RS125 & RS250 forum
 
HomeFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 re-plate

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: re-plate   Tue Jan 04, 2011 12:23 pm

nak tanya,

ada x serbis re-plate blok pakai material nikasil kat kl ni? let say piston dah saiz D, nak slip lain, takut material x tahan pulak, kejap2 jammed balik. kat uk ada serbis seumpama ni, kat kl pulak mcm mana?

selain opsyen tukar blok baru, apa lagi opsyen yg ada? rege blok baru agak2 berapa n ada x kedai yg jual? Suspect scratch

chip. apa kata beli mesin buat re-plate nikasil ni satu n simpan kat kedai.
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: re-plate   Tue Jan 04, 2011 12:42 pm

TT9 wrote:
nak tanya,
ada x serbis re-plate blok pakai material nikasil kat kl ni?
TAKDE kt malaysia........
klau ada berpuluh blok jahanam yg aku buat sendal pintu tu aku dh hantar buat nikasil balik..


TT9 wrote:

let say piston dah saiz D, nak slip lain, takut material x tahan pulak, kejap2 jammed balik. kat uk ada serbis seumpama ni, kat kl pulak mcm mana?
yg kt KL & yg sewaktu dgnnya hanya ada tmpt re-boring & re-sleeve...
pastu bila buat sleeve tuu....
material jenis apa dorang guna aku tk tau nk kata ler...Gred A ke B ke C ke D ke..
yg aku pernah tanya & ada org buat ut re-sleeve gred terbaik...
kos utk 1 blok aje dkt rm900++ (rasanya korang pun tk mampu nnt )


TT9 wrote:

selain opsyen tukar blok baru, apa lagi opsyen yg ada? rege blok baru agak2 berapa n ada x kedai yg jual? Suspect scratch
blok baru rotax 122 dlm rm2000 paling murah ko bole dpt........

TT9 wrote:

chip. apa kata beli mesin buat re-plate nikasil ni satu n simpan kat kedai.
bole.....tkdehal
klau ko bg aku duit rm100 ribu utk beli teknologi & mesin tuu......
simpan kt umah ko pun tkpe..........



_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Tue Jan 04, 2011 12:48 pm

hahaha.. 100 ribu ? 100 hingget pun x de skrg ni..
abis tu chip, kalau sampai 900, baik beli blok seken je.

kos yg sampai 900 tu dia guna material apa? selain pidot, chip x de ke blok nak jual. ygt sendal pintu toilet x nak la.

kalau slip yg biasa2 tu, mmg x tahan lansung ke?

p/s: banyak pulak tanya. sori chip, baru nak belajar..
Back to top Go down
View user profile
Club President
Tokey Moto
Tokey Moto


Posts : 1130
Join date : 2008-02-29
Location : Valencia,Sri Hartamas

PostSubject: Re: re-plate   Tue Jan 04, 2011 1:04 pm

TT9 wrote:
hahaha.. 100 ribu ? 100 hingget pun x de skrg ni..
abis tu chip, kalau sampai 900, baik beli blok seken je.

kos yg sampai 900 tu dia guna material apa? selain pidot, chip x de ke blok nak jual. ygt sendal pintu toilet x nak la.

kalau slip yg biasa2 tu, mmg x tahan lansung ke?

p/s: banyak pulak tanya. sori chip, baru nak belajar..
aku ada sebijik blok slip yg OK punya.........
nnt PM aku.......

_________________
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Tue Jan 04, 2011 2:23 pm

ok chip. bila tabung ayam dekat nak penuh nanti aku pm lain.. duit, duit..
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: re-plate   Wed Jan 05, 2011 7:32 pm

p ah lex reboring kat sentul...tp 3 tahun baru siap...nak cepat kena tgg kat kedai...6 bulan siap la....wakakaka tya az location kedai...wakakka
Back to top Go down
View user profile
idir
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 466
Join date : 2008-11-11
Age : 36
Location : Ipoh, Perak

PostSubject: Re: re-plate   Wed Jan 05, 2011 9:04 pm

apitjamat wrote:
p ah lex reboring kat sentul...tp 3 tahun baru siap...nak cepat kena tgg kat kedai...6 bulan siap la....wakakaka tya az location kedai...wakakka

3tahun, lama tu....sudah boleh kumpul duit buat beli moto bike baru tu....
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 1:39 am

Lol hang punyer Aprilia RS 125 Rotax 123 or 122 ... aku ader spare Rotax 123 nak tolak ... baik lagi hehehe :P ... murah jer RM600
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 7:55 am

ashah13 wrote:
Lol hang punyer Aprilia RS 125 Rotax 123 or 122 ... aku ader spare Rotax 123 nak tolak ... baik lagi hehehe :P ... murah jer RM600

aduii. aku punya 122 la.. kalau ada 122, roger2 aku la.
Back to top Go down
View user profile
selipar
Jual Moto
Jual Moto


Posts : 716
Join date : 2008-02-28
Location : Kuala Lumpur

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 10:02 am

TT9 wrote:
ashah13 wrote:
Lol hang punyer Aprilia RS 125 Rotax 123 or 122 ... aku ader spare Rotax 123 nak tolak ... baik lagi hehehe :P ... murah jer RM600

aduii. aku punya 122 la.. kalau ada 122, roger2 aku la.

123 pun boleh la....aku pun pakai 123

_________________
Back to top Go down
View user profile
payid
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 149
Join date : 2010-12-27
Age : 31
Location : seremban

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 10:36 am

selipar wrote:
TT9 wrote:
ashah13 wrote:
Lol hang punyer Aprilia RS 125 Rotax 123 or 122 ... aku ader spare Rotax 123 nak tolak ... baik lagi hehehe :P ... murah jer RM600

aduii. aku punya 122 la.. kalau ada 122, roger2 aku la.

123 pun boleh la....aku pun pakai 123

123 laa bagus bro..122 x bagus..sobab dio x pandai matematik..ehehehehe 1>2>3
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 10:57 am

boleh ke wan? penah terbaca porting 122 n 123 x berapa sama klu x salah.

payid. 123 pun x bagus sgt. palaing bagus ialah one, two, som...
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 11:11 am

C: Now this is more like the 122 type casting but has the front studs the same width as the 123. Now you can mod this cylinder to fit onto the 122 by slotting the front holes to match the 122. The 123 cylinder uses 7mm studs and nuts to hold the cylinder head on.

boleh jugak pakai rupanya, tp kena modi sikit la.. aku x paham term yg aku highlite tu. boleh terangkan x?
by the way, 122 pakai studs berapa mm?


Back to top Go down
View user profile
payid
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 149
Join date : 2010-12-27
Age : 31
Location : seremban

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 11:26 am

errr maybe stud bola adidas tune-it kot??ekekeke

haa ni soklan kat chip..kalau pasal keta bleh laa aku tolong..moto ni langsung xpndai..huhuhu buek habih boreh yo jadi budak auto
Back to top Go down
View user profile
apitjamat
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 197
Join date : 2008-02-26

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 12:47 pm

lubang port skru tapak x sama
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 3:02 pm

apit. maknanya boleh pakai tp kena modi tapak ke @ x bolhe pakai lansung?scratch
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 7:43 pm

Cheh ... Aku ader satu member yang ader Second hand unit ok 122 kalau nak yang tu aku tanyer dia .... condition bagus boleh check sendiri .....
Back to top Go down
View user profile
krolzizi
naik moto 250cc
naik moto 250cc


Posts : 526
Join date : 2008-03-22
Age : 30
Location : Spg Pulai, Perak

PostSubject: Re: re-plate   Fri Jan 07, 2011 10:21 pm

TT9 wrote:
apit. maknanya boleh pakai tp kena modi tapak ke @ x bolhe pakai lansung?scratch

drill je lubang baru kat blok tu.. sap sap soii je ckp org putih. aku pun guna 123 sebab "pidot cakap 123 ni tahan dari 122 & 123 ni murah rm100 dari 122"
Back to top Go down
View user profile http://www.kampungchat.org
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: re-plate   Mon Jan 10, 2011 12:09 am

Huhu ... hmmm memeber aku ader spare Cylinder Rotax 122 ... nak ker
Back to top Go down
View user profile
TT9
naik moto 125cc
naik moto 125cc


Posts : 355
Join date : 2008-10-30

PostSubject: Re: re-plate   Mon Jan 10, 2011 9:29 am

ashah13 wrote:
Huhu ... hmmm memeber aku ader spare Cylinder Rotax 122 ... nak ker

berapa dia nak tolak? pm aku price. kalau cukup ongkos, blh aku amik..
Back to top Go down
View user profile
ashah13
naik moto 50cc
naik moto 50cc


Posts : 36
Join date : 2010-11-08
Age : 38
Location : USJ 1

PostSubject: Re: re-plate   Mon Jan 10, 2011 9:33 pm

RM600
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: re-plate   Today at 1:40 pm

Back to top Go down
 
re-plate
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Falcon AMC 20T clutch back plate removal
» Wtb, 4ac Header, MSD Coil, 6a, Weber adapter plate?
» FS: S13 skid plate
» Trials number plate
» transaxle reinforcement plate

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Aprilia Club RS :: Bikes Discussion :: RS125-
Jump to: