RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 max speed kmh pernah cecah????

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
AuthorMessage
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Thu May 17, 2012 10:05 pm

P.Valve jem letewwwwww......

-bila last skali cuci p.valve??
-dh brape lama pakai muto tuu?
-cdi dh buang restrict ke blum?

tp sekurang-kurangnya melebihi 128km/j kan?

_________________
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Thu May 17, 2012 10:20 pm

motor baru amik 1 bulan.. 2nd

tak penah cuci pv lagi...

restrict blum buang...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Thu May 17, 2012 10:59 pm

ala bwak bgkel jew... try gi kat bgkel cip, amacam cdgn guee??
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 12:51 am

ntah2 pv putus kot hehe
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 5:11 am

[img][/img]


ada kemungkinan tak sebab cdi masih restricted?

sbb saya tgk byk forum ckp pasal ni. tapi semua utk cdi model2 lama. saya punya pulak mcm kat dlm gambar nieh... pelik pulak...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 5:14 am

tapi saya akan bawak motor ke kedai yg jual tu utk service powervalve...


spark plug pun saya notice dia tukar pakar NGK B8ES, sama macam yg ada member saya pakai kat RXZ dia...

idea bernas tak kalau saya service PV dan tukar plug dulu?? sebelum saya korek cdi nieh...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 9:00 am

AGiP wrote:
ok saya dah try tadi macam yg di sarankan oleh Tuan President dan bro TT9..

boleh pi takat 138-142kmh max... walaupun koyak awal, gear2-3 half clutch, tak dapat rasa PV bukak... ada masalah dgn PV kerr???

Nieh yg risau nieh...

uiks? dah kire laju dah tu dari sebelum nih, bahaya bwk laju laju ni
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 11:14 am

bukan mcm tu motif saya.,

cuma bila motor org lain senang2 boleh sampai 140-160, tapi motor saya merangkak, saya risau ada yg tak kena.. so nak kenal pasti apa masalah dalaman dia..

sebab bagi saya, agak pelik motor aprilia nieh koyak habis sampai 120-130 aje... laju lagi wave125 abah kat bawah umah tuu... so nk kena siasat ajer punca dan masalah motor saya nieh, sementara waranty kedai masih ada....
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 5:56 pm

bwk gi check up la..... klu nk gi tpt chip takut ko tak sanggup plak agip..... maklumlah ko kan kat penang.... tp rsnye ada kot kengkawan aprilia di penang tuh.... apa kata ko buka thread yg ada update phne number aprilia owners dan ko call la, x perlu segan atau memalu diorang mesti tolong punye klu dah nama pon riders sedangkan tepi highway pn klu ada riders yg moto problem pn ada yang sudi membantu, takkanlah takde yg sudi membantu......
Back to top Go down
View user profile
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 5:58 pm

bara_88 wrote:
ala bwak bgkel jew... try gi kat bgkel cip, amacam cdgn guee??

apa lagi mlm ni senawanglah
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Fri May 18, 2012 9:18 pm

dah bro Crow... dah dapat tau apa masalahnya... jumpa Speed33 (Wai) dan dah dapat kenal pasti suspek...

kena serrrrvice power valve...


oleh kerana masih under waranty kedai, dah bawak kat pomen dia balik.. dia dah check dan suspek dah tertuduh... ehheheh.. Soooooo dapat service PV free... hehehhhehe

Tima Kasih kengkawan!!!!!!! Jasa mu semua akan dikenang selamanya...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 12:31 am

Plug lebih afdal pakai saiz 9 bro.
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 2:02 am

ds24:

Bro, dah dpt NGK Iridium size 9... nak test PV dulu lepas service, baru tukar plug...

Thanks again kengkawan...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
super33
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 44
Join date : 2009-08-13
Location : ipoh

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 2:17 am

sudah service PV?
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 4:38 am

Super33: belum la bro.. kedai banyak motor repair... monday morning baru dia start.. dia service full.. check mana2 lagi ada problem... so far solenoid dgn cdi no problem...
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 5:08 pm

Gud luck
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 7:19 pm

nnti jgn lupa update selepas serbis moto bro....
Back to top Go down
View user profile
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 8:55 pm

otai2... alat2 ape yg diperlukan utk bukak PV... ingat nak sebis sendri macam xsusah.,. tapi takut xckup alatan jer nehhh... lagi satu,tau tak kat ne leh repair seat mto... yang tempat sandar tu da rosak n berkarat,,, ade ganti ke ek?
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Sun May 20, 2012 9:05 pm

Crow: TQ brader!

Idir: nnt saya update bila dah siap...

Bara_88: esok pomen service, saya tgk2 apa dia guna....
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Mon May 21, 2012 12:06 am

bro AGip,klau buleh, ambek gambo yer... huhu tqtq...

otai2... mto sy pulun abes dpt 12k rpm... spoket 16-39 520... agak2 brape ek? mter da rosak... ade bgkel kat sini mntak rm4xx tuk tuka speedo gear... sy trus blah time 2...
Back to top Go down
View user profile
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Mon May 21, 2012 4:05 pm

bukam speedometer mmg senang rosak ke? confused
Back to top Go down
View user profile
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Mon May 21, 2012 6:11 pm

xtau la psl speedo meter sng rosak. sy pon baru lagi,tp speedo meter ok jek... tapi speedo gear kat tayar depan da hancur gerigi dier... da bukak siap jem lagi... so agak2 bape pecut leh dapat? 160 leh ka? otai2 leh x bagi pendapat tentang rantai serta saiz sprocket yg sesuai tu mto rs125 ne... sy mmg noob neh... bg la tunjuk ajarrrrrr... sifuuuu!!
Back to top Go down
View user profile
AGiP
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 94
Join date : 2012-05-12
Age : 37
Location : Penang

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Mon May 21, 2012 10:14 pm

lepas service PV , top speed (penang coastal hiway - jalan pendek dan banyak keta bawak macam jalan bapak dia) dah cecah 140km/h..

saya bawak balik kat pomen tu dan dia sumbat gasket kat manifold exhaust dua-3 keping.. skang pick-up pun dah UP skit dan RPM naik lagi lancar...


mintak maaf bro bara_88... gambar tak dapat amik masa dia buat.. tapi nampak dia guna allenkey dan ada satu tool yg saya tak kenalpasti... rupa macam clamping tapi saiz dia muat2 utk tarik PV tu keluar... maybe Chip kita tahu aperkejadahnya nama benda tuu... scratch

esok saya akan try highway sg dua-sg petani utk tgk full top speed sebelum tukar apa2 yg lain (exhaust, airfilter, spark plug etc)
ada apa2 nasihat utk saya upgrade lagi?




[img][/img]
Back to top Go down
View user profile https://www.facebook.com/ishaq.agip.radzif
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 12:55 am

xpe bro... try usha pomen2 kat cni nmpknye... huhu... bes la,nnt jgn lupe update top speed... safety jgn lupe juge...huhu...
Back to top Go down
View user profile
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 9:48 am

AGiP wrote:
lepas service PV , top speed (penang coastal hiway - jalan pendek dan banyak keta bawak macam jalan bapak dia) dah cecah 140km/h..

saya bawak balik kat pomen tu dan dia sumbat gasket kat manifold exhaust dua-3 keping.. skang pick-up pun dah UP skit dan RPM naik lagi lancar...


mintak maaf bro bara_88... gambar tak dapat amik masa dia buat.. tapi nampak dia guna allenkey dan ada satu tool yg saya tak kenalpasti... rupa macam clamping tapi saiz dia muat2 utk tarik PV tu keluar... maybe Chip kita tahu aperkejadahnya nama benda tuu... scratch

esok saya akan try highway sg dua-sg petani utk tgk full top speed sebelum tukar apa2 yg lain (exhaust, airfilter, spark plug etc)
ada apa2 nasihat utk saya upgrade lagi?




[img][/img]



macam cun jek alitalia tuh


Back to top Go down
View user profile
crow
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 102
Join date : 2012-04-08
Location : N9, Selangor, K.L

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 9:49 am

cam best plak wat kaler nih..... mcm dah makin ramai wat kaler nih pn ada gak
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 9:53 am

pv service sendiri je. senang sgt. cuma 2 nut je ikat. nak afdal, tetiap sebulan sekali serbis, br smooth je..
top speed x dapat tu maybe jugak sebab spoet setting. stended saiz apa ye? saya dulu pakai 16-39 boleh cecah 170 jugak..
plug better pakai tzm punya, br9es. range 8 agak panas..
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 4:28 pm

motor aku yg dah setahun jagung dan masih std spec (dgn ejos masih ada sarang tikus catalytic converter) tu dpt la 165km/h. btw, motor aku model 2011 tapi euro 2 dan pakai cdi denso serta plug std (br10eg). motor agip yg pakai cdi piaggio tu euro 3. kalau aku upg karb 34 flat slide nanti dpt 200km/h kot...

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
bara_88
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 29
Join date : 2012-05-14
Location : Jempol,N9

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Tue May 22, 2012 11:27 pm

mak aih... laju2 nnti terbang bro... hmm otai2 tlg sy seting angin carb delorto 34 jarum takuk atas skali,brape bukaan angin yg ideal? tlgg... tibe2 smlam serbis plug, pastu ade raase payah nak menten speed la.... berat plakkk
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Wed May 23, 2012 10:29 pm

bara_88 wrote:
mak aih... laju2 nnti terbang bro... hmm otai2 tlg sy seting angin carb delorto 34 jarum takuk atas skali,brape bukaan angin yg ideal? tlgg... tibe2 smlam serbis plug, pastu ade raase payah nak menten speed la.... berat plakkk
sebelum aku nk bgtau
ko kena bgtau aku dulu jetting carb yg ada kt carb ko tu skrg..
-mainjet saiz?
-jarum kt takuk brape?
-bukaan angin skrg?
-plug heat range brape ko pakai skrg?
-pakai air filter span tk dlm airbox?

Arrow

_________________
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: max speed kmh pernah cecah????   Today at 6:08 am

Back to top Go down
 
max speed kmh pernah cecah????
View previous topic View next topic Back to top 
Page 2 of 3Go to page : Previous  1, 2, 3  Next
 Similar topics
-
» Rear Wheel Speed Sensor
» 1983 Toyota Corolla wagon 5 speed
» Lucas Oil Speed Wax
» WTB: S14 240sx speed sensor
» McGillicutty Speed and Kolor THANKSGIVING PARTY

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: Others Bike, Riding Gears & Others-
Jump to: