Location : Saujana putra

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Jul 04, 2011 4:20 pm

ashah13 wrote:
Aku yang dapat kan grand shaft dan piston dan block baru tu ler ... bukan dia belikan.
grand shaft tu mcm grand livina tu ke?
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Jul 04, 2011 4:34 pm

Dia maksudkan crank shaft la tu...hihihi. Aku xder no najib, ko tetanya la bebudak kat sini.
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Jul 04, 2011 7:08 pm

bukan grand shart tu macam grand continental
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Tue Jul 05, 2011 2:19 pm

Aku lak suka layan main grand torismo
Kekadang aje dpt tgk grand prix ngan Apitjamat n Kulup Ayup kt hotel grand continental tu..
Tu pun klau si Kulup Ayup dtg bwk grand lavina tiptip dia..
Sebelum Super Grant dtg....
Baik aku

_________________
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Fri Sep 09, 2011 10:06 am

Kau orang nie kutuk aku ker ... tak baik. Aku nak tau kedai ass dah buka ker aku nak hantar moto pi sana check
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Fri Sep 09, 2011 11:35 am

ashah13 wrote:
Kau orang nie kutuk aku ker ... tak baik. Aku nak tau kedai ass dah buka ker aku nak hantar moto pi sana check
rasanya TUTUP laaaa....
sbb kedai tu cuti raya 29hari.....
lagipun ada Monyet Kurus ckp..."brape sen la sgt dpt $$$ klau buat keja merepair muto ni..."
so kedai tu pun tutup la lama skit...

cuba try gi NKS sentul ke,Motosing ke,Welly ke....
sbb dorang pun suka dpt repair muto aperla2 yg ada penyakit misteri mcm muto ko ni....bole buat dorang tambah masyukk nnt.....


_________________
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Fri Sep 09, 2011 12:30 pm

uik uik .. isk isk isk
Back to top Go down
View user profile
whatsupbro
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 24
Join date : 2011-08-14
Age : 26
Location : Ampang

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Mon Sep 12, 2011 11:14 am

Club President wrote:
Aku rasa baik ko beli kips aje....
Klua kedai std gaban pun bole cecah 200km/j...

kips xlaju sgt pon.. itu meter byk tipu woo~~
Back to top Go down
View user profile http://shidod.blogspot.com
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Tue Sep 13, 2011 7:53 am

whatsupbro wrote:
Club President wrote:
Aku rasa baik ko beli kips aje....
Klua kedai std gaban pun bole cecah 200km/j...

kips xlaju sgt pon.. itu meter byk tipu woo~~

yeke meter kips tipu bro...? dah try compare guna GPS ke?
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Thu Sep 15, 2011 10:42 pm

Itu meter tadak tipu, cuma x tepat je..meter kapchai aku nih tunjuk 120, gps kasi tunjuk 93.isk isk isk.
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Fri Sep 16, 2011 7:37 am

ds24 wrote:
Itu meter tadak tipu, cuma x tepat je..meter kapchai aku nih tunjuk 120, gps kasi tunjuk 93.isk isk isk.

Laughing Laughing
Back to top Go down
View user profile
pbe1999
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 67
Join date : 2011-08-21
Location : permatang pauh,penang

PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Fri Sep 16, 2011 2:57 pm

laju tu....
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Moto Aku need advice..   Today at 4:41 am

Back to top Go down
 
Moto Aku need advice..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Spain Moto GP - Advice on how to get there please?
» Moto-bins shipping to NA
» Advice on drifter float fishing
» Golf in Bangkok. Need advice.
» Saturday 7th May 2011 Knockhill, Sessions, 90

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: