RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Front Fork .....

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Front Fork .....   Wed Feb 02, 2011 9:57 pm

Aku ader problem .... fork aku dah tukar minyak ... tayar aku ok .... baru gak .. dan suspension belakang aku ok tapi ... bila aku jalan straight ker konar ker .. dia cam bouncy kat depan kalau laju lagi teruk ... boleh bawak tapi anoying dan susah nak layan lap .... aper masalah nya agaknya ... siapa boleh tolong ... Aku rasa nak mc hammer jer fork depan aku nie ... pale Mad Betul betul nak advice nie ... kalau tak cuba bawak motor aku and compare ..... mesti hang menyumpah gak.
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Front Fork .....   Wed Feb 02, 2011 11:20 pm

ashah13 wrote:
Aku ader problem .... fork aku dah tukar minyak ... tayar aku ok .... baru gak .. dan suspension belakang aku ok tapi ... bila aku jalan straight ker konar ker .. dia cam bouncy kat depan kalau laju lagi teruk ... boleh bawak tapi anoying dan susah nak layan lap .... aper masalah nya agaknya ... siapa boleh tolong ... Aku rasa nak mc hammer jer fork depan aku nie ... pale Mad Betul betul nak advice nie ... kalau tak cuba bawak motor aku and compare ..... mesti hang menyumpah gak.

beli fork baru....settle prob.

P/S:
loose spindle nut..
loose kan 2 allen key screw yg kt bwh fork tuu...
pastu try rebound kan fork balik...
pastu ikat balik slow2 spindle nut tu..
pastu ikat balik allen key screw tuuu.....
settle...

sbb jadi camtu sbb org yg ikat fork kt rim tu ikat kuat sgt & tk testing rebound fork tuu...
fork jadi bentuk V-shape...so kornering ganggu & stabiliti pun kacau.......

err..errr...
guna minyak fork apa?
brape W dia?
guna minyak ikan kod ke?


_________________
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Front Fork .....   Thu Feb 03, 2011 12:17 am

LoLs .... minyak Silkolene ... sorry ler aku tak pandai buat motor ... kalau PC aku pandai ler huhu ... boleh tolong buat kan atau ader kedai bagus ker. ??? Aku pun ingat nak beli baru tapi kalau beli baru ... lari budjet nak beli eksos baru hehehe
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Front Fork .....   Thu Feb 03, 2011 5:00 pm

ashah13 wrote:
LoLs .... minyak Silkolene ... sorry ler aku tak pandai buat motor ... kalau PC aku pandai ler huhu ... boleh tolong buat kan atau ader kedai bagus ker. ??? Aku pun ingat nak beli baru tapi kalau beli baru ... lari budjet nak beli eksos baru hehehe
abis tu...
aritu kt kedai mana yg ko pi tukar minyak fork baru tuuu??? Rolling Eyes
kedai 2 ringgit ke?

_________________
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Front Fork .....   Fri Feb 04, 2011 8:41 pm

HaHa ... kat kedai ah keong ..... kat pandan jaya sana .... belakang LRT Station.
Back to top Go down
View user profile
waninja82
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 204
Join date : 2008-09-17
Age : 34
Location : SEREMBAN

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 10:55 am

hantar balik...claim waranty...
Back to top Go down
View user profile
limledye
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 62
Join date : 2010-07-18
Age : 39
Location : Kajang

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 12:48 pm

claim waranty kat malaysia??? ada ke? bayar wang lagi buat semula ada lah!
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 1:01 pm

limledye wrote:
claim waranty kat malaysia??? ada ke? bayar wang lagi buat semula ada lah!
ni belajar drpd pengalaman ni.................

_________________
Back to top Go down
View user profile
waninja82
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 204
Join date : 2008-09-17
Age : 34
Location : SEREMBAN

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 2:12 pm

limledye wrote:
claim waranty kat malaysia??? ada ke? bayar wang lagi buat semula ada lah!



maksud den...claim la balik kek keong tueee....
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 9:50 pm

Macam lah dia nak bagi hahahaha ... aku nak pi kedai ass kat batu cave ader orang tau tak cam mana nak pi.... boleh bawak aku tak.
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 10:05 pm

ashah13 wrote:
Macam lah dia nak bagi hahahaha ... aku nak pi kedai ass kat batu cave ader orang tau tak cam mana nak pi.... boleh bawak aku tak.
kedai tu cuti sebulan laa sbb tgh buat renovation..... Sleep
dgr citer mcm nk buat 5 tgkt....
rasanya ko kena hantar kt keong balik laaaaa.....
kasi suruh dia buat betul2.......

tkpun ko beli aje la fork baru...
tgk pada berat ko ikut kt gambo siggy ko tuu.......
fork std tk larat nk tampung berat beban depan...
apa kata pakai fork ONLINS....
tkpun try pakai fork rs250
tkpun klau nk murah lagi...try pakai fork OHSHIT!....


_________________
Back to top Go down
View user profile
DesertGoon
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 1265
Join date : 2008-11-26
Location : Bamboo River & Cyberjaya

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sat Feb 05, 2011 10:08 pm

Club President wrote:
ashah13 wrote:
Macam lah dia nak bagi hahahaha ... aku nak pi kedai ass kat batu cave ader orang tau tak cam mana nak pi.... boleh bawak aku tak.
kedai tu cuti sebulan laa sbb tgh buat renovation..... Sleep
dgr citer mcm nk buat 5 tgkt....
rasanya ko kena hantar kt keong balik laaaaa.....
kasi suruh dia buat betul2.......

tkpun ko beli aje la fork baru...
tgk pada berat ko ikut kt gambo siggy ko tuu.......
fork std tk larat nk tampung berat beban depan...
apa kata pakai fork ONLINS....
tkpun try pakai fork rs250
tkpun klau nk murah lagi...try pakai fork OHSHIT!....


OHSHIT...?

_________________
Not to be ridden at anything less than 110%, otherwise possible damage to one\'s rear-end and ego may result.
Back to top Go down
View user profile
ds24
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 122
Join date : 2010-01-17

PostSubject: Re: Front Fork .....   Sun Feb 06, 2011 9:58 pm

antar balik kat keong. Suruh dia "Cuba , Try, Test". Kalu konpem dia menyumpah gak...nnt dia buat balik la tu.
Back to top Go down
View user profile
bh38
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 69
Join date : 2009-06-05
Location : KK/KL

PostSubject: Re: Front Fork .....   Mon Feb 07, 2011 8:06 am

i suspect 20w fork oil tu...
Back to top Go down
View user profile http://www.prismacorporation.com
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: Front Fork .....   Mon Feb 07, 2011 3:34 pm

rasanya masalah ni mcm aku penah tanya chip dulu. fork dia ikat x betul.
tayar depan melompat2 mcm katak.. ko try buat cam chip cakap dulu, kalau x ok jugak ko bukak fork tu n p cocok bontot keong dgn fork tu..
Back to top Go down
View user profile
haerriss
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 629
Join date : 2008-10-11
Location : Seremban

PostSubject: Re: Front Fork .....   Mon Feb 07, 2011 11:01 pm

TT9 wrote:
rasanya masalah ni mcm aku penah tanya chip dulu. fork dia ikat x betul.
tayar depan melompat2 mcm katak.. ko try buat cam chip cakap dulu, kalau x ok jugak ko bukak fork tu n p cocok bontot keong dgn fork tu..

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Front Fork .....   Today at 12:01 am

Back to top Go down
 
Front Fork .....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Front Fork Upgrade.
» Front Fork Oil Capacity
» Weak Front Fork Damping Cruiser 75
» Front fork tie-down tool?
» Best front fork boots for Falcon 58

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: